Πρετόρια: η πρώτη έκθεση κάνναβης… χωρίς κάνναβη

Μια από τις μεγάλες απορίες που θα έχουν οι επισκέπτες από εξωγήινους πολιτισμούς θα είναι σίγουρα και το γιατί οι άνθρωποι κήρυξαν πόλεμο σε ένα απλό φυτό που φυτρώνει στη γη. Ο κατάλογος των γήινων τραγελαφικών καταστάσεων δε θα έχει τελειωμό, όμως σίγουρα στο πάνθεο θα περιλαμβάνεται και η πρώτη έκθεση κάνναβης στην Πρετόρια της Αφρικής, μιας και πρόκειται για μια έκθεση κάνναβης… χωρίς κάνναβη!

Αν και τον περασμένο τον Σεπτέμβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής αποποινικοποίησε τη χρήση του φυτού σε ιδιωτικούς χώρους, το εμπόριο και η διακίνησή του παραμένουν παράνομα. Ακόμη και η απλή έκθεση δενδρυλλίων ή τμημάτων του φυτού σε δημόσιους χώρους, αρκεί για να δημιουργηθούν προβλήματα με το νόμο.

Έτσι η πρώτη έκθεση κάνναβης στην Αφρική, που διεξάγεται στην Πρετόρια και άνοιξε εχθές τις πύλες της, τα έχει όλα εκτός από το ίδιο το φυτό.

Καθώς η χώρα αναμένει έσοδα από την κάνναβη και το τοπικό τμήμα της Καναδέζικης πολυεθνικής Canopy Growth -της εταιρείας που έλαβε πριν λίγους μήνες 4 δισ. δολάρια από τον κολοσσό Constellation Brands που παράγει τη μπύρα Corona-, έχει ήδη καταθέσει αίτημα να καλλιεργήσει στη χώρα, μια έκθεση του είδους είναι προφανώς αναγκαία. Ακόμη κι αν το φυτό απουσιάζει.

Στην έκθεση πάντως υπάρχει επάρκεια από προϊόντα: πόστερ που υποστηρίζουν τη νομιμοποίησή του, υδροπονικά συστήματα καλλιέργειας και άρδευσης υψηλής τεχνολογίας, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά κάνναβης και αλοιφές κάνναβης… όλα τα καλά του φυτού.

Όπως γράφει το πρακτορείο Reuters, εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι είχαν αγοράσει εισιτήρια και είχαν ήδη δημιουργήσει ουρές κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της έκθεσης, πολλοί όμως από αυτούς, όταν ενημερώθηκαν ότι θα έβλεπαν τα πάντα εκτός από κάνναβη, αποχώρησαν. «Είναι σαν πάρτι χωρίς μουσική» , δήλωσε ένας από αυτούς φεύγοντας.

Ανάλογη τύχη είχε και ο ακτιβιστής Στίβεν Ταπέλο Κούντου, ο οποίος μοίραζε ανθούς κάνναβης έξω από την πόρτα της έκθεσης, προτρέποντας τους επισκέπτες να τους πάρουν μαζί τους στο εσωτερικό αγνοώντας τους κανόνες. Η είσοδος δεν του επετράπη από τους άνδρες ασφαλείας της έκθεσης κι έφυγε φωνάζοντας “Free Ganga Free! Free Ganga Free!”.