Ποιές πόλεις του κόσμου έχουν τη φθηνότερη κάνναβη και ποιές την ακριβότερη

Σύμφωνα με τη λίστα της εταιρείας Seedo η οποία δίνει στοιχεία για την τιμή της κάνναβης σε 120 πόλεις του κόσμου, την ακριβότερη κάνναβη θα τη βρει κανείς στο Τόκιο και τη φθηνότερη στο Κίτο του Εκουαδόρ.

Η αύξηση της κατανάλωσης, σύμφωνα με τη μέτρηση αυτή, δε μείωσε την τιμή της κάνναβης. Ούτε όμως και η νομιμοποίηση του φυτού στα σημεία του πλανήτη που πραγματοποιήθηκε οδήγησε οπωσδήποτε σε μείωση της τιμής του.

Βέβαια μετρήσεις υπάρχουν πολλές και, αν και δεν είναι μεγάλες οι αποκλείσεις των αποτελεσμάτων τους, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται αναγκαστικά λόγω της απαγόρευσης, οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα που χρειάζεται ερμηνεία. Σύμφωνα με τη μέτρηση της Seedo λοιπόν η οποία είναι εταιρεία παροχής τεχνογνωσίας και μηχανημάτων για την καλλιέργεια του φυτού:

Η Αθήνα  είναι η 16η ακριβότερη πόλη του κόσμου και η Θεσσαλονίκη η 23η, ενώ και οι δύο πόλεις έχουν πολύ μικρό μέγεθος κατανάλωσης

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον ίσως της έρευνας είναι η προσπάθεια να υπολογιστεί ο φόρος που θα εισέπραττε το κράτος εάν το φυτό ήταν νόμιμο.

Για τις δύο Ελληνικές πόλεις η πρόβλεψη είναι ότι ο φόρος θα μπορούσε να φτάσει 10,5 εκατομμύρια δολάρια εάν η φορολόγηση της κάνναβης ήταν τόσο μεγάλη όσο εκείνη του καπνού.

Η έρευνα έγινε με τη μέθοδο του crowdsourcing και οι απαντήσεις συγκεντρώνονταν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν μέσω σχετικών καλεσμάτων σε Μέσα όπως το  PriceOfWeed.com και το MarijuanaTravels.com. Το μικρότερο δείγμα για μια πόλη ήταν 100 άτομα και το μεγαλύτερο 2000. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν έπειτα και με τα στοιχεία των εκθέσεων επίσημων διεθνών οργανισμών όπως η  2017 World Drug Report.

Τα διαγράμματα τόσο του Guardian όσο και του Leafly είναι εύγλωττα:

 

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

2018 Cannabis Price Index / Ολόκληρη την έρευνα 

Leafly: Here’s What a Gram of Cannabis Costs in Cities Around the World

The Guardian: Which city in the world has the cheapest cannabis – and the most expensive?

Drug Wise Org: How much do drugs cost?

Vice: Πόσο Κοστίζουν τα Ναρκωτικά στην Ελλάδα;

Price Of Weed