Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ημερίδα για τη Βιομηχανική Κάνναβη || 22/ 2/ 2019

Βιομηχανική Κάνναβη: Μια Δυναμική Καλλιέργεια

Σε πρωτεύουσα της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης μετατρέπεται η Λάρισα το διήμερο 21 και 22 Φεβρουαρίου καθώς πέραν της ημερίδας που πραγματοποιείται την Πέμπτη με ιατρικό αντικείμενο και θέμα «Η κάνναβη στη θεραπεία του πόνου», την Παρασκευή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτική Φυτών διοργανώνει ημερίδα με θέμα: Βιομηχανική Κάνναβη: Μια Δυναμική Καλλιέργεια.

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών: Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και θα πραγματοποιηθεί  την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, και ώρα 15:00, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (περιφερειακή οδός Τρικάλων, τ. ΤΕΙ).

Αναλυτικά, επισημαίνεται:

«Στο πλαίσιο της στροφής της αγροτικής παραγωγής προς οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά αειφόρο γεωργική παραγωγή, η βιομηχανική κάνναβη αποτελεί μία ιδιαίτερα ελκυστική εναλλακτική καλλιέργεια, καθώς είναι μία καλλιέργεια με χαμηλές απαιτήσεις σε εισροές,  παρέχει τη δυνατότητα φυτοεξυγίανσης ρυπασμένων εδαφών και είναι άκρως εκμεταλλεύσιμη στο σύνολο των προϊόντων, παραπροϊόντων και υποπροϊόντων που προκύπτουν από τις διαδικασίες αξιοποίησής τους.

Ο σκοπός  πειραμάτων αγρού που πραγματοποιούνται εδώ και δύο χρόνια στο Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, είναι η σύνταξη πρωτόκολλου καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης, ώστε να επιτύχουμε τις καλύτερες αποδόσεις σε ίνα, βλαστό, φύλλα, CBD, σπόρο και λάδι.

Επίσης διερευνάται και η εκμετάλλευση των υποπροϊόντων για χρήση ως βελτιωτικών εδάφους και ενσωμάτωση στο σιτηρέσιο των ζώων. Κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο θα επεκταθεί η έρευνα διαφόρων ποικιλιών σε καλλιέργειες υπαίθρου και υπό κάλυψη, ώστε να είμαστε σε θέση να δώσουμε ολοκληρωμένες πληροφορίες προς τους παραγωγούς και λοιπούς ενδιαφερόμενους φορείς».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Προεδρείο: Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ελένη Βογιατζή

15.00-15.20 Χαιρετισμοί

 

15.20-15.40 Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στη Θεσσαλία.

Δρ Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, Καθηγήτρια ΑΦΦ Γεν. Τμήματος Π.Θ., Δρ Κυριάκος Γιαννούλης Π.Θ.,MScΗλίας Πλατής Π.Θ.

 

15.40-16.00 Άρδευση και λίπανση βιομηχανικής κάνναβης

Δρ Δημ. Καλφούντζος, Καθηγητής Διαχείρισης Εδαφουδατικών πόρων, Γεν. Τμήματος Π.Θ.

 

16.00-16.20 Επίδραση άρδευσης και λίπανσης σε χαρακτηριστικά ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης

Δρ Παναγιώτα Παπαστυλιανού, Αν. Καθηγήτρια ΓΠΑ

 

16.20-16.40 Κατανομή ανόργανων στοιχείων στα μέρη του φυτού της κάνναβης

Δρ Νικ. Γκουγκουλιάς, Αν. Καθηγητής Θρέψης Φυτών Γεν. Τμήματος Π.Θ., Δρ Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, Καθηγήτρια ΑΦΦ Γεν. Τμήματος Π.Θ.

 

Διάλλειμα-Καφές
 

 

Προεδρείο: Δημήτριος Καντάς, Ελένη Βογιατζή

 

17.20-17.40 Απομόνωση κανναβινοειδών από βιομηχανική κάνναβη

Δρ.ΑλέξιοςΛεανδρος – ΣκαλτσούνηςΚαθηγητής, Διευθυντής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

 

17.40-18.00 Θεραπευτικές εφαρμογές των κανναβινοειδών

Δρ Διαμάντω Λάζαρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια  Φαρμακογνωσίας, Διευθύντρια Τομέα Φαρμακογνωσίας-Φαρμακολογίας,Τμήμα  Φαρμακευτικής ΑΠΘ

 

18.00-18.20 Έντομα και κάνναβη

Δρ Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας, Γεν. Τμήματος Π.Θ.

 

18.20-18.40 Αξιοποίηση των υπολειμμάτων καλλιέργειας κάνναβης για παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας

Δρ Γεώργιος Νταλός, Καθηγητής Γεν. Τμήματος Π.Θ

 

18.40-19.00 Επιχειρηματικά-Επενδυτικά σχέδια καθετοποιημένης παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων από κάνναβη

Χαράλαμπος  Μυρίδης Επιχειρηματίας-Επενδυτής

 

Συζήτηση