Πως ρυθμίζει ο Καναδάς την αγορά τροφίμων με κάνναβη

Έναν οδηγό τόσο για τις ελληνικές όσο και για της εν γένει ευρωπαϊκές αρχές, θα μπορούσε να αποτελεί η νομοθετική ρύθμιση της αγοράς βρώσιμων προϊόντων με κάνναβη του Καναδά.

Η χώρα κλείνοντας πριν λίγες ημέρες τον πρώτο χρόνο νομιμοποίησης και ρύθμισης της αγοράς του φυτού, εξέδωσε τον σχετικό κατάλογο οδηγιών που αφορά στο πως θα διατίθενται στην αγορά τα βρώσιμα που περιέχουν κανναβινοειδή με ψυχοτρόπο δράση.  Βήμα ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ελλάδα και αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι ακόμη ρυθμισμένο με σαφήνεια το πως οφείλουν να διατίθενται στην αγορά τα προϊόντα που περιέχουν κανναβινοειδή με μη ψυχοτρόπο δράση, από άλευρα και σπόρους μέχρι τυποποιημένα τρόφιμα.

Από την περασμένη Πέμπτη λοιπόν οι εταιρείες παραγωγής και διάθεσης σχετικών προϊόντων του Καναδά μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία αποστολής των αιτήσεών τους στο υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ η διαδικασία της έγκρισης αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις μήνες.

Η ρύθμιση αφορά προϊόντα όπως αναψυκτικά και ποτά με εκχυλίσματα κάνναβης, καραμέλες, γλυκά και ψημένα προϊόντα

«Ενθαρρύνω τους ενήλικους Καναδούς πολίτες που επιλέγουν να καταναλώνουν προϊόντα με κανναβινοειδή να έχουν κατά νου ότι οφείλουν να τα αποθηκεύουν σε μέρη που δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά και να ενημερώνονται συνεχώς από την ιστοσελίδα του υπουργείου», ανέφερε η υπουργός Υγείας της χώρας, Ζινέτ Πετιτπά Τέιλορ όπως γράφει η Huffington Post.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Καναδικής Κυβέρνησης, πρέπει να ακολουθούνται πιστά τα όρια περιεκτικότητας των προϊόντων σε κανναβινοειδή. Για παράδειγμα, μια συσκευασία βρώσιμων προϊόντων δεν μπορεί να περιέχει περισσότερα από 10 χιλιοστόγραμμα της ψυχοτρόπου ουσίας τους φυτού, της τετραϋδροκανναβινόλης (THC). Επιπλέον, οι συσκευασίες των προϊόντων οφείλουν «να μην είναι ελκυστικές στους νέους», ενώ κάποια από τα προϊόντα οφείλουν να είναι συσκευασμένα έτσι ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να τα προσεγγίσουν εύκολα.

Οι επαρχίες της χώρας μπορούν επίσης να ρυθμίσουν περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται και πωλούνται τα προϊόντα, έτσι το Κεμπέκ, για παράδειγμα, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει την πώληση αρκετών βρώσιμων προϊόντων κάνναβης, με σκοπό να αποτραπεί η κατανάλωσή τους από παιδιά.

Οι Οδηγίες των Καναδικών Υπηρεσιών Υγείας, Κατεβάστε τις σε pdf πατώντας εδώ.

Τα βρώσιμα προϊόντα κάνναβης είναι ένας τρόπος να αποφύγουν οι καταναλωτές το επισφαλές για την υγεία -ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται με πρόσμιξη καπνού τσιγάρου- κάπνισμά της, μπορούν όμως να είναι ιδιαίτερα ισχυρά και η επίδρασή τους να διαρκεί περισσότερες ώρες.

 Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Καναδά συνιστούν στους πολίτες να καταναλώνουν κάνναβη με μέτρο και αργούς ρυθμούς: «Εάν δεν δείτε άμεση επίδραση, είναι καλύτερο να περιμένετε πρώτα αρκετή ώρα, πριν πάρετε μια μεγαλύτερη ποσότητα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.