Ολλανδία: Ξεκινάει η καλλιέργεια κάνναβης για τα coffee shop με την επίβλεψη των Δήμων

«Οι υποψήφιοι παραγωγοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πείραμα με την κάνναβη μπορούν να υποβάλουν αίτηση από την 1η Ιουλίου 2020 και έως τις 28 του μήνα», ανέφερε στην σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας προχωρώντας στη ρύθμιση που έχει εξαγγείλει προ διετίας.

Η κυβέρνηση έχει θέσει έναν ορίζοντα περίπου έξι μηνών για να επιλέξει δέκα παραγωγούς με βάση συγκεκριμένα κριτήρια: η πρόταση κάθε υποψηφίου οφείλει να προβλέπει την παραγωγή τουλάχιστον 6.500 κιλών ξηρής κάνναβης και ένα φάσμα δέκα διαφορετικών ποικιλιών του φυτού.

Σύμφωνα με αυτό το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι ενδιαφερόμενοι δήμοι θα επιβλέπουν επί σειράν ετών την εγκεκριμένη καλλιέργεια και τη διανομή της κάνναβης στα coffee shops από τα οποία θα την αγοράζουν οι τελικοί καταναλωτές- πελάτες.

Πρόκειται για απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης που στοχεύει στην αντιμετώπιση της δράσης των παράνομων συμμοριών που προμηθεύουν ως επί το πλείστον τα coffee shops της χώρας.

Τα ολλανδικά coffee shops επιτρέπεται να πωλούν μικρές ποσότητες κάνναβης σε άτομα άνω των 18 ετών, αλλά η παραγωγή κάνναβης εξακολουθεί να είναι παράνομη στη χώρα. Μόνο το 2015, η ολλανδική αστυνομία κατάσχεσε 5.856 παράνομες φυτείες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η μαζική παραγωγή κάνναβης σε καθέναν από τους συμμετέχοντες δήμους θα γίνεται από εταιρείες που θα επιλέγουν τα ίδια τα δημοτικά συμβούλια.

Στη συνέχεια τα προϊόντα κάνναβης θα διατίθενται είτε στα υπάρχοντα coffee shop, είτε κατευθείαν στους χρήστες μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, ανάλογα με το μοντέλο διανομής που θα επιλέξει κάθε δήμος.

Η Ολλανδία είναι γνωστή για την ανεκτική πολιτική που εφαρμόζει από τη δεκαετία του 1970 με την λειτουργία των coffeshops.

Η νομοθεσία της είναι ιδιαίτερη καθώς η κατοχή μέχρι 5 γραμμαρίων είναι νόμιμη , ενώ 5 γραμμάρια μπορεί κανείς να αγοράσει και από τα coffeeshop. Η καλλιέργεια για προσωπική χρήση μέχρι 5 φυτών είναι αποποινικοποιημένη, αλλά μαζικότερη καλλιέργεια δεν επιτρέπεται. Η δημόσια χρήση επίσης απαγορεύεται.

Στην χώρα η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη και από το 2003 συνταγογραφείται από τους γιατρούς αν και δεν καλύπτεται από το ασφαλιστικό σύστημα.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Ολλανδία: Με αργά βήματα προχωράει η καλλιέργεια κάνναβης από τους Δήμους

Η νομοθεσία για τη θεραπευτική κάνναβη τον πλανήτη Γη

Η νομοθεσία για την θεραπευτική κάνναβη στην Αμερική.

Η νομοθεσία για την θεραπευτική κάνναβη στην Ευρώπη