Πως συνδέονται Ξάνθη, Folli-Follie, Υπουργείο Οικονομίας, Johny Walker, Κάνναβη και Marlboro;

Σαν ανέκδοτο ακούγεται η φράση «τι κοινό έχουν η Ξάνθη, ο Πιτσιόρλας, το Johny Walker, η Folli-Follie, το Marlboro, η κάνναβη και το Καναδέζικο χρηματιστήριο;». Στην «οικονομία των αγορών» όμως όλα μπερδεύονται γλυκά κι ένας αγρότης απ’ την Ξάνθη μπορεί να βρεθεί άθελά του μπλεγμένος σε μια εξίσωση σαν αυτήν…

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Από εχτές λοιπόν επικρατεί αναταραχή μεταξύ όσων επένδυσαν στα χρηματιστήρια του Καναδά και της Νέας Υόρκης σε μετοχές της καναδικής εταιρείας Aphria. Πρόκειται για την εταιρεία που εκτός των άλλων σχεδίαζε επενδύσεις σχετικές με τη φαρμακευτική κάνναβη και στην Ξάνθη. Η μετοχή της εταιρείας έφτασαν εχθές να υποχωρήσουν έως και 30% καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας επενδύσεων Quintessential Capital Management (QCM (της ίδιας που αποκάλυψε το σκάνδαλο της Folli – Follie), η Aphria είναι κατά κύριο λόγο μία απάτη ή για την ακρίβεια «μια μαύρη τρύπα στην οποία αφανίζονται τα χρήματα των επενδυτών».

Η Aphria από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα στρεφόμενη εναντίον της Quintessential Capital Management.

Εν τω μεταξύ βέβαια, οι μετοχές της εταιρείας παραγωγής κάνναβης Cronos αυξήθηκαν κατά 30 τοις εκατό μετά από δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Cronos συζητά μια πιθανή συνεργασία με «τον γίγαντα του καπνού» Altria που παράγει τα τσιγάρα Marlboro. Η Alrtria απ’ την πλευρά της ούτε αρνήθηκε ούτε επιβεβαίωσε επισήμως τις διαρροές αυτές αρκούμενη σε ένα λακωνικό «αναμένουμε την αλλαγή των σχετικών αμερικανικών νόμων».

Από την εκδήλωση της Aphria στην Ξάνθη το Φεβρουάριο του 2018

Marlboro με κάνναβη ή απλά χρηματιστηριακός τζόγος;

Xαρακτηριστικό της κατάστασης εξαγορών, συνεργασιών και παιχνιδιών στο χρηματιστήριο μεταξύ εταιρειών αυτού του μεγέθους αποτελεί άλλωστε και το γεγονός ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αμαρτωλές και μη εταιρείες εμπλέκονται σε ένα άλυτο κουβάρι διαπλοκών, συζητήσεων και διαρροών που στόχο τους έχουν προφανώς τους επενδυτές μικρούς και μεγάλους. Οι Financial Times σε πρόσφατο δημοσίευμά τους εμπλέκουν «την αμαρτωλή Aphria» με «την υγιή Altria», όπως χαρακτηριστικά γράφουν:

«Η Coca-Cola, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ποτών παγκοσμίως, πραγματοποίησε συνομιλίες με την Aurora του Καναδά για τη δημιουργία  ποτών, ενώ η Altria πραγματοποίησε επίσης συνομιλίες με τις Tilray και Aphria. Η Diageo, η πολυεθνική παραγωγή ποτών όπως το ουίσκι Johnny Walker, διερευνά επίσης τις επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο σύμφωνα με τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην εταιρεία.».

…Και το χρηματιστήριο της Ξάνθης

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα ειδήσεις σαν τις παραπάνω έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοινώθηκε πως εντός του 2018 η καναδική εταιρεία Aphria σχεδιάζει να ξεκινήσει επένδυση παραγωγής και καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ξάνθη, ενώ οι εκπρόσωποι της εταιρείας πραγματοποίησαν σχετικό ραντεβού με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα όπου συζήτησαν σχετικά με την έναρξη της επένδυσης που σχεδίαζαν να γίνει σε έκταση 50.000 στρεμμάτων. Η εταιρεία μάλιστα είχε προχωρήσει και σε ανοικτή εκδήλωση στην πόλη όπου παρουσίασε τα σχέδιά της στους τοπικούς φορείς.

Με βάση το σχέδιο της Aphria η επένδυση είχε, καταρχήν, τετραετή ορίζοντα, και το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία υπολογιζόταν σε 1 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος της τετραετίας θα προσέφερε -σύμφωνα πάντα με το σχέδιο που παρουσίασαν οι Καναδοί- από 450 έως 500 θέσεις εργασίας.

Tα παραπάνω οικονομικά μεγέθη δείχνουν να έχουν πλέον εκλείψει σε επίπεδο εξαγγελιών καθώς στις σχετικές προβλέψεις κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου των τριών συναρμοδίων Υπουργείων, η Κυβέρνηση ανακοίνωση την εκτίμησή της για επενδύσεις που θα αποφέρουν 185 εκατ. ευρώ και 770 νέες θέσεις εργασίας αναφερόμενη στις πρώτες 14 άδειες καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας.

Σχετικά με τη δράση της αναφερόμενης πλέον από το διεθνή Τύπο ως «αμαρτωλής Aphria» στην Ελλάδα, διαβάστε τα δημοσιεύματά μας: 

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Bloomeberg: Cannabis Canada Daily: Aphria stock plummets after short seller report