Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα: 4 μύθοι για την κάνναβη

Ο καναδικός νόμος για την πλήρη αποποινικοποίηση της κάνναβης αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2018. Μάλιστα, οι στατιστικές δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός Καναδών, χρησιμοποιεί κάνναβη κατά τη διάρκεια της ζωής του και η πλειονότητα υποστηρίζει τη νομιμοποίηση.

[Του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου*]

Περίπου το 40% αναφέρει ότι έχει χρησιμοποιήσει κάνναβη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του και σχεδόν το 70% συμφωνεί με τη νομιμοποίηση του φυτού, ακόμη και για ψυχαγωγική χρήση. Ωστόσο, στην καναδική κοινωνία, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες παρανοήσεις σχετικά με τη νομιμοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Elaine Hyshka, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα και ειδική στα θέματα χρήσης ουσιών, προσπάθησε να καταρρίψει κάποιους από τους κοινούς μύθους που ακούγονται, σχετικά με την αναμενόμενη αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Η ερευνήτρια, γνωρίζει ότι είναι πολύ σημαντικό η ρύθμιση της νομιμοποίησης να συνάδει με την γενικότερη πολιτική προσέγγισης της δημόσιας υγείας. Δηλαδή, σκοπός της είναι η προστασία της δημόσιας υγείας από τα ναρκωτικά και η γενικότερη μείωση της βλάβης.

Ακόμη, η κα Hyshka, υποστηρίζει ότι το κοινωνικό στίγμα που υπάρχει από ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας σε σχέση με τους χρήστες κάνναβης, μπορεί να απαλειφθεί μέσα από τα επιστημονικά δεδομένα και την έρευνα.

Μύθος 1: Με τη νομιμοποίηση θα αυξηθούν οι χρήστες κάνναβης

Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση χρήσης στους νεαρούς ενήλικες, η κάνναβη αναμένεται να παραμείνει παράνομη για όσους βρίσκονται κάτω των 18 ετών. Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, η νομιμοποίηση μειώνει τον κίνδυνο της βλάβης διότι «ανοίγει» διαδρόμους τόσο στο ερευνητικό κομμάτι, όσο και σ’ αυτό της εκπαίδευσης, με σκοπό την ασφαλέστερη χρήση. Εξάλλου, η νομιμοποίηση, επιτρέπει την εξοικονόμηση πόρων από την αστυνόμευση και το «κυνήγι» μιας παράνομης πράξης. Οι πόροι αυτοί μπορούν να δοθούν στην ανάπτυξη πολιτικών υγείας, που μακροπρόθεσμα θα μειώσουν τη ζήτηση και θα αποθαρρύνουν τα επικίνδυνα πρότυπα χρήσης.

Μύθος 2: Η κάνναβη αποτελεί προθάλαμο άλλων ναρκωτικών

Κατ’ αρχάς, τα άτομα που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών, είναι πιθανό να συμμετέχουν και σε άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το σεξ χωρίς προστασία. Αυτό έχει διερευνηθεί εκτενώς και συνήθως άλλοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε τέτοιες ενέργειες, ιδίως μεταξύ των νέων.

Βεβαίως, ο ρόλος της πρόληψης είναι αρκετά σημαντικός. Πρόληψη των εξαρτήσεων σημαίνει μείωση όλων των επιβλαβών συνηθειών και κυρίως σημαίνει ανεκτικότητα προς τους χρήστες, διαχείριση της διαφορετικότητας και αντικειμενική ενημέρωση. Έτσι λοιπόν, όταν εξωθούνται οι χρήστες κάνναβης στο εμπόριο, εκτίθενται και σε άλλα παράνομα «σκληρά» ναρκωτικά. Η νομιμοποίηση της κάνναβης σημαίνει επί της ουσίας ότι μειώνεται η επαφή με αυτό το περιβάλλον και η πιθανότητα του χρήστη να εμπλακεί σε άλλους τύπους χρήσης ουσιών.

Μύθος 3: Το κάπνισμα κάνναβης είναι αβλαβές

Οι τωρινές ενδείξεις δεν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα κάνναβης προκαλεί καρκίνο, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα ενός κανονικού τσιγάρου. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οδηγεί σε παθήσεις της αναπνευστικής οδού, όπως η χρόνια βρογχίτιδα. Για να έχουμε περισσότερα στοιχεία, πρέπει να γνωρίζουμε τον ακριβή τρόπο κατανάλωσης της κάνναβης. Η νομιμοποίηση, αναμένεται να εξαλείψει το στίγμα και να ανοίξει νέα «παράθυρα» στην έρευνα σχετικά με τα πρότυπα χρήσης στον πληθυσμό, καθώς επίσης και για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία.

Μύθος 4: Η χρήση κάνναβης είναι πιο επικίνδυνη από τη χρήση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποδεδειγμένα προκαλεί ατυχήματα, τραυματισμούς, δηλητηρίαση, ακόμη και το θάνατο. Στην Αλμπέρτα, υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ των βιομηχανιών του δημόσιου συμφέροντος και της δημόσιας υγείας. Δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον, το οποίο ουσιαστικά προωθεί και ενθαρρύνει την υπερβολική αγορά και κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει μέσω ενός ευρέως φάσματος πωλήσεων, τόσο στα καταστήματα λιανικής πώλησης, όσο και με παραδόσεις κατ’ οίκον!

Με τη νομιμοποίηση της κάνναβης όμως, παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουν τα παραπάνω δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ευκαιρία επανεξέτασης του τρόπου με τον οποίο ρυθμίζεται η πολιτική σχετικά με τις ψυχοδραστικές ουσίες. Τα νέα δεδομένα που θα τεθούν λοιπόν συνολικά, αναμένεται να συσχετίζονται με το κοινό καλό και τη δημόσια υγεία.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Red Line Agrinio

*Ο Λάμπρος Ν. Αναγνωστόπουλος σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΤΕΙ  Λάρισας στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Περισσότερα άρθρα του μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πηγές:

Clearing the smoke on cannabis – New Trail – University of Alberta

Debunking myths about cannabis legalization – School of Public Health

enallaktikos.gr