Πρ. Πρωθυπουργός Ν. Ζηλανδίας: Ναι στη νομιμοποίηση της κάνναβης 

«Πουθενά στον κόσμο οι πολιτικές απαγόρευσης της κάνναβης δεν έχουν «δουλέψει». Ωστόσο, οι πολιτικοί δεν αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος της αποποινικοποίησης, ακόμη και σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, όπου το 80% του πληθυσμού έχει δοκιμάσει κάνναβη πριν φτάσει στο 25ο έτος της ηλικίας του», επισημαίνει σε άρθρο της στον Guardian η Helen Clark, η πρώην πρωθυπουργός της Νέα Ζηλανδίας. H κ. Clark που εκτέλεσε χρέη πρωθυπουργού από το 1999 έως το 2008 στη χώρα που έχει πληθυσμό περί τα 5 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι επίσης μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (Global Commission on Drug Policy).

«Σε καμία χώρα οι απαγορευτικές πολιτικές κατά των ναρκωτικών δεν έχουν επιτύχει», γράφει στο άρθρο της. Η Νέα Ζηλανδία βέβαια δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Στο νόμο περί δράσης για την κατάχρηση ναρκωτικών του 1975, η χώρα είχε κατατάξει την κάνναβη στις παράνομες ουσίες. Ακόμη και η κατοχή μίας πολύ μικρής ποσότητας τιμωρείται με πρόστιμο, ενώ ποινές φυλάκισης προβλέπονται για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Όπως όμως όλα δείχνουν, η Νέα Ζηλανδία αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, που θα προβεί στη νομιμοποίηση της χρήσης του φυτού.

Η γειτονική Αυστραλία πάντως, μόλις πριν από λίγο καιρό προέβη στη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς και μόνο σκοπούς.

«Στη Νέα Ζηλανδία» αναφέρει στο άρθρο της η κ. Helen Clark «η κάνναβη ορίστηκε ως παράνομο ναρκωτικό το 1975 και η κατοχή η χρήση και η εμπορία της τιμωρείται με ποινές που φτάνουν τα αρκετά χρόνια φυλάκισης. Πριν λίγες ημέρες το Helen Clark Foundation δημοσίευσε μια έρευνα που παρουσιάζει τις πλευρές και τις διαστάσεις της ενδεχόμενης αποποινικοποίησης της κάνναβης, καθώς οι Νεοζηλανδοί θα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν σχετικά μέσω δημοψηφίσματος τον ερχόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, η απαγόρευση είχε ελάχιστα αποτελέσματα σχετικά με τη χρήση της. Δεδομένα από άλλες έρευνες που έγιναν στη χώρα πιστοποιούν ότι το το 80% του πληθυσμού έχει δοκιμάσει κάνναβη πριν φτάσει στο 25ο έτος της ηλικίας του.

Για να το πούμε απλά:

Οι πολιτικές της απαγόρευσης δε μείωσαν τη χρήση της κάνναβης και δε θα τη μειώσουν, ούτε στη Νέα Ζηλανδία ούτε οπουδήποτε αλλού

Σταθμίζοντας τις βλάβες που προκαλούν τα ναρκωτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο στην καταγραφή που πραγματοποιήθηκε από τον επιστήμονα David Nutt, πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου για την κατάχρηση των ναρκωτικών (Advisory Council on the Misuse of Drugs) και δημοσιεύθηκε στο Lancet το 2010, η κάνναβη αξιολογείται ως πολύ λιγότερο επιβλαβής από το αλκοόλ. Διάφορες άλλες καταγραφές συμφωνούν επίσης ότι η χρήση κάνναβης είναι σημαντικά λιγότερο προβληματική για την υγεία από ότι ο καπνός ή το οινόπνευμα.

H πρώην Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Helen Clark.

Η κατάταξη των ναρκωτικών ουσιών των διεθνών συνθηκών στηρίχτηκε περισσότερο σε παράγοντες πολιτικούς και παράγοντες κουλτούρας, παρά στα επιστημονικά δεδομένα. Η «κατάταξη» αυτή τρομοκράτησε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο οι οποίοι βρέθηκαν έτσι πιασμένοι σε ένα δίχτυ εγκληματικότητας ως χρήστες ή διακινητές ναρκωτικών.

Έτσι δε δημιουργεί έκπληξη το ότι ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός αποφάσεων μετακινούνται πλέον από την λογική «της απαγόρευσης» που επιβάλλεται από τις παλαιότερες διεθνείς συνθήκες. Καναδάς, Ουρουγουάη και αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει την κατοχή, τη χρήση και την προμήθεια της κάνναβης. Άλλες έχουν αποποινικοποιήσει την χρήση και την κατοχή, αλλά όχι και την πώληση-προμήθεια της κάνναβης, ενώ υπάρχει η πρόταση και η Νέα Ζηλανδία να αποφασίσει μέσω δημοψηφίσματος τη νομιμοποίηση και τη ρύθμιση της αγοράς της κάνναβης.

Η νομιμοποίηση δεν πρέπει να δημιουργήσει μια «νέα μεγάλη βιομηχανία» σαν αυτή του καπνού και του αλκοόλ γιατί και οι δύο αυτές βιομηχανίες αντιπαλεύουν της προσπάθειες για τη μείωση των βλαβών που προξενούν τα προϊόντα τους στην υγεία

Είναι σημαντικό η νομιμοποίηση και η ρύθμιση αυτή να μη δημιουργήσουν μια νέα μεγάλη βιομηχανία σαν εκείνην του καπνού ή του αλκοόλ. Και οι δύο αυτές βιομηχανίες αντιπαλεύουν της προσπάθειες που στόχο τους έχουν τη μείωση των βλαβών που προξενούν. Οι προσπάθειες νομιμοποίησης της κάνναβης περιλαμβάνουν τη ρύθμιση της πρόσβασης, της προώθησης και της φορολογίας των προϊόντων κάνναβης, με στόχο την αποθάρρυνση της χρήσης. Αν και με μια αντικειμενική αξιολόγηση, η κάνναβη είναι λιγότερο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, δεν είναι ωστόσο μια ουσία χωρίς κανέναν κίνδυνο. Ακριβώς όπως η πολιτική της μείωσης των επιβλαβών συνεπειών εφαρμόζεται σε άλλα προϊόντα και συμπεριφορές, από τα νόμιμα ναρκωτικά έως τα τυχερά παιχνίδια, την ασφάλεια των οδών και των τροφίμων και πολλά άλλα, έτσι πρέπει να ισχύει και για τη νόμιμη κάνναβη, συνοδευόμενη από εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση που αφορούν σε θέματα δημόσιας υγείας.

Μια πρόσφατη τροπολογία της Εθνικής Υπηρεσίας Ναρκωτικών της Νέας Ζηλανδίας «καθοδηγεί» την αστυνομία να προσαγάγει όσους χρησιμοποιούν ναρκωτικά όταν αυτό εξυπηρετεί το «δημόσιο συμφέρον». Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να εφαρμόσει μια υγιή και ασφαλή πολιτική για τους χρήστες.  Η έμφαση σε μια «διακριτική πολιτική» της αστυνομίας έναντι των χρηστών σημαίνει, παρόλα αυτά, ότι οι προσαγωγές για κατοχή και χρήση της κάνναβης καθώς και για την εμπορία της θα μπορούν να συνεχιστούν εάν αυτές «εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον», όπως αυτό συμβαίνει και σήμερα.

Χωρίς τη νομιμοποίηση εθνικές μειονότητες όπως αυτές των Maori θα συνεχίσουν να υφίστανται άνιση μεταχείριση. Σήμερα το 37% των όσων καταδικάζονται για κατοχή ναρκωτικών αφορά νεαρούς της φυλής των Μαορί ηλικίας από 17 έως 25 ετών, ενώ οι Μαορί αποτελούν μόνο το 15% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας. Στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι η μείωση του αριθμού των φυλακισμένων, αλλά και η μείωση των φυλακίσεων των Μαορί έτσι ώστε να υπάρξει αναλογικότερη ποσόστωση μεταξύ των συλληφθέντων. Η αλλαγή των νόμων που αφορούν στα ναρκωτικά καθώς και η νομιμοποίηση της κάνναβης, θα βοηθήσει στην επίτευξη και των δύο αυτών στόχων.