«Με έχετε συλλάβει 3 φορές μπροστα΄στα παιδά μου. Να βγάλετε από το νόμο το αξιόποινο της πράξης. Ζητάμε αυτοκαλλιέργεια του φυτού, με οποιοδήποτε έλεγχο μας υποδείξετε. Έχω παραγγείλει κάνναβη από τον ΕΟΦ από τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά φάρμακο δεν έχει έρθει. Καλλιεργώ το φυτό στο σπίτι μου. Δεν έχω άλλη λύση. Πριν 21 χρόνια που ξεκίνησα να καλλιεργώ η ποινή ήταν ισόβια…
.
Το βήμα που κάνουμε, είναι το πρώτο βήμα, και είναι βήμα προσεκτικό. Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες ρύθμισης του πλαισίου.
Είναι ιδιότυπο φάρμακο. Δεν είναι ούτε με τη στενή έννοια καν “φάρμακο”, δεν είναι ούτε συμπλήρωμα διατροφής. Είναι φυτό και οι ουσίες του που είναι υπό καθεστώς ελεγχόμενης χρήσης στη χώρα. Αν υπάρχουν εθιστικές παρενέργειες, βρίσκεται σε στενό πλαίσιο ελέγχου και χωρίς αυτό το πλαίσιο να αναιρείται προσπαθούμε να βρούμε, κατ εξαίρεση αυτού του πλαισίου, τη δυνατότητα να καλλιεργείται και να παράγεται.
Οι ασφαλιστικές δικλίδες στην παραγωγή είναι αρμοδιότητα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Το θέμα των στανταρ ποιότητας του φαρμάκου είναι θέμα του ΕΟΦ. Και στη συνέχεια ευθύνη του Υπ. Υγείας να ρυθμίσει τα περί συνταγογράφησης και χορήγησης.
Όμως στην ουσία επινοούμε πλαίσιο. Δεν υπάρχει συνταγή ή ιδανικό μοντέλο που μπορούμε να ενσωματώσουμε στο ελληνικό πλαίσιο. Είναι μεγάλη η γκάμα προσέγγισης του φυτού στην Ευρώπη. Επινοούμε νέο πλαίσο ασφαλούς παραγωγής και πρόσβασης των ασθενών, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Χρειάζεται ευελιξία και από το Υπουργείο Υγείας και από τον ΕΟΦ που θα μας εισηγηθεί σχετικά. Εννοείται ότι θα διαβουλευτούμε για τις ρυθμίσεις, δε θέλουμε να διαιωνίζονται τα προβλήματα των ασθενών σαν αυτά που ακούσαμε σήμερα.
Αυτό το πρώτο βήμα ξεκινάει με καλές προυποθέσεις. Με ένα κλίμα κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης ευρύτερης. Οι θετικές προσεγγίσεις υπερβαίνουν την κυβερνητική πλειοψηφία.
Στην αυριανή Ολομέλεια της βουλής, θα έχουμε και τις τελικές ρυθμίσεις.