Οργανισμοί Ευρωπαίων Αγροτών: Ήρθε η ώρα για την κάνναβη στην Ευρώπη!

Οι ευεργετικές ιδιότητες του φυτού, για τον άνθρωπο, την εκτροφή των ζώων, το περιβάλλον και την προστασία του εδάφους και άλλων καλλιεργειών, καθώς και το ευρύ φάσμα προϊόντων που μπορεί να προκύψει από τη μεταποίησή του είναι ικανά να μετατρέψουν την Ευρώπη σε έναν πρωταθλητή βιο-οικονομίας, υποστηρίζει ο κ. Mirizzi, εκπρόσωπος των δύο μεγάλων Ευρωπαϊκών Φορέων Επαγγελματιών Αγροτών, προτρέποντας τις Βρυξέλλες να αποβάλουν τις προκαταλήψεις και να προτείνουν μία φιλόδοξη πολιτική, αποκαθιστώντας τη φήμη του φυτού και των προϊόντων του.

Η COPA (Committee of Professional Agricultural Organisations) περιλαμβάνει σήμερα 60 οργανισμούς επαγγελματιών αγροτών και η Cogeca (General Committee for Agricultural Cooperation in the European Union) 35.

«Είναι μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη», υποστηρίζει ο σύμβουλος πολιτικής των δύο κορυφαίων αυτών ευρωπαϊκών συνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca, Francesco Mirizzi, «να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις για την κάνναβη, να δει το φυτό πίσω από τον ανθό και να αξιοποιήσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάποτε αναγνώριζαν οι πρόγονοί μας γύρω από αυτήν». Ο ίδιος, στις δηλώσεις του που σας μεταφέρουμε από την Ύπαιθρο Χώρα, προτρέπει τους νέους ευρωβουλευτές να κάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για την αξιοποίηση της βιομηχανικής κάνναβης, παραθέτοντας και συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σημαντικά οφέλη για όλη την αλυσίδα εφοδιασμού δείχνει η τάση των αγορών

To 2017, η καλλιέργεια της βιομηχανικής – κλωστικής κάνναβης αυξήθηκε κατά 62% από την προηγούμενη χρονιά, ενώ για το 2018 οι εκτιμήσεις θέλουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, παρά τη νομική αβεβαιότητα που επικρατεί ακόμη. Η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα κάνναβης αναμένεται να φτάσει τα 130 δισ. δολάρια έως το 2029 εκτιμούν οι διεθνείς αγορές, ενώ αναμένονται σημαντικές ευκαιρίες καινοτομίας, προσέλκυσης νέων, δημιουργίας θέσεων εργασίας με σημαντικά οφέλη για όλη την αλυσίδα εφοδιασμού εντός της ΕΕ. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι η Ένωση να υιοθετήσει μία εναρμονισμένη προσέγγιση γύρω από την κάνναβη, υποστηρίζει ο κ. Mirizzi, αποτελώντας μία λύση win-win τόσο για παραγωγούς και καταναλωτές, όσο και για το περιβάλλον.

Χρειάζεται μακροπρόθεσμη στρατηγική και μέτρα ενθάρρυνσης στη νέα ΚΑΠ

Συνιστώντας καλύτερη κατανόηση της παραγωγής, αποβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας, γεγονός που απαιτεί πρωτίστως πολιτική αναγνώριση και θέσπιση μέτρων από πλευράς ΕΕ.

Ένας σαφής Κανονισμός της ΕΕ με δεσμευτικό χαρακτήρα για τον τομέα κρίνεται απαραίτητος, ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να τεθούν τα θεμέλια από την αρχή, σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των κριτηρίων της αγοράς, το ξεκαθάρισμα των επιτρεπόμενων ορίων περιεκτικότητας THC, καθώς και την ανάπτυξη μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο των Copa-Cogeca, οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις προοπτικές της καλλιέργειας ενόψει της νέας ΚΑΠ. Μέτρα, όπως οι συμπληρωματικές ενισχύσεις, θα παρείχαν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, δίνοντας κίνητρα για τη χρήση της καλλιέργειας κατά την αμειψισπορά, ενώ στρατηγικές απαιτείται να αναπτυχθούν σε επίπεδο ΕΕ και κρατών-μελών.

Επίσης, μεταξύ των προτάσεων είναι το σχέδιο της Κομισιόν να συμπεριλάβει την κάνναβη στη λίστα των τομέων που μπορούν να ευνοηθούν από συγκεκριμένα μέτρα ανάπτυξης των στρατηγικών σχεδίων της νέας ΚΑΠ (όπως οι επενδύσεις, η διαχείριση κινδύνων, η καινοτομία κ.ά.).