Πρωθυπουργός Καναδά: Θα μας ακολουθήσουν κι άλλοι στη νομιμοποίηση της κάνναβης

Η νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μέσα το καλοκαίρι, παρακολουθείται από κοντά από τους συμμάχους της Οτάβα, οι οποίοι μπορεί σύντομα να εμπνευσθούν απ’ αυτή, δήλωσε ο ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το μέτρο αυτό, που αποτελούσε προεκλογική υπόσχεσή του, θα κάνει τον Καναδά την πρώτη χώρα της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που επιτρέπει την παραγωγή, το εμπόριο και την κατανάλωση της κάνναβης.

Η καναδική Γερουσία θα υιοθετήσει την τελική εκδοχή του νομοσχεδίου στις αρχές Ιουνίου και αναμένεται ότι «η άρση της απαγόρευσης» για το φυτό θα τεθεί σε ισχύ «στη διάρκεια του καλοκαιριού», όπως δήλωσε ο Τζ. Τριντό.

«Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον από τους συμμάχους μας γι’ αυτό που κάνουμε, αναγνωρίζουν πως ο Καναδάς επιδεικνύει θάρρος (…)

αναγνωρίζουν την εντιμότητά μας, όταν ομολογούμε πως το υπάρχων σύστημα δεν εμποδίζει τους νέους μας να έχουν εύκολη πρόσβαση στην κάνναβη

υπογράμμισε ο Καναδός Πρωθυπουργός.

«Σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στον Καναδά, είναι πιο εύκολο για έναν ανήλικο να αγοράσει ένα τσιγάρο με κάνναβη απ’ ό,τι να αγοράσει μια μπύρα. Αυτό δεν έχει καμιά λογική! Και επιπλέον είναι πηγή τρομερών εισοδημάτων για το οργανωμένο έγκλημα», συνέχισε ο Τριντό.

Η κυβέρνησή του θεωρεί «πως ελέγχοντας και ρυθμίζοντας την πώληση της κάνναβης, θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τις κοινότητές μας, να προστατεύσουμε καλύτερα τους νέους μας», όπως εξήγησε.

«Οι σύμμαχοι στους οποίους μίλησα, ενδιαφέρονται να δουν τι θα συμβεί (…) πριν ξεκινήσουν κι αυτοί. «Αν λειτουργήσει καλά, και αυτό περιμένω, θα με εξέπληττε τρομερά αν καθυστερούσαν πολύ να εξετάσουν ποιο σχετικό μοντέλο θα μπορούσε να δουλέψει γι’ αυτούς», δήλωσε.

Μόλις η ομοσπονδιακή κυβέρνηση νομιμοποιήσει την κάνναβη, οι επαρχίες και τα εδάφη του Καναδά θα πρέπει να οργανώσουν το εμπόριό της. Το Οντάριο και το Κεμπέκ, που αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα του καναδικού πληθυσμού, έχουν ήδη προβλέψει μια αυστηρή πλαισίωση από εξειδικευμένες δημόσιες επιχειρήσεις.

Με όρους οικονομικών μεγεθών, η παραγωγή της βιομηχανίας της κάνναβης ισούται μ’ αυτή της βιομηχανίας της μπύρας και είναι μεγαλύτερη από τη βιομηχανία του καπνού, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, που υπολογίζουν σε 5,7 δισεκ. δολάρια Καναδά (3,7 δισεκ. ευρώ) τις δαπάνες των Καναδών για κάνναβη κατά το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ / TVXS