Ουρουγουάη: μια ματιά στη χώρα που πρωτοπορεί στη νομιμοποίηση της κάνναβης

Η χώρα νομιμοποίησε την ευφορική  χρήση της κάνναβης το 2013 και καταγράφηκε ως η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην οποία το φυτό είναι νόμιμο για όλες του τις χρήσεις: τη βιομηχανική, τη φαρμακευτική και την ευφορική. Προϋπήρξε η Ολλανδία στην οποία η καλλιέργεια μέχρι πέντε φυτών για προσωπική χρήση είναι αποποινικοποιημένη, αλλά η πιο μαζική καλλιέργεια (για την κάλυψη των αναγκών των coffeeshop) δεν είναι νόμιμη. Έτσι η Ουρουγουάη δείχνει να παίρνει επάξια τον τίτλο της πρώτης χώρας που νομιμοποίησε πλήρως την κάνναβη τον 21ο αιώνα. 

Ας δούμε λοιπόν τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του «μοντέλου της Ουρουγουάης για την κάνναβη».

Σήμερα στη χώρα η κάνναβη πωλείται προς 1 δολάριο και 30 λεπτά το γραμμάριο.

Ο καθορισμός της τιμής πώλησης γίνεται από την κυβέρνηση και από το 1 δολάριο και 30 σεντς που στοιχίζει το γραμμάριο της κάνναβης, τα 90 λεπτά πηγαίνουν στις δύο επιχειρήσεις που καλλιεργούν το φυτό στη χώρα και τα υπόλοιπα 40 λεπτά μοιράζονται μεταξύ των φαρμακείων και της κυβέρνησης η οποία χρησιμοπoιεί τα χρήματα  αυτά για να χρηματοδοτήσει προγράμματα πρόληψης.

Θα πρέπει βέβαια να υπολογίσει κανείς ότι το μέσο ετήσιο εισόδημα στην Ουρουγουάη είναι περίπου 2000 δολάρια Αμερικής, κάτι που κάνει την τιμή του φυτού ανάλογη με 10 δολάρια το γραμμάριο εάν αυτό πωλούνταν στον Καναδά.

Η  πώληση της κάνναβης είναι νόμιμη μόνο σε πολίτες της Ουρουγουάης κι αυτό γιατί η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τον τουρισμό του είδους και το να μετατραπεί άθελά της η χώρα «σε Άμστερνταμ της Λατινικής Αμερικής» .

H κάνναβη πωλείται στα φαρμακεία και σε ειδικά αδειοδοτημένα club σε συσκευασίες που αναγράφουν την ποιότητά της και προειδοποιούν για τις ιδιότητες του φυτού και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ κάθε πολίτης της χώρας έχει δικαίωμα να αγοράζει και να καταναλώνει έως και 40 γραμμάρια ανά μήνα. Οι καταναλωτές μάλιστα καταγράφονται σε ειδικό μητρώο όπου σημειώνεται η κάθε τους  αγορά.

Όσοι καλλιεργούν στο  σπίτι τους έχουν δικαίωμα να διατηρούν μέχρι 6 φυτά, ενώ όσοι θέλουν να δημιουργήσουν club πρέπει να είναι τουλάχιστον 45 στον αριθμό και σε κάθε club επιτρέπεται η καλλιέργεια έως 99 φυτών.

H παραπάνω διαδικασία, που εκτός των  άλλων περιλαμβάνει και την καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων των χρηστών, κρίθηκε απαραίτητη ώστε να μην ενθαρρυνθεί η κατανάλωση, ενώ η χαμηλή τιμή πώλησης ορίστηκε ως τέτοια ώστε να χτυπηθεί η μαύρη αγορά της κάνναβης στην οποία η τιμή  είναι  περίπου 3 δολάρια το γραμμάριο.

Στη μικρή χώρα που έχει πληθυσμό 3 εκατομμύρια 300 χιλιάδες κατοίκους, οι Αρχές δηλώνουν ότι 13.555 πολίτες έχουν εγγραφεί στα σχετικά μητρώα ως καταναλωτές, 7106 ως καλλιεργητές, ενώ έχουν ήδη δημιουργηθεί 64 club.

Στο δίκτυο πωλήσεων μέχρι τον Απρίλιο είχαν ενταχθεί 30 φαρμακεία της χώρας παρά το πολύ μικρό ποσοστό κέρδους που αφήνει στους φαρμακοποιούς η πώληση της κάνναβης.

International Cannabis Corporation (ICC), η οποία είναι η πιο μεγάλη εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας κάνναβης της Λατινικής Αμερικής και καλλιεργεί μια έκταση 233 εκταρίων (2.330 στρέμματα), έκλεισε ήδη συμφωνία για εξαγωγή ελαίων κάνναβης στο Μεξικό και τον Καναδά και οι πρώτες εξαγωγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα τέλη του 2017.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

ZenPype: Uruguay Pharmacies Are Selling Cannabis For a $1.30 Per Gram

UPI: Uruguay to sell cannabis in pharmacies at $1.30 per gram

Reuters: Uruguay to produce medical marijuana for export