Ποιά είναι η σωστή δόση κάνναβης;

Ουκ εν τω πολλώ το ευ, όπως συμβουλεύει κι o Dr. Duston Sulak που τα τελευταία 8 χρόνια δουλεύει στο Maine της Αμερικής με ασθενείς στους οποίους χορηγείται φαρμακευτική κάνναβη. “Το λιγότερο είναι συχνά καλύτερο”, δηλώνει ο γιατρός στο Rolling Stoneπροσθέτοντας ότι η σωστή τακτική σχετικά με τη δοσολογία της κάνναβης είναι αυτή “των μικροδόσεων”.

Προτείνει μάλιστα την εξής μέθοδο για να ανακαλύψετε την ενδεδειγμένη για εσάς δόση: Απέχετε από τη χρήση κάνναβης δύο ημέρες. Την τρίτη ημέρα καταναλώστε ένα mg ΤHC κι ένα mg CBD (αν είναι δυνατόν σε σταγόνες ώστε να είστε σίγουροι για την ποσότητα). Πριν καταναλώστε απευθύνετε στο εαυτό σας τρία ερωτήματα και βαθμολογήστε τις απαντήσεις σας από το 1 έως το 10: «Πόσo εύκολα αναπνέετε»; «Πόσο άνετα και χαλαρά αισθάνεστε με το σώμα σας»; «Πόσο εύκολο σας είναι να χαμογελάσετε και να αισθανθείτε πλήρεις»;. Έπειτα, περιμένετε 45 λεπτά, επαναλάβετε στον εαυτό σας τα ερωτήματα αυτά και ξαναβαθμολογηθείτε.

Αν δείτε ότι δεν υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, κάντε δύο ημέρες αποχή από την κάνναβη και μετά, αυξήστε τη δόση κατά 1 mg και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να καταλήξετε στο αποτέλεσμα που θα σας επιτρέπει να έχετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της κάνναβης αποφεύγοντας τα όποια αρνητικά της.

Είναι 7,5 mg η ενδεδειγμένη δόση;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής έρευνας 7,5 mg THC είναι το όριο. Μέχρι αυτή την ποσότητα τα αποτελέσματα της χαλάρωσης και της αποβολής του στρες είναι ικανοποιητικά, ενώ πάνω από αυτό το όριο τα αποτελέσματα στην δημιουργία “κακής διάθεσης” είναι πολύ πιθανά.

Όπως αντιλαμβανόμαστε η απάντηση στο ερώτημα «ποια είναι η σωστή δόση κάνναβης» δεν είναι καθόλου εύκολη μιας και ιδιαίτερα στις χώρες όπου η κάνναβη είναι προιόν που κυκλοφορεί αποκλειστικά στη μαύρη αγορά προφανώς δεν μπορεί να γνωρίζει εύκολα ούτε τι ακριβώς αγοράζει ούτε την περιεκτικότητά του σε δραστικές ουσίες.

Με την νόμιμη αγορά της Αμερικής να επεκτείνεται ολοένα και σε περισσότερα είδη που περιέχουν κάνναβη, από μπισκότα και γλυφιτζούρια, μέχρι σοκολάτες και φαγητά φτιαγμένα με βούτυρο κάνναβης, τα πράγματα δείχνουν κάπως να κατηγοριοποιούνται.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας αυτής, οι επιστήμονες δοκίμασαν την επίδραση της δραστικής ψυχοτρόπου ουσίας THC σε 42 εθελοντές τους οποίους αφού πρώτα υπέβαλαν σε μια στρεσογόνο κατάσταση έπειτα ανάθεσαν ένα “μη αγχωτικό καθήκον”. Yπήρξε ομάδα που πήρε 7,5 mg κάνναβης, ομάδα που πήρε εικονικό (placebo) φάρμακο και ομάδα που πήρε 12,5 mg THC. Kαι κατέληξαν ότι τα αποτελέσματα μείωσης του άγχους και βελτιωμένης διάθεσης ήταν πολύ καλύτερα σε εκείνους που πήραν 7,5 mg.

Η έρευνα είχε την αδυναμία ότι στους εθελοντές χορηγήθηκε καθαρή ουσία THC σε αντίθεση με την χρήση ολόκληρου του φυτού που περιλαμβάνει μια σειρά ακόμη από ουσίες (τερπίνες κλπ) ο συνδυασμός των οποίων οδηγεί σε διαφορετικά και κατά πολλούς πολύ “πιο ομαλά αποτελέσματα”.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι στο Κολοράντο για παράδειγμα όπου είναι ελεύθερη η χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, στα ειδικά καταστήματα πωλείται σειρά προιόντων των οποίων η περιεκτικότητα σε THC είναι κατά μέσο όρο 18,7 mg ενώ συχνά κανείς βρίσκει και ποικιλίες του φυτού του οποίου η περικετικότητα σε THC φτάνει και τα 30 mg.

Με αυτά και μ’ εκείνα λοιπόν, η προφανής συμβουλή, ιδιαίτερα εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε κάνναβη για ιατρικούς λόγους είναι να απευθυνθείτε σε έναν από τους ελάχιστους ακόμη στη χώρα μας εξειδικευμένους στο αντικείμενο γιατρούς και να ακολουθήσετε πιστά τις συμβουλές τους αποφεύγοντας άσκοπα πειράματα.

.
Πήγες / Διαβάστε  Περισσότερα:

U.S. National Library of Medicine: Dose-Related Effects of Delta-9-Thc on Emotional Responses to Acute Psychosocial Stress 

Rolling Stone: Microdosing Is Taking Over Medical Marijuana

Herb: Scientists Claim To Have Discovered The Optimum Dose Of Weed