Πανεπιστήμιο Αθηνών: 12% των Αθηναίων κάνει χρήση κάνναβης

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του καθηγητή Νίκου Θωμαΐδη του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, την περιόδο 2015-2017, στην Αθήνα, κάθε εβδομάδα, καταναλώνονταν 380-400 κιλά κάνναβη.

Σε σχέση δηλαδή με τον υπολογισμό της μελέτης που έκανε η εταιρεία Seedo και παρουσιάσαμε στο Canabis News πριν λίγες ημέρες, η κατανάλωση κάνναβης στην Αθήνα, σύμφωνα με την έρευνα  του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι εντυπωσιακά πολλαπλάσια.

Το 12% του πληθυσμού των Αθηναίων λοιπόν κάνει χρήση κάνναβης, σύμφωνα με τις αναγωγές που προκύπτουν από τη νέα περισυλλογή και ανάλυση των λυμάτων στη Ψυττάλεια.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση της έρευνας που είχε ολοκληρωθεί το 2014 είχε αναδείξει αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών η οποία είχε αποδοθεί στην ένταση της οικονομικής κρίσης. Τώρα η κατανάλωση αυτών των νόμιμων ψυχοδραστικών ουσιών φαίνεται να παρουσιάζει πτώση σε σχέση με το 2014, δεν είναι όμως μικρότερη απ’ ότι ήταν το 2012. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η χρήση των αντιβιοτικών παρουσιάζει αύξηση που αγγίζει το 90% και αυτό παρά τις συνεχείς καμπάνιες ενημέρωσης που αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

«Ναρκωτικά»

  • Η χρήση κάνναβης παραμένει σταθερή, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 12% του πληθυσμού της Αθήνας κάνει χρήση κάνναβης. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι «καταναλώνονται» στην Αθήνα από 380 έως 450 κιλά κάθε εβδομάδα.
  • Η κοκαΐνη μειώθηκε κατά 89,9% σε σχέση με το 2014. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια (εκτιμάται ότι τον Μάρτιο του 2017 «καταναλώνονταν» 2,3 κιλά κοκαΐνης ανά εβδομάδα σε σχέση με 4,8 κιλά το 2014).
  • Μείωση (κατά 21%) παρουσιάζει και η χρήση του ecstacy. Ωστόσο, διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, τετραπλάσια του 2010.
  • Η χρήση ηρωίνης και μεθαδόνης παραμένει σταθερή. Υπολογίζεται ότι το 2017 «καταναλώθηκαν» κατά μέσον όρο 5,7 κιλά ηρωίνης/εβδομάδα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μέσω των λυμάτων εντοπίζονται και οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες. «Πρόκειται κυρίως για διεγερτικά και συνθετικά κανναβινοειδή, που διοχετεύονται μέσω του “σκοτεινού” Ιντερνετ (darknet). Μόνο την τελευταία πενταετία έχουν ανιχνευθεί στην Ε.Ε. περισσότερες από 500 τέτοιες ουσίες. Εμείς από το 2014 βρίσκουμε σποραδικά τέτοιες ουσίες και ενημερώνουμε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά», αναφέρει στην εφημερίδα Καθημερινή, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης.

Αναλυτικότερα τα ευρήματα έχουν ως εξής:

Φάρμακα

  • Ύφεση στα αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και στα ηρεμιστικά,σε σχέση με το 2014, παραμένουν όμως υψηλότερα από το 2012.
  • Στα αντιεπιληπτικά παρατηρείται μια αλλαγή σε σχέση με τις συνταγογραφήσεις των γιατρών. Για παράδειγμα, έχει αυξηθεί η χρήση του βαλπροϊκού οξέος, ενώ έχει μειωθεί η χρήση της καρβαμαζεπίνης.
  • Τα αντιυπερτασικά παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα του 2014. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα γαστρικά φάρμακα και στα φάρμακα κατά του έλκους, που συνδέονται με στρεσογόνες καταστάσεις.
  • Απογοητευτική είναι η εικόνα στα αντιβιοτικά. Πολύ σημαντική είναι η αύξηση στην κλαριθρομυκίνη, τη σιπροφλοξασίνη και τη μετρονιδαζόλη.
  • Σταθερή και υψηλή παραμένει η χρήση των παυσίπονων και (μη στεροειδών) αντιφλεγμονωδών. Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά δραστικές ουσίες, ανάλογα με τα προϊόντα που προτιμά ο καταναλωτής: για παράδειγμα παρουσιάζει σημαντική πτώση το μεφεναμικό οξύ, αλλά αύξηση η ναπροξένη.

 

Πηγή / Διαβάστε Περισσότερα:

Healthview: Τα λύματα στη Ψυττάλεια μαρτυρούν: Οι Αθηναίοι καπνίζουν κάνναβη και «τσακίζουν» τα αντιβιοτικά

Η Καθημερινή: Μειώνουμε τα ηρεμιστικά, εθισμένοι στα αντιβιοτικά