ΠΦΣ: Δεν πωλείται φαρμακευτική κάνναβη στα βενζινάδικα

Όταν βέβαια σταματάς σε ένα βενζινάδικο και βλέπεις τη γραμμένη σε χαρτόνι φράση «Πωλείται Φαρμακευτική Κάνναβη» κολλημένη στο τζάμι, δεν οφείλεις να είσαι φωστήρας για να αντιληφθείς ότι δε θα είναι φάρμακο αυτό που πουλάει ο βενζινάς. Την ίδια ταμπέλα όμως μπορεί να τη δεις και στο ψιλικατζίδικο ή στο περίπτερο.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Αν η δουλειά σου σχετίζεται με τον χώρο της υγείας είναι λογικό να είσαι ευαίσθητος και να ανησυχείς. Aν είσαι και Πρόεδρος ενός επιστημονικού Συλλόγου, είσαι αναγκασμένος και εσύ και ο Σύλλογός σου να πάρεις θέση για το θέμα. Έτσι, για «το θέμα της κάνναβης που πωλείται ανεξέλεγκτα», τοποθετήθηκε πρόσφατα και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δια του Προέδρου του ζητώντας παρέμβαση του Υπουργείου.

Για να βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά:

Τι είναι άραγε αυτό που πουλάει ο συμπαθής βενζινάς, αν φάρμακο δεν είναι; Μήπως είναι ναρκωτικό; Ούτε ναρκωτικό είναι βέβαια. Αλλιώς βενζινάς και ψιλικατζής θα είχαν γίνει ήδη πλούσιοι και δε θα βρίσκονταν στον συγκεκριμένο τόπο πουλώντας βενζίνη και πατατάκια. Θα ήταν βόλτα με το κότερο στην Καραϊβική.

Ελαφριά, κλωστική-βιομηχανική, μη ψυχοτρόπο κάνναβη, πωλούν περίπτερα και βενζινάδικα. Κάνναβη δηλαδή με περιεκτικότητα σε Τετραϋδροκανναβινόλη – THC μικρότερη του 0,2%. Γιατί προτιμούν να την αποκαλέσουν «φαρμακευτική»; Προφανώς για να μην τους πούνε «διακινητές ναρκωτικών». Είναι λοιπόν ο βενζινάς ο σωστός άνθρωπος στον οποίο πρέπει να απευθύνουμε το ερώτημα αν η κάνναβη που πουλάει «είναι φαρμακευτική»; Η Πολιτεία δεν είναι που οφείλει να ορίσει τι είναι φάρμακο και τι όχι; Γιατί εμείς ρωτάμε το βενζινά;

Όλα ξεκινάνε από τη βασική αντίφαση: Η κάνναβη χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και 2.500 χρόνια, λόγω όμως της χρόνιας απαγόρευσής της, η επιστημονική έρευνα σχετικά με αυτήν παρέμεινε κι αυτή απαγορευμένη. Αποτέλεσμα; Οι πάσχοντες που τη χρησιμοποιούν για λόγους υγείας είναι σίγουροι για τα αποτελέσματα που έχει στο σώμα τους. Κι οι επιστήμονες, σε αυτή τη φάση της ανθρωπότητας, δίνουν αγώνα δρόμου ώστε να πιστοποιήσουν τα θεραπευτικά αποτελέσματά της κλινικά και να τα ταξινομήσουν ώστε να είναι αξιοποιήσιμα με τις γνωστές μεθόδους της ιατρικής.

“Θεραπευτική” κάνναβη πωλείται σε περίπτερα, βενζινάδικα, pet shop και σε νοσοκομεία – Παρέμβαση ΠΦΣ, έχει τίτλο το ρεπορτάζ της Γιάννας Σουλάκη για το Iatropedia. Σε αυτό ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου προβαίνει σε μια σειρά παρατηρήσεις. Σας μεταφέρω παρακάτω το άρθρο αυτούσιο με σκοπό να επανέλθουμε σε αυτό.

Παραμένουν άλλωστε ανοικτά ερωτήματα όπως γιατί ο Επίσημος Φορέας των φαρμακοποιών της χώρας, παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των ανησυχιών του, δεν φροντίζει να παράσχει στα μέλη του υψηλού επιπέδου επιστημονικά σεμινάρια για την αξιοποίηση της κάνναβης ως φαρμάκου. Γιατί δεν πρωτοστατεί ο ίδιος ο Σύλλογος σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους στην ενημέρωση τόσο των επαγγελματιών του χώρου της Υγείας όσο και του κοινού. Σκευάσματα με κανναβινοειδή άλλωστε, πωλούν και εκατοντάδες ανά τη χώρα φαρμακεία.

Το να καταδικάζεις τις «κακές πρακτικές» είναι ορθό. Το να παραμένεις μόνο στην καταδίκη τους όμως…

“Θεραπευτική” κάνναβη πωλείται σε περίπτερα, βενζινάδικα, pet shop και σε νοσοκομεία – Παρέμβαση ΠΦΣ

Όπως αναφέρει το εν λόγω ρεπορτάζ λοιπόν: «Τσίχλες, τσάι, καραμέλες, βιταμίνες και σπόροι, με ετικέτες που απεικονίζουν το χαρακτηριστικό φυλλώδες φυτό της κάνναβης έχουν κατακλύσει την αγορά, από την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου που έθεσε το νομικό πλαίσιο διάθεσης της θεραπευτικής κάνναβης.
.
Επιτήδειοι έμποροι εκμεταλλεύονται τον θόρυβο που έχει προκληθεί γύρω από την κάνναβη κι έχουν κατακλύσει την αγορά με προϊόντα, που όχι μόνο δεν έχουν την έγκριση αρμόδιων Οργανισμών, αλλά είναι αμφίβολης ποιότητας, περιεκτικότητας και ασφάλειας για τον καταναλωτή. Δεν διστάζουν μάλιστα να τα πωλούν ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία, όπως έχει καταγγείλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά την παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών:

Ο κ. Βαλτάς, Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

“Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, γιατί το είδα με τα μάτια μου: Σε βενζινάδικο είδα ταμπέλα “διαθέτουμε φαρμακευτική κάνναβη” και μπήκα μέσα και ρώτησα: Τι είναι αυτό; Τίποτα, μου λέει. Μου το έφερε ένας έμπορος και μου έδειξε ένα περίεργο σκεύασμα. Υπάρχουν επιτήδειοι, οι οποίοι σερβίρουν προϊόντα κάνναβης, τα οποία προς Θεού, δεν είναι προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης. Προσπαθούν να πείσουν έναν συγγενή ή έναν ασθενή ότι είναι κατάλληλο για τον πόνο ή για την πάθησή του. Θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ επιτέλους να δουν το θέμα της διάθεσης των προϊόντων αυτών. Χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο και νέα νομοθεσία γιατί τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα”.»

.

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ εμπλουτίζεται με τις θέσεις άλλου μέλους του ΔΣ του ΠΦΣ, του κ. Ηλία Χαλιγιάννη το οποίο μπορεί έχει τίτλο «Κερδοσκοπικά παιχνίδια με την κάνναβη» και μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο εδώ.