Πτυχίο κάνναβης απ’ το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν

Την αυξανόμενη ανάγκη για εκπαιδευμένους επαγγελματίες της θεραπευτικής και της βιομηχανικής κάνναβης  έρχεται να καλύψει το νέο τμήμα στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Το πρόγραμμα σπουδών συνδυάζει τη χημεία, τη βιολογία, τη βοτανική, την κηπουρική, το μάρκετινγκ και την αξιοποίηση πόρων (χρηματοδότηση).

Είναι ένα ασυνήθιστο πρόγραμμα. Υπάρχουν πανεπιστήμια που έχουν μαθήματα σχετικά με την πολιτική και το δίκαιο της κάνναβης . Όπως το πανεπιστήμιο του Oaksterdam και το Κολλέγιο Humboldt Cannabis στην Καλιφόρνια, το πανεπιστήμιο THC, το Πανεπιστήμιο Grow στο Ντένβερ παρέχουν τέτοια πιστοποιητικά.

Αλλά το πρόγραμμα σπουδών στο τμήμα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν είναι μοναδικό, διότι παρέχει για πρώτη φορά πτυχίο μετά από τετραετείς σπουδές στην εφαρμογή της θεραπευτικής και βιομηχανικής κάνναβης.

Ο Brandon Canfield, καθηγητής χημείας στο εν λόγω πανεπιστήμιο,  εξηγεί ότι οι φοιτητές θα εξετάζουν τα φυτά εκείνα που αναγνωρίζονται παραδοσιακά με φαρμακευτική αξία και είναι νόμιμα στην ανάπτυξη και χρήση τους.

Θα μαθαίνουν πώς να μετρούν και να εξαγάγουν τις ενώσεις εκείνες στα φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς σκοπούς και στη συνέχεια να μεταφέρουν αυτή τη γνώση στη κάνναβη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου, της ναυτίας, των επιληπτικών κρίσεων, του γλαυκώματος, κ.ά.

Το πρόγραμμα Medicinal Plant Chemistry (Φαρμακευτική Φυτική Χημεία) είναι το πρώτο πρόγραμμα σπουδών 4 ετών που παρέχει πτυχίο με επίκεντρο την κάνναβη

Περιλαμβάνονται ειδικευμένες γνώσεις στην οργανική χημεία, τη φυσιολογία των φυτών, τη βοτανική, τη γενετική, τη βιομηχανική χρήση και εφαρμογή αλλά και την οικονομική διαχείριση.

Περιλαμβάνει το ιστορικό της χρήσης των φαρμακευτικών φυτών, των βιοδραστικών ενώσεων  των φυτών και τη χημεία των μεταβολιτών, για τα οποία οι φοιτητές θα αποκτούν ολοκληρωμένες γνώσεις και θα ειδικεύονται στην κάνναβη. Όλα αυτά στη θεωρία αλλά και στο εργαστήριο. Παράλληλα θα μαθαίνουν και θα ερευνούν τις τάσεις στη βιομηχανία της κάνναβης, συμπεριλαμβανομένων νομικών ζητημάτων και οικονομικών τάσεων.

Ο Brandon Canfield πιστεύει ότι περισσότερα προγράμματα όπως αυτό θα αναδυθούν σύντομα στη χώρα. «Μέχρι τώρα ήταν ένα είδος ταμπού, όμως είναι πολλοί οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν σοβαρά, επιστημονικά και νόμιμα εκπαιδευτικά προγράμματα επικεντρωμένα στην κάνναβη . Καθώς αυξάνεται η νομιμότητα, θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες για έρευνα και περισσότερη ανάγκη για έγκυρη και επιστημονική αξιολόγηση από ειδικούς».

Μετά την αποφοίτησή τους από το τμήμα οι φοιτητές θα έχουν τα προσόντα να εργαστούν σε διάφορες θέσεις. Θα μπορούσαν να επιλέξουν να ανοίξουν τα δικά τους ιατρεία, να εργαστούν στην εφαρμογή των φαρμακευτικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων της κάνναβης αλλά και στη βιομηχανική της χρήση, στον κλάδο των επιχειρήσεων.

Στις 29 πολιτείες των ΗΠΑ, συμεριλαμβανομένης του Μίσιγκαν, που έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης, και σε όσες χώρες εκτός ΗΠΑ τη νομιμοποιούν, απαιτούνται επιστημονικοί γνώστες, ειδικοί, σοβαροί επαγγελματίες

 

Επαγγελματίες που θα εφαρμόσουν τις αρχές και τους κανόνες που έχει καθιερώσει εδώ και πολλά χρόνια η ιατρική για την ορθή αξιολόγηση, ταξινόμηση και αξιοποίηση των φαρμάκων κάνναβης ή του φαρμάκου-κάνναβη.

Παράλληλα, αναπτύσσεται  και μια τεράστια αγορά για τη βιομηχανική εφαρμογή και χρήση της κάνναβης. Ενδεικτικά, η αγορά της Βόρειας Αμερικής για τα νόμιμα προϊόντα κάνναβης αυξήθηκε κατά 30% το 2016, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 6,7 δις δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παγκόσμια αγορά ιατρικής κάνναβης αποτιμάται στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.

Οι υπεύθυνοι του νέου αυτού τμήματος στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δηλώνουν πως «Θέλουν να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της βιομηχανίας και να είμαι μέρος της “εξομάλυνσης” της κάνναβης».

«Το στίγμα που συνδέθηκε με την κάνναβη εξαφανίζεται σταδιακά», αναφέρει ο ιστότοπος του πανεπιστημίου, «και παρόλο που υπάρχει μεγάλη ανάγκη στον κλάδο της ιατρικής κάνναβης αλλά και μεγάλη αύξηση στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με την βιομηχανία της κάνναβης, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες για την προετοιμασία των ανθρώπων που θα εργαστούν σε αυτά».

Το πανεπιστήμιο άρχισε να δημοσιοποιεί το πρόγραμμα τον Μάρτιο. Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των υποψήφιων φοιτητών αυξάνεται καθημερινά.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Business Insider: Students can now major in ‘medical plant chemistry’ — or marijuana — at a Midwestern university

Detroit Free Press: Marijuana degree combines science and business at Northern Michigan University

Washington Post: Northern Michigan University offers first degree in marijuana