Ποτάμι: Ίσως ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών γενικότερα

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Ποταμιού και του ειδικού αγορητή του, Γρηγόρη Ψαριανού, στο ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης που αφορούσε την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρµακευτικής Κάνναβης».

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ – Β’ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23/2/2018

 «Με μικρά βήματα να προχωρήσουμε στο τελικό μεγάλο βήμα αντίθετα προς συντηρητικές και φοβικές φωνές»

Μία πρόταση που αιφνιδίασε τα μέλη και την πρόεδρο των επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής–Εμπορίου, επιφύλασσε ο βουλευτής Β’ Αθηνών και ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός στο ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης που αφορά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρµακευτικής Κάνναβης». Για την διαδικασία ακρόασης φορέων που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα πρότεινε, και πέτυχε, να προσκληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «Είναι πρώην Πρωθυπουργός και επιτρέπεται η πρόσκληση προσωπικοτήτων επιφανών ανθρώπων που γνωρίζουν το αντικείμενο και μπορούν να μας πουν πράγματα που θα μας είναι πάρα πολύ χρήσιμα», είπε συγκεκριμένα.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης και κατά την τοποθέτηση του επί του νομοσχεδίου, ο Γρηγόρης Ψαριανός ανέφερε ότι το Ποτάμι είναι θετικό επί της αρχής καθώς προκύπτουν πολλαπλά οφέλη όπως, πρόσβαση των ασθενών στα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε νέους κλάδους, ανάπτυξη της οικονομίας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και οικονομικό όφελος για το κράτος από τις εξαγωγές και την φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σημεία που χρειάζονται τροποποιήσεις και βελτιώσεις καθώς το κείμενο του σχεδίου νόμου έχει πολλές ασάφειες και παραπέμπει σχεδόν όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες σε μελλοντικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις με άγνωστο χρονικό ορίζοντα έκδοσης τους.

Τόνισε δε πως ίσως έχει έρθει η ώρα που θα πρέπει ως κοινωνία και ως Πολιτεία να συζητήσουμε το ζήτημα της αποποινικοποίησης της χρήσης ουσιών γενικότερα: «Είναι κολοσσιαίο ζήτημα μεγάλης κοινωνικής σημασίας και πρέπει να εξορθολογιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για μια ακόμη φορά. Με μικρά βήματα πρέπει να προχωρήσουμε στο τελικό μεγάλο βήμα για να αντιμετωπίσουμε ακριβώς με την αντίθετη λογική από αυτή που κάποιοι συντηρητικοί ή φοβικοί άνθρωποι και φωνές λένε ότι ‘’θα σκορπίσουμε τα ναρκωτικά στη νεολαία’’. Είναι ακριβώς η αντίθετη διαδικασία. Αυτή είναι η παγκόσμια πατέντα, η οποία, εφαρμοζόμενη, αποφέρει τεράστια κέρδη στους διακινητές, στο λαθρεμπόριο, στην αστυνομία, στη δίωξη, στους γιατρούς, στις βεβαιώσεις χρήστη για ιατρικούς λόγους, στους δικηγόρους, στους δικαστές, παντού. Είναι μια τεράστια παγκόσμια μπίζνα. Όπου υπάρχουν απαγορεύσεις, υπάρχει και η μεγάλη κονόμα».