Πανεπιστήμιο Κολοράντο: Το αλκοόλ καταστρέφει τoν ανθρώπινο εγκέφαλο, η κάνναβη όχι

Αν και για λόγους που δεν αφορούν στην επιστήμη και στην έρευνα αλλά στην πολιτική αντιμετώπισης του φυτού είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η άποψη ότι η χρήση κάνναβης “σε χαζεύει”, τα αποτελέσματα σειράς ερευνών επιβεβαιώνουν ότι το αλκοόλ είναι αυτό που είναι επικίνδυνο να δημιουργήσει πρόβλημα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ενώ η κάνναβη όχι.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον και η έρευνα που πρόσφατα δημοσίευσαν στο Addiction αποδεικνύει τα παραπάνω. “»Η χρήση οινοπνεύματος συνδέεται με αλλαγές στον εγκέφαλο ενηλίκων και ανηλίκων – εφήβων», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης στο συμπέρασμά τους, επισημαίνοντας ότι «δεν παρατηρήθηκαν συσχετίσεις μεταξύ δομικών αλλαγών στον εγκέφαλο και της χρήσης κάνναβης σε ενήλικες ή εφήβους».

Η μελέτη, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη NORML, ευθυγραμμίζεται με τα συμπεράσματα και άλλων ερευνών αυτού του είδους, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η «γνωστική φθορά» που συχνά αποδίδεται στη χρήση μαριχουάνας είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της κατάχρησης οινοπνεύματος.

Προηγήθηκε μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience και διαπίστωνε ότι η κάνναβη δεν προκάλεσε αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου, αλλά το αλκοόλ «έχει αναμφισβήτητα συνδεθεί με επιβλαβείς επιδράσεις στη μορφολογία και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου τόσο στους ενήλικες όσο και στους εφήβους».

Ενώ ακόμη μια πιο πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έκδοση του Ιουνίου του British Medical Journal επισημαίνει ότι ακόμη και η μέτρια χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε «δυσμενή αποτελέσματα στον εγκέφαλο συμπεριλαμβανομένης της ατροφίας του ιππόκαμπου», μια διαδικασία που περιλαμβάνει την αποσύνθεση μέρους του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη και την αίσθηση του χώρου.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

NCBI:  Structural Neuroimaging Correlates of Alcohol and Cannabis Use in Adolescents and Adults.

British Medical Journal  / Journal of Neuroscience 

Mary Jane: Alcohol, Not Cannabis, Manipulates the Structure of the Brain, New Study Finds

Photo Source Mary Jane