Κατατέθηκε ο νόμος που νομιμοποιεί την κάνναβη στον Καναδά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Καναδικού Υπουργείου Υγείας ο νόμος για την αποποινικοποίηση της χρήσης της ψυχαγωγικής κάνναβης προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς μιας και σήμερα κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό του Υπουργείου σύμφωνα με το οποίο «η μέχρι σήμερα προσέγγιση του προβλήματος δεν πέτυχε». «Άφησε τους εγκληματίες και το οργανωμένο έγκλημα να πλουτίζουν, ενώ απέτυχε να απομακρύνει την κάνναβη από τη νεολαία».

«Σε πολλές περιπτώσεις είναι ευκολότερο για τους νέους μας να βρουν κάνναβη παρά τσιγάρα» συνεχίζει η ανακοίνωση. «Γι’ αυτό το λόγο η Κυβέρνηση του Καναδά μετά από εκτενή διαβούλευση με τις νομικές και τις ιατρικές υπηρεσίες καθώς και ειδικούς στην ασφάλεια, σήμερα παρουσιάζει το νόμο για τη νομιμοποίηση, την αυστηρή  ρύθμιση και τον σαφή περιορισμό στην πρόσβαση στην κάνναβη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο νέος νόμος θα επιτρέπει στους ενήλικες να κατέχουν και να χρησιμοποιούν μικρή ποσότητα του φυτού, ενώ νομοθετεί ως αδίκημα την πώληση κάνναβης σε ανήλικους.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται και οι ρυθμιστικές διατάξεις που θα αφορούν στην φορολόγηση, ενώ προγραμματίζονται και οι σχετικές καμπάνιες με αντικείμενο την αποφυγή της οδήγησης υπό την επήρεια κάνναβης.

Ταυτόχρονα, παρά τη φιλελευθεροποίηση του νομικού πλαισίου που έρχεται ως αποτέλεσμα της ωριμότητας που επιδεικνύει η κοινωνία σχετικά με το θέμα, πολλές είναι ακόμη τα προβλήματα σχετικά με τον καθορισμό «των λεπτομερειών»…

Για παράδειγμα οι επιστήμονες που διεξάγουν εξειδικευμένες έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες του φυτού καταγγέλλουν ότι δυσκολεύονται ιδιαίτερα να προμηθευτούν κάνναβη για τα πειράματά τους τόσο λόγω της «σφιχτής διαδικασίας» και της γραφειοκρατείας που πρέπει να ακολουθήσουν όσο και λόγω της υψηλής τιμής των σχετικών προϊόντων. Ενώ καταλήγοντας επισημαίνουν ότι αναμένουν με τη θέσπιση του νέου νόμου, τα σχετικά προβλήματα να ελαχιστοποιηθούν.