Paul Benhaim (Elixinol’s CEO): Αν ήμασταν λογικοί, θα χρησιμοποιούσαμε κάνναβη παντού

«Η ΚΑΝΝΑΒΗ ΑΛΛΑΖΕΙ τον κόσμο μας και μάλιστα γρήγορα», εκτιμά ο Πολ Μπένχαϊμ κάνοντας λόγο για μια παγκόσμια ανατροπή. Μετρά 25 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο της βιομηχανικής κάνναβης και θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της βιομηχανίας της διατροφι­κής κάνναβης στην Ευρώπη.

[Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο αφιέρωμα της Εφημερίδας των Συντακτών που επιμελήθηκε η Ιωάννα Σωτήρχου και κυκλοφόρησε με αφορμή τη διεθνή έκθεση Balkannabis Expo που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το τριήμερο 1,2 και 3 Ιουνίου 2018]

Ξεκίνησε δημιουργώντας μια θρεπτική μπάρα από κάνναβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, «η οποία προσέφερε την τέλεια αναλογία ωμέγα-3 και ωμέγα-6 βασικών λιπαρών οξέων». Σύντομα οι μερικές χιλιάδες μπάρες τον χρόνο έγιναν εκατομμύρια και τώρα πωλούνται σε όλο τον κόσμο. ‘Iδρυσε το κορυφαίο εμπορικό σήμα Hemp Foods Australia, που προτείνει υψηλής ποιό­τητας διατροφικά προϊόντα κάνναβης και αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή τροφίμων κάνναβης στο νότιο ημισφαίριο. Πρωτοπόρος στην ανάπτυξη πολλών ακόμη προϊόντων που παρασκευάζονται από κάνναβη, μοιράστηκε τα ευρήματα και συμπεράσματά του σε έξι βιβλία-μικρούς οδηγούς που εξέδωσε.

Συνειδητο­ποιώντας τις επιδράσεις της κάνναβης στην υγεία συ­νεργάστηκε με μερικούς από τους κορυφαίους εμπει­ρογνώμονες που είχαν μελετήσει τον ολοκληρωμένο και συμπληρωματικό ρόλο των κανναβινοειδών και των τερπενίων στο φυτό της κάνναβης και ίδρυσε την Elixinol, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φυτικών φαρμάκων/συμπληρωμάτων κανναβιδιόλης, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

«Αν ο κόσμος βασιζόταν στη λογική και την επιστήμη, θα χρησιμοποιούσε κάνναβη καθημερινά»

Εικόνα από το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ

Από το 1993 ασχολείστε επιχειρηματικά με ένα παρεξηγημένο και απαγορευμένο φυτό. Πώς τολ­μήσατε το ταξίδι;

Το ταξίδι μου στις δυνατότητες του φυτού της κάν­ναβης ξεκίνησε αρχικά μέσω του ενδιαφέροντός μου για τη διατροφή και τις θρεπτικές ιδιότητές της. Σύ­ντομα έμαθα ότι το φυτό της κάνναβης θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για οικοδομικά υλικά, βιοπλαστικά και στην ιατρική. Και πως η χρησιμοποίηση ενός φυτού για όλες αυτές τις εφαρμογές είναι βιώσιμη! Το ταξίδι προς τη δημιουργία της Elixinol Global, που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία, προσέφερε πολλές προκλήσεις… Στην πορεία του ζήσαμε ένα σημείο καμπής που ανέτρεψε τα δεδομένα παγκοσμίως καθώς βλέπουμε πολλές χώρες να επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση της κάνναβης sativa με πολλές μορφές, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το αβλαβές φυτό για όλες τις χρήσεις του.

Τι έχετε μάθει από αυτό το ταξίδι;

Έχω πλέον την πεποίθηση ότι ο κόσμος δεν βασί­ζεται μόνο στη λογική και την επιστήμη. Αν ήταν έτσι, όλοι θα χρησιμοποιούσαν κάνναβη σε καθημερινή βάση! Η πολιτική και η κατανόηση των καλών επι­χειρηματικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της ηθικής, της ακεραιότητας και της αποτελεσματικότητας, είναι όλα σημαντικά για μια πραγματικά βιώσιμη επιχείρηση.

«Σπίτι από κάνναβη», «Πλαστικά από κάνναβη»: είναι οι τίτλοι μερικών από τα βιβλία που γράψα­τε. Θα μοιραστείτε μαζί μας δυο λόγια για αυτά;

Οι άνθρωποι γνωρίζουν τις ψυχαγωγικές χρήσεις κάνναβης, τη χρήση της κάνναβης στην κλωστοϋ­φαντουργία και τη διατροφή. Ηταν σημαντικό να μοιραστώ μερικές εμπειρίες για δύο από τις χρήσεις της κάνναβης που έχουν όχι μόνο πρακτική αλλά και εμπορική αξία και μπορούν να οδηγήσουν στην πα­γκόσμια αλλαγή. Στη δόμηση, τα κτίρια και σπίτια από κάνναβη έχουν ταυτόχρονα σπουδαία μόνωση και… αναπνέουν. Η εμπειρία του να βρίσκομαι σε ένα κτίριο κάνναβης άλλαξε τη ζωή μου. Με έκανε να συ­νειδητοποιήσω ότι πολλοί άνθρωποι ζουν σε πλαστι­κές τσάντες, με τούβλα γύρω τους!

Δημιούργησα την www.hempplastic.com προκειμένου να μοιραστώ με τον κόσμο τη γνώση ότι μετά τον Henry Ford, που μας έδειξε τις δυνατότητες των φυτικών πλαστικών, σε συνδυασμό με κάποιους κα­θηγητές ανέπτυξα έναν τρόπο σύνθεσης κάνναβης και πλαστικών. Αυτό έχει δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν πλαστικό κάνναβης στη χύτευση καλουπιού, την εκτύπωση 3D και μέσα στον χρόνο να το χρησιμοποιούν και στην παραγωγή μεμβράνης.

Το να κάνω βιοδιασπώμενα πλαστικά είναι πολύ σημαντικό για μένα. Οταν ήμουν νέος ταξίδεψα σε αρκετά παρθένα μέρη και είδα τη ζημιά που κάνουν τα κυρίως πλαστικά σκουπίδια μας: τα απορρίμματα που συλλέγονται από τα βουνά των Ιμαλαΐων μέχρι και την όμορφη Μεσόγειο είναι κυρίως πλαστικά. Δεν είναι μόνο ότι παραμένουν για εκατοντάδες, πιθανώς και χιλιάδες χρόνια μέχρι να αποσυντεθούν, αλλά ότι δηλητηριάζουν τη φύση, την άγρια ζωή και μπαίνουν στην τροφική μας αλυσίδα· δηλητηριάζουν κι εμάς. Το να περιορίσουμε τη χρήση τους όπως και το να επιλέ­γουμε φυτοπλαστικά όπως είναι τα κανναβοπλαστικά είναι κινήσεις που μπορούν να συμβάλουν στη βελτί­ωση του κόσμου μας.

Ποιες είναι οι δυνατότητες της βιομηχανίας της κάνναβης, πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί μελλο­ντικά;

Εκτός από αυτό που τρώμε, το πού ζούμε και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, αν αυτά δεν είναι αρ­κετά! Τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής από κάνναβη -όπως τα μη ψυχοδραστικά προϊόντα κάνναβης CBD- κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά με τον γρηγορότερο τρόπο από οποιοδήποτε άλλο προϊ­όν κάνναβης έχω δει στην εμπειρία μου σε αυτόν τον κλάδο. Οι άνθρωποι κερδίζουν περισσότερα οφέλη από αυτά τα προϊόντα, παρά από τις πολλές, συνήθως χημικές, εναλλακτικές λύσεις. Οι χρήσεις κάνναβης στα περισσότερα από τα καθημερινά προϊόντα μας έρ­χονται: και αυτό ξεκινάει από τις επιλογές που κάνουμε όλοι σε καθημερινή βάση. Πρέπει να χρησιμοποιούμε κάνναβη όταν και όπου μπορούμε, κάτι που στις μέρες μας γίνεται ευκολότερα με το διαδίκτυο.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που ενδιαφέρεται να ακολουθήσει επαγγελματικά μια καριέρα με την κάνναβη;

Διαβάστε, μελετήστε, μάθετε. Υπάρχει μεγάλη ιστορία για την κάνναβη σε όλο τον κόσμο και πολλές ευκαιρίες να εμπλακούν είτε με νέες και καινοτόμες ιδέες είτε με νέους και καινοτόμους τρόπους συνεργασίας με υπάρχουσες επιχειρήσεις για να επεκτείνουν την εμβέλειά τους. Η κάνναβη αλλάζει πραγματικά τον κόσμο μας και γρήγορα -και όλοι χρειαζόμαστε αυτήν την αλλαγή-, γι’ αυτό θα έλεγα σε κάποιον να εξετάσει τη δουλειά του και τον αντίκτυπο της στην κοι-
νωνία, καθώς το να δουλεύεις με κάποιον τρόπο με την κάνναβη μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα για το τι κάνουν σε καθημερινή βάση, ενώ αλλάζουν τον κόσμο!