2019: Ποιές χώρες ετοιμάζονται να νομιμοποιήσουν την κάνναβη || Βίντεο

Το 2018 υπήρξε χρονιά εμβληματική για τη νομιμοποίηση του φυτού ανά τον πλανήτη. Σύμφωνα με την καταγραφή του Newsweek «η τάση» αναμένεται να συνεχιστεί το 2019 και όλο και περισσότερες χώρες να ενταχθούν στον «χάρτη της ελεύθερης κάνναβης».

Ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα του κλαμπ των πλουσίων-ανεπτυγμένων χωρών και η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά την Ουρουγουάη, που νομιμοποίησε την κάνναβη για ευφορική χρήση τον Οκτώβριο.

Επίσης η Νότια Αφρική και η Γεωργία έκαναν πιο ανεκτική τη νομοθεσία για ατομική χρήση του φυτού. Η Σρι Λάνκα, η Ταιλάνδη και το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκριναν και αυτές τη χρήση της το 2018.

 Ποιες είναι, οι χώρες που αναμένεται να κάνουν μέσα στο 2019 «το βήμα»;

Λουξεμβούργο

Στα τέλη Νοεμβρίου, το ευρωπαϊκό κρατίδιο του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ότι η κάνναβη σύντομα θα νομιμοποιηθεί για ψυχαγωγική χρήση από ενήλικες. Οι πολιτικοί δήλωσαν ότι το φυτό θα είναι διαθέσιμο στο εμπόριο μόνο για τους πολίτες της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι οι τουρίστες δεν θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα κάνναβης. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ηπειρωτική χώρα αναμένεται να γίνει το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αλλάξει τη νομοθεσία της περί ναρκωτικών.

Γαλλία

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο γάλλος υπουργός Υγείας Agnès Buzyn δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την αναθεώρηση των νόμων περί ναρκωτικών σε σχέση με το φυτό, σύμφωνα με τη France 24. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, τα προϊόντα που περιέχουν δυο τοις εκατό ή λιγότερη κάνναβη επιτρέπεται νομίμως να πωλούνται, παρόλα αυτά η αστυνομία έκλεισε αρκετά καταστήματα τη χρονιά που πέρασε δημιουργώντας κομφύζιο. Ο Philippe Coy, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Καπνοβιομηχανιών, δήλωσε τον Ιούλιο ότι η ένωσή του πιέζει την κυβέρνηση να επιτρέψει στα καταστήματά τους να πουλούν κάνναβη στους πελάτες τους.

Ιταλία

Ενώ η ιατρική κάνναβη είναι ήδη νόμιμη στην Ιταλία, πολλοί πολιτικοί πιέζουν και για τη νομιμοποίηση και της ευφορικής χρήσης. Η πρόταση έχει πάρει το δρόμο της μέσω του εθνικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το CTV News. Ωστόσο, παραμένει να δούμε αν θα υποστηριχθεί και από τους νομοθέτες.

Λίβανος

Ο Nabih Berri, ο ομιλητής του κοινοβουλίου του Λιβάνου, δήλωσε τον Ιούλιο ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να προχωρήσει για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της παραγωγής κάνναβης για ιατρική χρήση. Ωστόσο, καθώς η χώρα δεν κατάφερε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση επτά μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές της, μια τέτοια κίνηση αναγκαστικά θα πρέπει να περιμένει μέχρι να τερματιστεί ο πολιτικός αγώνας.

Ηνωμένες Πολιτείες

Παρά το γεγονός ότι είναι νόμιμα για ευφορική χρήση σε 10 πολιτείες, η κάνναβη εξακολουθεί να απαγορεύεται πλήρως από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει τη νομιμοποίησή της. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εκπληρώσει το αίτημά τους.  Καθώς οι Δημοκρατικοί αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι επίσης πιθανό ότι η συζήτηση για την αλλαγή της νομοθεσίας να φέρει καρπούς.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Newsweek