Πως να πατεντάρεις την κάνναβη

Δεκάδες επιχειρήσεις στην Αμερική συνωστίζονται στα γραφεία της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας πασχίζοντας να πατεντάρουν ποικιλίες κάνναβης, σπόρους κάνναβης, παραγόμενα του φυτού, μεθόδους δοσολόγησής του για ιατρικούς σκοπούς, μεθόδους της καλλιέργειά του, κι ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί ότι μπορεί να αποφέρει αργά ή γρήγορα χρήματα και σχετίζεται με την κάνναβη.

Tου Αποστόλη Καπαρουδάκη

«Ιndependent Patent Agents», ειδικευμένοι δηλαδή επί του θέματος επαγγελματίες, δίνουν συμβουλές σε επίδοξους πατεντο-κράτορες μέσω συνεντεύξεων στο Forbes  και οι οικονομικές σελίδες των εφημερίδων συμβουλεύουν τους προβληματισμένους γύρω από το θέμα επενδυτές.

Βέβαια, η κουλτούρα «της απελευθέρωσης της κάνναβης», της απεμπλοκής της δηλαδή από τη σκιά «του ναρκωτικού» που την καταδίωξε άδικα επί μισό αιώνα, περιλαμβάνει εξ ορισμού τη λογική «της επιστροφής στη φύση», τη λογική δηλαδή μιας ανάπτυξης που επίκεντρό της έχει τον άνθρωπο κι όχι τα αλόγιστα κέρδη που παράγονται σε βάρος του.

Κι αν αυτά ακούγονται ελαφρώς συνθηματολογικά, θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί τα αιτήματα για την αποποινικοποίηση της κάνναβης την εποχή του Γούντστοκ και το Μάη του ’68. Τότε που η ευφορική χρήση του φυτού είχε εμβληματικό χαρακτήρα και η κάνναβη υπήρξε και αυτή σύμβολο ανυπακοής απέναντι στον παραλογισμό της εξουσίας του χρήματος.

Θα πρέπει έπειτα να θυμηθούμε ότι η κάνναβη ως ένα από τα αρχαιότερα φυτά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος, συμβολίζει εξ ορισμού την υγιή σχέση του με τη φύση. Πως θα μπορούσε λοιπόν να πατεντάρει κανείς ένα φυτό με τέτοια ιστορία; Αν και πιο σωστό είναι το ερώτημα «γιατί να πατεντάρει κάποιος ένα οποιοδήποτε φυτό;».

Μέχρι σήμερα οκτώ Αμερικανικές Πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει όλες τις χρήσεις του φυτού και 30 Πολιτείες τη φαρμακευτική του χρήση. Αν και η ιατρική χρήση της κάνναβης δεν είναι νόμιμη σε Ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά μόνο με τους νόμους των κατά τόπους Πολιτειών, το μέλλον της «βιομηχανίας της κάνναβης» δείχνει ιδιαίτερα ανθηρό. Το σωστό ερώτημα λοιπόν είναι:

«Γιατί να μην πατεντάρουν οι εταιρείες, ιδιαίτερα οι φαρμακευτικές, το φυτό;».

Διαβάστε: Εντατικοποιούνται οι προσπάθειες δημιουργίας μεταλλαγμένης κάνναβης

Σε τι βοηθούν οι πατέντες;

Σε σχέση με τη συνηθισμένη επιχειρηματολογία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις για τα μεταλλαγμένα – πατενταρισμένα προϊόντα, τους σπόρους  ή τις ποικιλίες τους… με την κάνναβη υπάρχουν μερικά προβληματάκια.

Βλέπεις κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι με μια πατενταρισμένη κάνναβη «θα έχουμε όλοι κάνναβη και μάλιστα πιο φτηνή»… Το φυτό φυτρώνει παντού και η απόδοσή του είναι μοναδική. Η δε τιμή του πέφτει εντυπωσιακά όπου νομιμοποιείται.

Επίσης δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι πατεντάροντας, για παράδειγμα, τους σπόρους του φυτού θα δημιουργήσει ποικιλίες ιδιαίτερα ανθεκτικές στα ζιζάνια. Η κάνναβη χρησιμοποιείται από τους αγρότες εδώ και αιώνες «για να καθαρίζει» τα χωράφια από παράσιτα που καταστρέφουν τις σοδειές.

Όταν τα συνήθη επιχειρήματα της βιομηχανίας των μεταλλαγμένων εκλείπουν, μπορούν πάντοτε να δημιουργηθούν νέα, αληθοφανή επιχειρήματα. Στη χειρότερη μπορούμε απλά να δηλώσουμε:

αφού το σύστημα μας το επιτρέπει, γιατί να μην το κάνουμε; Θα βγάλουμε έτσι πολλά χρήματα, αυτός δεν είναι άλλωστε ο στόχος;

Υπάρχουν ήδη 500 ενεργές πατέντες σχετικές με την κάνναβη στις ΗΠΑ

Αν και η κάνναβη στην Αμερική, την πατρίδα του καπιταλισμού, βάσει του Ομοσπονδιακού νόμου παραμένει ένα «παράνομο ναρκωτικό», η αρμόδια κρατική υπηρεσία δεν αρνείται στους επίδοξους επιχειρηματίες να πατεντάρουν ότι μπορούν από αυτό: Τα παράγωγά του, τις ποικιλίες των σπόρων του, τα συνθετικά υποκατάστατά του, τις μεθόδους χορήγησής του.

Το Αμερικανικό Γραφείο Πατεντών (US Patent Office), παρά την απαγόρευση, δέχεται από το 1942 αιτήσεις όσων επιθυμούν να κατοχυρώσουν μια πατέντα σχετική με το φυτό. Για την ακρίβεια έχουν καταχωρηθεί περί τις 1500 αιτήσεις, οι 750 από αυτές τα τελευταία 25 χρόνια. Περίπου οι μισές αιτήσεις εγκρίθηκαν κι έτσι έχουμε ήδη 500 ενεργές πατέντες σχετικές με την κάνναβη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της εταιρείας Teewinot Life Sciences, η οποία παράγει φαρμακευτικά κανναβινοειδή και στις 7 Μαρτίου του 2017 κατοχύρωσε την πατέντα US Patent No. 9,587,212 που αφορά στη παραγωγή συνθετικών κανναβινοειδών.

Ενώ από το 2015 μια ομάδα αγροτών κάνναβης από την Καλιφόρνια κατοχύρωσε την πατέντα No. 9095554 που αφορά σε μια ποικιλία κάνναβης που περιέχει συγκεκριμένες ποσότητες THC.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακόμη και το Υπουργείο Υγείας της χώρας κατοχύρωσε την πατέντα Νο 6,630,507. Το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας χορηγήθηκε το 2003, η εν λόγω πατέντα όμως έγινε «διάσημη» πέρυσι λόγω της ομώνυμης εκστρατείας ενημέρωσης για «τη υποκριτική στάση της Κυβέρνησης που απ’ τη μια δεν αναγνωρίζει τις ιαματικές ιδιότητες του φυτού κι απ’ την άλλη σπεύδει να κατοχυρώνει πατέντες σχετικές με την κάνναβη ως φάρμακο».

Θα πρέπει τελικά όλοι οι αιτούμενοι την απελευθέρωση του φυτού, να επιλέξουμε και ποιά λογική θέλουμε να ακολουθήσει «η απελευθέρωση» αυτή.

Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίσουν «τις επιτυχίες» στις οποίες οδήγησαν οι πατέντες της Bayern, οι αγρότες τις αντίστοιχες της Monsanto και οι λάτρεις της ευφορικής χρήσης να αναλογιστούν που οδηγεί η απαίτηση για υβρίδια με υψηλότερη περιεκτικότητα THC

Ο κόσμος της Monsanto, ένα διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ

Μια καλή αρχή ώστε άπαντες αν ενημερωθούν, είναι η παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ της Μαρί-Μονίκ Ρομπέν που εξετάζει τον παρασκηνιακό κόσμο της διατροφικής βιομηχανίας και την ανέλιξη της Monsanto. Η εταιρεία κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς κρατά τα «κλειδιά» για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) της προμήθειας τροφίμων.

Μετά τoν περσινό «γάμο» της Bayer με τη Monsanto , τώρα αναμένουμε τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου στους τομείς των σπόρων και των αγροχημικών, με ετήσιες πωλήσεις άνω των 67 δισ. δολαρίων. Παράλληλα η Bayer θα αποτελέσει τον «Δούρειο Ίππο» μέσω του οποίου η Monsanto θα κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά με γενετικά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα) προϊόντα.

Το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως, κατασκευάζεται και ανήκει στη Monsanto.

Την πολυεθνική που από την ίδρυσή της, πριν 108 χρόνια, έχει τον τίτλο της πιο ρυπογόνας και επικίνδυνης στην ιστορία της βιομηχανίας.

Και η οποία επιμένει ότι δεν ασχολείται καν με την κάνναβη.

.

Ο κόσμος σύμφωνα με τη Μονσάντο

 

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

TVXS: Bayer και Monsanto τότε και τώρα: Οι ναζί και ο «πορτοκαλί παράγοντας»

TVXS: Ο κόσμος σύμφωνα με τη Monsanto

CannabisNewsGrΕντατικοποιούνται οι προσπάθειες δημιουργίας μεταλλαγμένης κάνναβης

ForbesUS Patent Office Issuing Cannabis Patents To A Growing Market

BusinessinsiderCompanies are quietly patenting marijuana, and it could lead to a messy legal future

The Cannabist: Patent No. 6,630,507: Why the U.S. government holds a patent on cannabis plant compounds