Πανεπιστήμιο Αμβούργου: Τα ενδοκανναβινοειδή και όχι οι ενδορφίνες «κάνουν χαρούμενους» τους αθλούμενους

Αν και επί χρόνια τα εύσημα λάμβαναν οι ενδορφίνες, τα κανναβινοειδή που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός είναι καθώς όλα δείχνουν τελικά αυτά που είναι υπεύθυνα για το αίσθημα ευφορίας που νοιώθουμε όταν αθλούμαστε.

Σύμφωνα με νέα έρευνα ομάδας επιστημόνων των Ιδρυμάτων University Medical Center Hamburg-Eppendorf και Johannes Gutenberg University Mainz, το φαινόμενο του «runners high», της ευφορίας δηλαδή που νοιώθουν οι άνθρωποι όταν αθλούνται δεν προέρχεται από την έκλυση ενδορφινών στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά από την αντίστοιχη έκλυση ενδοκανναβινοειδών.

Ως γνωστόν, τα κανναβινοειδή είτε βρίσκονται στο φυτό της κάνναβης, είτε παράγονται από τον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό και επηρεάζουν μια σειρά λειτουργιών του, από την αίσθηση του πόνου έως την όρεξη, τη μνήμη, την αρτηριακή πίεση και την κίνηση.

Κατά τα πειράματά τους λοιπόν, οι Γερμανοί επιστήμονες μπλοκάρισαν τη δυνατότητα του οργανισμού να αντιδρά στις ενδορφίνες. Παρόλα αυτά όμως «η ωραία αίσθηση» μετά από μια αεροβική άσκηση παρέμεινε στους συμμετέχοντες στο πείραμα.

Είχε προηγηθεί το 2015 άλλη έρευνα από την ίδια επιστημονική ομάδα. Τότε η πρωταγωνιστική δράση των κανναβινοειδών είχε διαπιστωθεί μετά από πειράματα σε ποντίκια -τα οποία εκτός των άλλων δεν εμφάνιζαν τα ίδια συμπτώματα χαράς όταν μπλοκάρονταν τεχνητά η έκλυση ενδοκανναβινοειδών στο σώμα τους.

Αυτή τη φορά όμως η έρευνα διεξήχθη με δείγμα 63 έμπειρους δρομείς, άντρες και γυναίκες οι οποίοι έλαβαν την ουσία ναλοξόνη που μπλόκαρε την ευφορική δράση των οπιοειδών ενδορφινών. Κάποιοι από αυτούς πήραν εικονικό φάρμακο (placebo) ώστε το αποτέλεσμα της έρευνας να είναι ασφαλές, ενώ όλοι τους έτρεχαν επί 45 λεπτά και έπειτα συμμετείχαν σε μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων και ψυχολογικών τεστ.

Παρά λοιπόν την έλλειψη της δράσης των ενδορφινών, το αίσθημα ευφορίας παρέμεινε στους δρομείς του πειράματος.

Γεγονός που ενίσχυσε αφενός το συμπέρασμα των επιστημόνων ότι ο ρόλος των ενδορφινών είναι υπερεκτιμημένος, αφετέρου το συμπέρασμά τους ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στο αίσθημα χαράς των αθλούμενων και των λάτρεων κάθε αεροβικής άσκησης παίζουν τα ενδοκανναβιονοειδή, τα κανναβινοειδή που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Πηγή: The New York Times