«Πλήρης νομιμοποίηση στις ΗΠΑ ως τα μέσα του ’22». Εκτόξευση των εταιρειών κάνναβης στο Χρηματιστήριο

Εντυπωσιακή άνοδο εμφανίζουν τις τελευταίες ώρες στο αμερικανικό χρηματιστήριο οι μετοχές των εταιρειών που παράγουν φαρμακευτική κάνναβη, καθώς όλοι πλέον στις ΗΠΑ αναμένουν τη νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης και για ευφορικούς σκοπούς μέχρι τις αρχές του 2022.

Την ίδια στιγμή βέβαια, οι διώξεις και οι φυλακίσεις για «εγκλήματα» που αφορούν σε κατοχή και χρήση του φυτού, συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος της Αμερικανικής επικράτειας.

Καθώς οι Δημοκρατικοί είχαν προεκλογικά -εμμέσως πλην σαφώς- ταχθεί υπέρ της νομιμοποίησης του φυτού σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τώρα τα «στελέχη της αγοράς» δηλώνουν ότι αναμένουν την αποποινικοποίηση μέσω στους επόμενους 12 έως 18 μήνες. Ωστόσο, καθώς η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει αυτή την περίοδο άλλες σημαντικές εκκρεμότητες όπως το πακέτο ανάκαμψης ύψους 1,9 τρις δολαρίων που προωθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν, το ζήτημα της κάνναβης δε δείχνει αυτή τη στιγμή να ανήκει στις προτεραιότητές τους.

Όπως είναι γνωστό, αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν είτε αποποινικοποιήσει, είτε έχουν πλήρως νομιμοποιήσει την χρήση του φυτού, αλλά μία νομιμοποίηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα «άνοιγε την αγορά». Έτσι…

εταιρείες-κολοσσοί όπως η Aphria και η Tilray κέρδιζαν 22% τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, ενώ άλλες εταιρείες κάνναβης είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν άνοδο από 6% έως 14%

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου οι μετοχές της Tilray αυξήθηκαν κατά 50%, αυξάνοντας το ετήσιο κέρδος της μετοχής σε περισσότερο από 670%.

Στις ΗΠΑ, κάθε Πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους για τα «ναρκωτικά». Σήμερα, η χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς είναι νόμιμη σε 33 από τις 50 Πολιτείες, καθώς και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον. Επίσης, έντεκα Πολιτείες και η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα έχουν επίσης νομιμοποιήσει τη χρήση της κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς.

Πηγή: Finance Yahoo