Προσοχή στα προϊόντα κάνναβης που αγοράζουμε!

Χαρακτηριστικότερο και πλέον επικίνδυνο παράδειγμα κακής χρήσης του ονόματος  της κάνναβης αποτελεί η συνθετική κάνναβη, γνωστή ως spice, ουσία που καμία σχέση δεν έχει με το φυτό πέραν του ότι μιμείται τη μορφή του.

[Toυ Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Η πλέον συνηθισμένη μορφή κάλυψης του παράνομου, εξαρτησιογόνου και επικίνδυνου ακόμη και για τη ζωή όσων το χρησιμοποιούν ναρκωτικού spice είναι αυτή του «αποσμητικού χώρου» ή του «pot-pouri για το μπάνιο»,  μορφή με την οποία συχνά κυκλοφορεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Έτσι λοιπόν, είναι τουλάχιστον ατυχές να χαρακτηρίζονται νόμιμα και αβλαβή προϊόντα κάνναβης ως «αποσμητικά χώρου», τόσο από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν σχετικά θέματα τόσο και από τους επαγγελματίες που τα πωλούν, καθώς με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν τη σύγχυση μεταξύ της ακίνδυνης κάνναβης και της επικίνδυνης συνθετικής κάνναβης.

To δημοσίευμα του Rethemnos News που ευνοεί τη σύγχυση μεταξύ νόμιμης και ακίνδυνης κάνναβης και του επικίνδυνου Spice που  κυκλοφορεί καλυμένο ως «αποσμητικό χώρου».

Το Spice είναι παράνομη ψυχοδραστική ουσία που κυκλοφορεί ψευδεπίγραφα ως «αποσμητικό χώρου», μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατες βλάβες, ακόμη και να επιφέρει το θάνατο

Διαβάστε επίσης: 

Στα άρθρα που δημοσιεύουμε εφιστούμε την προσοχή των επίδοξων αγοραστών προϊόντων κάνναβης, είτε πρόκειται για ασθενείς είτε για απλούς  καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων και τις προδιαγραφές τους.

Έχουμε έτσι δημοσιεύσει από αναλυτικά τεστ τιμών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, έως αναλύσεις και οδηγίες για το τι πρέπει να παρατηρούν και να ζητούν οι επίδοξοι καταναλωτές.

Τόσο η διεθνής  εμπειρία όσο και η απλή λογική, μας οδηγούν στη λεπτομερή εξέταση όσων αναγράφονται στις ετικέτες των προϊόντων μιας και η σχετική αγορά βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο με αποτέλεσμα να υπάρχει συχνά ανασφάλεια  τόσο για την προέλευση όσο και για την ποιότητα ακόμη και των νόμιμων προϊόντων κάνναβης.

Μπορεί η κάνναβη να μην είναι η ίδια ως φυτό επικίνδυνη, η απαγόρευσή της όμως αφήνει μια περίεργη και συχνά δύσοσμη μαύρη αγορά να αναπτύσσεται παράλληλα με τη νόμιμη.

Η λανθασμένη επικοινωνιακή διαχείριση των προϊόντων του φυτού, προκύπτει πιθανά από την αγωνία κάποιων επιχειρηματιών να μη χαρακτηριστούν «παράνομα» τα προϊόντα τους. Το να τα χαρακτηρίζουν όμως ως «αποσμητικά χώρου», μόνο σύγχυση προκαλεί και ανασφάλεια.

Το βάρος πέφτει προφανώς στους ώμους  της Πολιτείας να χωρίσει την ήρα από το στάρι, να νομοθετήσει ταχύτατα με σοβαρότητα και σαφήνεια. Μέχρι τότε οι εμπλεκόμενοι στην οικονομία του φυτού στη χώρα μας, οφείλουν με τη σειρά τους να είναι προσεκτικοί και σαφείς στην περιγραφή και τον χαρακτηρισμό των προϊόντων νόμιμης κάνναβης που εμπορεύονται και να μην εντείνουν τη σύγχυση μεταξύ ακίνδυνων προϊόντων και επικίνδυνων συνθετικών ουσιών.

Ακολουθεί μια σειρά  από πρακτικές συμβουλές για επίδοξους αγοραστές ελαίων του φυτού, όπως τις καταγράψαμε στον Οδηγό Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης.