«Παιδιά-σκλάβοι στις παράνομες φυτείες κάνναβης του Λονδίνου»…

Μια ακόμη δύσοσμη πλευρά του προβλήματος της παρανομίας στην οποία βρίσκεται το φυτό και του κυκλώματος της μαύρης αγοράς μέσω της οποίας διακινείται αποκαλύφθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση NSPCC που ασχολείται με τα παιδιά στην πρόσφατη έκθεσή της. Σύμφωνα με αυτήν παιδιά σκλάβοι «εργάζονται σε παράνομες φυτείες κάνναβης που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους στο Λονδίνο».

Ο αριθμός των παιδιών που βρέθηκαν «να δουλεύουν» σε καθεστώς σκλαβιάς σε φυτείες του είδους δεν διευκρινίζεται… Όμως τον Φεβρουάριο, η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να παράσχει άσυλο σε ένα παιδί από το Βιετνάμ που έφτασε παράνομα στη χώρα και βρέθηκε να δουλεύει ως σκλάβος σε παράνομη φυτεία κάνναβης, γεγονός που οδήγησε πιθανά και στην εμβληματική αναφορά της Οργάνωσης στις παράνομες φυτείες της κάνναβης και «τα παιδιά – δούλους», χωρίς αυτή να συνοδεύεται από επαρκή στοιχεία όσο αφορά στις εν λόγω φυτείες.

Περισσότερα από 2.000 παιδιά ύποπτα ως θύματα εμπορίας καταγράφηκαν από τις βρετανικές αρχές πέρυσι, με τα περισσότερα από αυτά να είναι παγιδευμένα σε εκμετάλλευση που αφορά το σεξ, την «οικιακή υποτέλεια» και την καταναγκαστική εργασία κάθε είδους. Εκατοντάδες από αυτά διακινήθηκαν από χώρες όπως το Βιετνάμ, το Σουδάν, η Ερυθραία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αγγλικής κυβέρνησης.

Η Catherine Baker, υπεύθυνη της οργάνωσης ενάντια στην εμπορία παιδιών ECPAT UK, δήλωσε ότι

οι Αρχές της χώρας συχνά αντιμετωπίζουν τα παιδιά θύματα της δουλείας ως εγκληματίες, αντί να τα βοηθήσουν

«Είναι ζωτικής σημασίας αυτά τα παιδιά να θεωρηθούν από την αστυνομία ως θύματα πρώτα και κύρια και να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη, δήλωσε σχετικά η κ. Baker στο Reuters.

Ταυτόχρονα, από το 2016 η αστυνομία στη Βρετανία έχει ανακαλύψει 314 παράνομες φυτείες κάνναβης στο Λονδίνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα London Evening Standard και αναμεταδίδει το Reuters και ο Independent, χωρίς όμως να διευκρινίζεται σε πόσες από αυτές ανακαλύφθηκαν παιδιά – σκλάβοι.

Η Βρετανία, με το αμαρτωλό παρελθόν όσο αφορά στο εμπόριο των σκλάβων αιώνες πριν, θεωρείται πλέον παγκόσμιος ηγέτης στον αγώνα κατά της δουλείας προωθώντας το 2015 την Σύγχρονη Πράξη για τη Δουλεία σύμφωνα με την οποία καταδικάζονται ισόβια οι δουλέμποροι και προστατεύονται καλύτερα οι ευάλωτες ομάδες.

Παρόλα αυτά σήμερα στην Αγγλία υπάρχουν τουλάχιστον 136.000 «δούλοι της σύγχρονης εποχής» σύμφωνα με την Αυστραλιανή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free, αριθμός περίπου 10 φορές υψηλότερος από εκείνον του 2013 γεγονός που σηματοδοτεί το μέγεθος αλλά και την ατυχή, αν όχι υποκριτική, αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Αυτά τα ευάλωτα παιδιά, εκμεταλλεύονται κάτω από εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, με λίγη ή καθόλου αμοιβή και συχνά είναι θύματα σωματικής και ψυχολογικής κακοποίηση από τους εμπόρους τους», δήλωσε σχετικά η Catherine Baker της οργάνωσης ECPAT UK.