Όσα ειπώθηκαν το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου στη Βουλή σχετικά με την κάνναβη

Στις 2:30 περίπου το μεσημέρι διέκοψε η Επιτροπή της Βουλής τη συζήτηση του «νομοσχεδίου για την κάνναβη». Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί στις 5:30 το απόγευμα, ενώ αναμένεται αύριο Πέμπτη το νομοσχέδιο να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
.
Tη ζωντανή μετάδοση της απογευματινής συνεδρίασης μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά εδώ.
.
Στις σημαντικότερες στιγμές της συνεδρίασης ανήκει οπωσδήποτε η ομιλία του Κωνσταντίνου Σύρου, Προέδρου του Συλλόγου «Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης», ο οποίος δήλωσε «με έχετε συλλάβει ήδη τρεις φορές μπροστά στα παιδιά μου επειδή καλλιεργώ κάνναβη που είναι αναγκαία ώστε να κρατιέμαι στη ζωή και να είμαι λειτουργικός. Μου στερείτε το συνταγματικό δικαίωμά μου να έχω το φάρμακό μου. Θα συνεχίσω να καλλιεργώ…».
.
Αλλά και η ομιλία της Ζακλίν Πόιτρας εκ μέρους του Συλλόγου «ΜΑΜΑΚΑ – ΜΑΜΑδες για τηνΚΑνναβη» που είπε «η κόρη μου είναι 17 ετών και έχει αλλάξει μέχρι τώρα 17 βαριά φάρμακα που οι παρενέργειές τους φτάνουν μέχρι και το θάνατο. Η κάνναβη δεν είναι φάρμακο τελευταίας επιλογής όταν οι προηγούμενες επιλογές μπορούν να οδηγήσουν ακόμη στο θάνατο», Και τελείωσε την ομιλία της λέγοντας «ας σκεφτείτε ότι αύριο μπορεί κι εσείς να βρεθείτε στη θέση τη δική μας αν ένας δικός σας άνθρωπος αρρωστήσει. Και τότε θα είστε υπεύθυνοι τόσο για το καλό όσο και για το κακό που θα φέρει αυτό που θα ψηφίσετε…»
.
Ενδιαφέρουσα εκτός των άλλων υπήρξε και η αντιπαράθεση του εισηγητή της πλειοψηφίας βουλευτή Λέσβου κ. Πάλλη (φαρμακοποιού και του ίδιου) με τον εκπρόσωπο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που «διστάζει» να δεχτεί τη διακίνηση φαρμάκων κάνναβης από τα φαρμακεία της χώρας.
Επίσης ενδιαφέρουσα, υπήρξε και η τοποθέτηση της Αντιπροέδρου του ΕΟΦ η οποία κατά την απάντηση ερώτησης σχετικά με τη διαδικασία (μη) χορήγησης των σκευασμάτων κάνναβης σε ασθενείς «πέταξε τη μπάλα» στο Υπουργείο, ενώ ο Υπουργός Υγείας με τη σειρά του «επέστρεψε την πάσα» στον ΕΟΦ κατά τη δική του τοποθέτηση.
 .
Μπορείτε να διαβάσετε τις πλήρεις τοποθετήσεις που έκαναν ο Συλλόγος ΜΑΜΑΚΑ-ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη, η Kannabio και «Το Καννάβι» στους παρακάτω συνδέσμους:
 .
Ακολουθεί η κάλυψή μας μέσω του Facebook (την οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα και στα σχόλια της σχετικής δημοσίευσης εδώ) και του Twitter (που μπορείτε να δείτε εδώ).
.
28/02/2018 (10:45) Mετά τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας που δήλωσε «το λόγο έχει η ιατρική επιστήμη για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου», τώρα (10:45) μιλάει ο πρ. Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. 
.
Γ. Παπανδρέου:   Λίστα ηγετών και προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας υπέρ της πλήρους νομιμοποίησης της κάνναβης και για ευφορική χρήση από τον Γ. Παπανδρέου.
 .
Φωτόπουλος (Αντιπρόεδρος ΟΚΑΝΑ) «ναι στην ιατρική κάνναβη, οι άλλες της χρήσεις είναι προφανώς μια άλλη συζήτηση»
.
Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.
 .
ΚΕΘΕΑ: Καταρχάς ναι στο νομοσχέδιο (αν όμως δεν το διαχειριστούμε σωστά υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν τα πρότυπα χρήσης ουσιών) 
.
Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.
 .
κ. Μαράκα (εκπρόσωπος ασθενών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας): Να έχουν οι ασθενείς το δικαίωμα σε όλα τα φάρμακα για την ασθένεια. Ναι στο νομοσχέδιο.
.
Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.
 .
Κωνσταντίνος Σύρος (Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης) «Καλλιεργώ το φυτό στο σπίτι μου. Δεν έχω άλλη λύση. Πριν 21 χρόνια που ξεκίνησα να καλλιεργώ η ποινή ήταν ισόβια…» Ζητάμε αυτοκαλλιέργεια του φυτού, με οποιοδήποτε έλεγχο μας υποδείξετε». Έχω παραγγείλει κάνναβη από τον ΕΟΦ από τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά φάρμακο δεν έχει έρθει».
.
Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.
 .
Κωνσταντίνος Σύρος (Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης) «Ζητάμε το συνταγματικό μας δικαίωμα στη θεραπεία και την υγεία μας.» #Βουλή #Κάνναβη

«Με έχετε συλλάβει 3 φορές μπροστα΄στα παιδά μου.  Να βγάλετε από το νόμο το αξιόποινο της πράξης. Ζητάμε αυτοκαλλιέργεια του φυτού, με οποιοδήποτε έλεγχο μας υποδείξετε. Έχω παραγγείλει κάνναβη από τον ΕΟΦ από τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά φάρμακο δεν έχει έρθει. Καλλιεργώ το φυτό στο σπίτι μου. Δεν έχω άλλη λύση. Πριν 21 χρόνια που ξεκίνησα να καλλιεργώ η ποινή ήταν ισόβια…

 .
Ζακλίν Πόιτρας (Σύλλογος ΜΑΜΑΚΑ -ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη)
Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.
«Δε λύνετε τα προβλήματα των ασθενών με αυτό το νόμο !» || Ολόκληρη η τοποθέτηση του Συλλόγου ΜΑΜΑΚΑ – ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη στη #Βουλή για την #Κάνναβη 
Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.
.
 Σεραφείμ Κανδύλας (ΚοινΣεπ Kannabio)
Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.
.
ΚΚΕ , Συντυχάκης: «Δούρειος Ίππος για τη νομιμοποίηση του χασίς. Λαγός ο πρ. Πρωθυπουργός για να περάσει ο νόμος. Θα δημιουργήσετε στρατιές εξαρτημένων».
.
Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.
.
Ο (και ιατρός) Νίκος Μανιός προεδρεύων της συζήτησης
.
Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.
.
 Γρ. Ψαριανός (Ποτάμι) «Η νομιμοποίηση για φαρμακευτικούς λόγους, αυτονόητη».
.
Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.
.
 Γ. Πάλλης (εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ) προς ΕΟΦ «Πόσο σύντομα μπορούν να έχουν οι ασθενείς τα φάρμακα και με ποιό κόστος?».
 .
κ. Μακριδάκη (ΕΟΦ, απαντώντας στον κ. Πάλλη περί τιμής φαρμάκων κάνναβης και εισαγωγής) «Η διαδικασία εισαγωγής φαρμάκων οφείλει να διεκπεραιώνεται από το αρμόδιο τμήμα ναρκωτικών του Υπ. Υγείας. Δεν είναι θέμα του ΕΟΦ ο οποίος απλά συνεπικουρεί” ., “Ο ΕΟΦ δεν κλείνει την πόρτα σε κανέναν. Μιλάμε με τους φορείς. Καταγράφουμε αιτήματα. Αλλά το Υπ Υγείας είναι το υπεύθυνο. Δεν μπορεί ο ΕΟΦ να καλύψουμε με τη γνωστή διαδικασία έκτακτης εισαγωγής. Απ’ το Υπ. Υγείας εξαρτάται”.
Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.
 .
Με δυό λόγια σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η ευθύνη των καθυστερήσεων στην εισαγωγή φαρμάκων βαρύνει το Υπουργείο Υγείας και την υφιστάμενη κατηγοριοποίηση της κάνναβης στα ναρκωτικά.
 .
κ. Τσίγκα (ΕΣΥΝ) «για τα προβλήματα των ασθενών που δε λαμβάνουν τα φάρμακά τους υπεύθυνη είναι η Πολιτεία. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να καθορίσουν οι ιδιώτες-επενδυτές τα πάντα σχετικά με την κάνναβη. Όφειλε η Πολιτεία να το πράξει από καιρό». #Βουλή #Κάνναβη 
Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.
 .
Φωτόπουλος (ΟΚΑΝΑ) «Οι νόμιμες ουσίες όπως ο καπνός και το αλκοόλ δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα από πολλές παράνομες σύμφωνα με τις έρευνες. Σαν φορείς θεραπείας δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στις ουσίες που διαλύουν το χρήστη. Ουσίες σαν την ηρωίνη δηλαδή. 
.
Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.
 .
ΚΕΘΕΑ ”Η ψυχοτρόπος δράση μιας ουσίας δεν πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να μπορούν οι ασθενείς να λάβουν αυτή την ουσία ως φάρμακο. Όσο συνδέουμε τη φαρμακευτική δράση μιας ουσίας με την ψυχοτρόπο δράση της, δημιουργούμε σύγχυση. Γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη σαφούς πλαισίου, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος , ας πούμε “διαφήμισης” της ουσίας. 

.

Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.
 .
Υπουργός Υγείας: Καμία επαφή με τη σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα οι αναφορές ότι με τη νομιμοποίηση του φαρμάκου ανοίγουμε το δρόμο στην ευφορική χρήση της κάνναβης.
Αυτή είναι προσέγγιση φοβική και σκοταδιστική.

Το βήμα που κάνουμε, είναι το πρώτο βήμα, και είναι βήμα προσεκτικό. Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες ρύθμισης του πλαισίου.

Είναι ιδιότυπο φάρμακο. Δεν είναι ούτε με τη στενή έννοια καν “φάρμακο”, δεν είναι ούτε συμπλήρωμα διατροφής. Είναι φυτό και οι ουσίες του που είναι υπό καθεστώς ελεγχόμενης χρήσης στη χώρα. Αν υπάρχουν εθιστικές παρενέργειες, βρίσκεται σε στενό πλαίσιο ελέγχου και χωρίς αυτό το πλαίσιο να αναιρείται προσπαθούμε να βρούμε, κατ εξαίρεση αυτού του πλαισίου, τη δυνατότητα να καλλιεργείται και να παράγεται.

Οι ασφαλιστικές δικλίδες στην παραγωγή είναι αρμοδιότητα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Το θέμα των στανταρ ποιότητας του φαρμάκου είναι θέμα του ΕΟΦ. Και στη συνέχεια ευθύνη του Υπ. Υγείας να ρυθμίσει τα περί συνταγογράφησης και χορήγησης.

Όμως στην ουσία επινοούμε πλαίσιο. Δεν υπάρχει συνταγή ή ιδανικό μοντέλο που μπορούμε να ενσωματώσουμε στο ελληνικό πλαίσιο. Είναι μεγάλη η γκάμα προσέγγισης του φυτού στην Ευρώπη. Επινοούμε νέο πλαίσο ασφαλούς παραγωγής και πρόσβασης των ασθενών, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Χρειάζεται ευελιξία και από το Υπουργείο Υγείας και από τον ΕΟΦ που θα μας εισηγηθεί σχετικά. Εννοείται ότι θα διαβουλευτούμε για τις ρυθμίσεις, δε θέλουμε να διαιωνίζονται τα προβλήματα των ασθενών σαν αυτά που ακούσαμε σήμερα.
Αυτό το πρώτο βήμα ξεκινάει με καλές προυποθέσεις. Με ένα κλίμα κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης ευρύτερης. Οι θετικές προσεγγίσεις υπερβαίνουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Στην αυριανή Ολομέλεια της βουλής, θα έχουμε και τις τελικές ρυθμίσεις.

Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.
 .
Προηγουμένως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάλλης (φαρμακοποιός και ο ίδιος) διαφώνησε έντονα με τις επιφυλάξεις του Παν. Φαρμ/κού Συλλόγου «περί ασφάλειας των φαρμακείων» & της ουσιαστικής άρνησής τους να διανέμουν το φάρμακο. (φωτό Πάλλης & ο εκπρόσωπος του ΠΦΣ)
Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.
 .
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου: «Δεν μπορώ να κατανοήσω πως ενώ εντός της αιθούσης υπάρχει λογική, συνεννόηση και ουσιαστική κατανόηση των σχετικών με το νέο νόμο, η ΝΔ με τη χθεσινή ανακοίνωσή της δυναμιτίζει το κλίμα και τη συζήτηση».
Φωτογραφία του χρήστη CannabisNews.