Ολλανδία: Με αργά βήματα προχωράει η καλλιέργεια κάνναβης από τους Δήμους

Η Ολλανδία είναι γνωστή για την ανεκτική πολιτική που εφαρμόζει από τη δεκαετία του 1970 με την λειτουργία των coffeshops.

Η νομοθεσία της είναι ιδιαίτερη καθώς η κατοχή μέχρι 5 γραμμαρίων είναι νόμιμη , ενώ 5 γραμμάρια μπορεί κανείς να αγοράσει και από τα coffeeshop. Η καλλιέργεια για προσωπική χρήση μέχρι 5 φυτών είναι αποποινικοποιημένη, αλλά μαζικότερη καλλιέργεια δεν επιτρέπεται. Η δημόσια χρήση επίσης απαγορεύεται.

Στην χώρα η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη και από το 2003 συνταγογραφείται από τους γιατρούς αν και δεν καλύπτεται από το ασφαλιστικό σύστημα.

Χαρακτηριστικό των εξελίξεων στη χώρα είναι το χθεσινό άρθρο του DUIC  το οποίο σας μεταφέρουμε:

Ακόμη αβεβαιότητα σχετικά με τη ρύθμιση της καλλιέργειας κάνναβης στην Ουτρέχτη

Στο Δημαρχείο της Ουτρέχτης σήμερα το πρωί, δήμαρχοι των 25 δήμων συγκεντρώθηκαν για να μιλήσουν για τη ρύθμιση της καλλιέργειας κάνναβης. Η νέα κυβερνητική συμφωνία αναφέρει ότι έξι έως δέκα δήμοι μπορούν να πειραματιστούν με αυτό.

Παρόλο που οι δήμοι επιτρέπεται να πειραματιστούν με την νόμιμη καλλιέργεια κάνναβης, μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα. Η ολλανδική ένωση δήμων (NVG) πρόκειται να εξετάσει μαζί με το νέο υπουργικό συμβούλιο τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται.

Πειράματα

«Με τη ρύθμιση της καλλιέργειας κάνναβης, ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε την ταλαιπωρία και το έγκλημα», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Alderman Victor Everhardt (D66), ο οποίος ήταν παρών στη διαβούλευση. «Επιπλέον, αν είναι καλό, έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στη δημόσια υγεία.»

Προς το παρόν, δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι δήμοι θα πειραματιστούν με την καλλιέργειας κάνναβης. Η Ουτρέχτη εξακολουθεί να αναμένει τις εξελίξεις, σύμφωνα με τον Alderman Everhardt. Ο Everhardt προσπάθησε να οργανώσει ένα τέτοιο πείραμα με το Stichting Social Cannabis Club Utrecht.

«Θα θέλαμε να δώσουμε διαφορετικά πειράματα στον χώρο για να αξιολογήσουμε ποιο μοντέλο λειτουργεί καλύτερα», λέει ο Paul Depla, δήμαρχος της Breda. «Δεν είναι εύκολο να βγάλουμε σύντομα ένα πείραμα, το οποίο αργότερα μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν λειτουργεί καλά. Το VNG πρέπει να έχει αρκετό χρόνο για συζήτηση. «

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τον Everhardt, είναι επομένως δύσκολο να πούμε πόσο χρόνο χρειάζεται. «Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές που πρέπει να εξετάσουμε, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας υγείας και της όχλησης.»

«Το VNG σκοπεύει να συμβουλευτεί τους αρμόδιους υπουργούς κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο δήμαρχος του Tilburg, Theo Weterings. «Ας ελπίσουμε ότι θα φτάσουμε στο τέλος του έτους με έναν ουσιαστικό προγραμματισμό. «

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Η νομοθεσία για τη θεραπευτική κάνναβη τον πλανήτη Γη

Η νομοθεσία για την θεραπευτική κάνναβη στην Αμερική.

Η νομοθεσία για την θεραπευτική κάνναβη στην Ευρώπη