Περιοδικό Μετρό 1997: Ένα ιστορικό αφιέρωμα στην κάνναβη

Φεβρουάριος του 1997. Το περιοδικό Μετρό πραγματοποιεί μεγάλο αφιέρωμα στην κάνναβη.

Το ’97 η χώρα ζει ήδη στον πυρετό του Χρηματιστηρίου και Πρωθυπουργό της έχει τον Κώστα Σημίτη. Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει την άνοιξη αρχηγό της τον Κώστα Καραμανλή, η Εκκλησία ζητάει την απόσυρση του νόμου για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και το Δεκέμβριο στα Πιέρια Όρη συντρίβεται το αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Κίεβο – Θεσσαλονίκη αφήνοντας 74 νεκρούς.

[Tου Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Στον πλανήτη ξεχωρίζει η Αγγλία που παραχωρεί στην Κίνα το Χονγκ Κονγκ, ενώ εκείνο το καλοκαίρι έμελλε να πεθάνει η πριγκίπισσα Νταιάνα κυνηγημένη από τους παπαράτσι, και το χειμώνα στο Μεξικό να σφαγιαστούν κατά δεκάδες οι Ζαπατίστας που έχουν επαναστατήσει από το 1994.

Όσο αφορά στην κάνναβη και την Ελλάδα, ο Γιώργης Οικονομόπουλος έχει κλείσει ήδη μια δεκαετία από τη στιγμής της τζούρας της αποποινικοποίησης, τo πρώτo Kannabis Shop θα ανοίξει δύο μήνες μετά , ενώ οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού παραμένουν πρακτικά άγνωστες ή τουλάχιστον δεν κυριαρχούν στη συζήτηση καθώς ακόμη και η ορολογία «φαρμακευτική κάνναβη» είναι ανύπαρκτη.

Η Ολλανδία βέβαια έχει παρουσιάσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από το περίφημο «πρόγραμμά της» που επιτρέπει περιορισμένη χρήση του φυτού για ευφορικούς σκοπούς «στα διαβόητα» coffee shops.

Για τα περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας επικρατούσε το ταμπού ακόμη και της αναφοράς της λέξης «χασίς». Πόσο μάλλον το να κρεμαστεί στα περίπτερα ένα εξώφυλλο με μισοκαπνισμένα τσιγαριλίκια. Άλλωστε το περιοδικό διώχθηκε και ποινικά την επόμενη χρονιά… γιατί φιλοξένησε διαφήμιση των Kannabis Shop.

Υπέρ της αποποινικοποίησης μας δήλωναν όλες οι έρευνες, τα στοιχεία και η λογική ότι πρέπει να τοποθετηθούμε. Δε θέλαμε όμως να προκαταβάλουμε τους αναγνώστες μιας και τους ζητούσαμε να καταθέσουν τη γνώμη τους, να ψηφίσουν δηλαδή μέσω ενός δελτίου ψηφοφορίας που περιέχονταν στο περιοδικό για το εάν είναι υπέρ ή κατά της αποποινικοποίησης της χρήσης της κάνναβης.

 Μετά από μια σχετική ταλαιπωρία σε μια σύσκεψη που κράτησε ώρα και δεν κατέληγε πουθενά, πρότεινα ως τίτλο του αφιερώματος του περιοδικού το «Χασίς: Απομυθοποίηση τώρα !».

Η πρόταση ενεκρίθη ομοφώνως είκοσι και πλέον χρόνια πριν την ώρα που θα μπορούσε να υπάρχει ένα site σαν το Cannabis News… που διέπεται από την ίδια διάθεση. Η κουλτούρα γύρω από το φυτό άλλαζε ταχύτατα και αφιερώματα σαν αυτό υπήρξαν καταλυτικά.

Ακολούθησε στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Μετρό, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των αναγνωστών στο οποίο θα αναφερθούμε στο ΄Β Μέρος του αφιερώματος αυτού και μια ραδιοφωνική εκπομπή στον (τότε) Μελωδία FM 100 στην οποία σειρά επωνύμων δήλωναν ότι τάσσονται υπέρ της αποποινικοποίησης.

Kατεβάστε ένα μέρος του αφιερώματος του περιοδικού σε αρχείο pdf πατώντας εδώ και σύντομα θα ψηφιοποιήσουμε και τις υπόλοιπες σελίδες από το δημοσίευμα.