Ολλανδία: προχωράει η ρύθμιση της παραγωγής κάνναβης μέσω των Δήμων

Στα χέρια των δήμων αναθέτει η ολλανδική κυβέρνηση την παραγωγή κάνναβης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δράση των παράνομων συμμοριών που προμηθεύουν ως επί το πλείστον τα coffee shops της χώρας.

Τα ολλανδικά coffee shops επιτρέπεται να πωλούν μικρές ποσότητες κάνναβης σε άτομα άνω των 18 ετών, αλλά η παραγωγή κάνναβης εξακολουθεί να είναι παράνομη στη χώρα. Από αυτή την κατάσταση επωφελούνται κυρίως οι εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια κάνναβης αλλά και την παραγωγή σκληρών ναρκωτικών.

Μόνο το 2015, η ολλανδική αστυνομία κατάσχεσε 5.856 παράνομες φυτείες κάνναβης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους.
Το παραπάνω νομικό κενό που επιτρέπει σε παράνομες συμμορίες να κερδοσκοπούν έχει σκοπό να καλύψει η νέα ολλανδική κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε, η οποία έχει ήδη εγκρίνει τη δοκιμαστική παραγωγή κάνναβης σε 6-10 δήμους της χώρας μέσα στο 2018.

Η μαζική παραγωγή κάνναβης σε καθέναν από τους συμμετέχοντες δήμους θα γίνεται πλέον νόμιμα, από εταιρείες που θα επιλέγουν τα ίδια τα δημοτικά συμβούλια.

Στη συνέχεια τα προϊόντα κάνναβης θα διατίθενται είτε στα υπάρχοντα coffee shop, είτε κατευθείαν στους χρήστες μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, ανάλογα με το μοντέλο διανομής που θα επιλέξει κάθε δήμος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μπρέντα, μίας από τις 22 πόλεις που έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν στο δοκιμαστικό πρόγραμμα, τουλάχιστον 30 εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για να ασχοληθούν με την μαζική παραγωγή κάνναβης. Όπως εξηγεί ο ίδιος πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων και διαθέτουν την τεχνογνωσία για να μπουν στη νέα αγορά, παράγοντας 14 διαφορετικούς τύπους κάνναβης.

Η Ολλανδία είναι γνωστή για την ανεκτική πολιτική που εφαρμόζει από τη δεκαετία του 1970 με την λειτουργία των coffeshops.

Η νομοθεσία της είναι ιδιαίτερη καθώς η κατοχή μέχρι 5 γραμμαρίων είναι νόμιμη , ενώ 5 γραμμάρια μπορεί κανείς να αγοράσει και από τα coffeeshop. Η καλλιέργεια για προσωπική χρήση μέχρι 5 φυτών είναι αποποινικοποιημένη, αλλά μαζικότερη καλλιέργεια δεν επιτρέπεται. Η δημόσια χρήση επίσης απαγορεύεται.

Στην χώρα η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη και από το 2003 συνταγογραφείται από τους γιατρούς αν και δεν καλύπτεται από το ασφαλιστικό σύστημα.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Ολλανδία: Με αργά βήματα προχωράει η καλλιέργεια κάνναβης από τους Δήμους

Η νομοθεσία για τη θεραπευτική κάνναβη τον πλανήτη Γη

Η νομοθεσία για την θεραπευτική κάνναβη στην Αμερική.

Η νομοθεσία για την θεραπευτική κάνναβη στην Ευρώπη