«Πύλη εισόδου στα ναρκωτικά είναι το αλκοόλ, όχι η κάνναβη»

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλώριδα έχουν μέσω έρευνάς τους καταδείξει ότι η κάνναβη δεν αποτελεί «πύλη εισόδου» στα σκληρά ναρκωτικά. Ή τουλάχιστον, η κάνναβη συσχετίζεται λιγότερο με τη μελλοντική χρήση εθιστικών ουσιών, απ’ ότι συσχετίζεται ο καπνός και το αλκοόλ.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Η επισήμανση αυτή δε θα είχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον μιας και οι σχετικές έρευνες είναι γνωστές εδώ και χρόνια στην επιστημονική κοινότητα, όμως το επιχείρημα του κινδύνου «οι νέοι μέσω της κάνναβης να εξαρτηθούν από σκληρά ναρκωτικά » επανέρχεται διαρκώς στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλώριδα δεν είναι η μόνη του είδους της, αποτελεί όμως ένα σταθμό μιας και αφενός έγινε σε μεγάλο δείγμα ερωτώμενων, αφετέρου συγκρίνει και εμπλουτίζει τα στοιχεία της με τα στοιχεία άλλων ερευνών καθώς και με εκείνα του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν που παρακολουθεί σταθερά τις τάσεις χρήσης ναρκωτικών μεταξύ των νέων στις ΗΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε σε συνέντευξή του στο Raw Story, ο συν-συγγραφέας της μελέτης Adam E. Barry «αιτία για τις μελέτες μου υπήρξε η ανάγκη να διορθώσουμε κάπως τη ζημιά που έκανε η πολυετής προπαγάνδα εναντίον της κάνναβης».

Τα ευρήματα της μελέτης  του Barry υπήρξαν όμοια με εκείνα της έρευνας του Yale που έγινε πριν έξι χρόνια και διαπίστωνε ότι το οινόπνευμα και τα τσιγάρα ήταν πολύ πιθανότερο από ότι η κάνναβη να προηγηθούν της κατάχρησης των οπιούχων.

Στη μελέτη του κ. Barry συλλέχθηκαν δεδομένα από 14.577 μαθητές 120 δημόσιων και ιδιωτικών σχολεία των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέοι που στο λύκειο είχαν καταναλώσει αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους «είχαν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν τσιγάρο, 16 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν κάνναβη ή άλλες απαγορευμένες ουσίες, και 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν κοκαΐνη «.

Στο δείγμα των μαθητών, το αλκοόλ αντιπροσώπευε την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ουσία:

  • Το 72,2% των μαθητών ανέφερε κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
  • Το 45% των μαθητών ανέφερε ότι χρησιμοποιεί καπνό
  • Το 43,3% ανέφερε τη χρήση κάνναβης.

«Τα ευρήματα αυτής της έρευνας υποδεικνύουν ότι το αλκοόλ πρέπει να αποτελέσει το κέντρο της προσοχής στον προγραμματισμό της πρόληψης ενάντια στην κατάχρηση ουσιών στο σχολείο. Η χρήση άλλων ουσιών μπορεί να επηρεαστεί από την καθυστέρηση ή την πρόληψη της χρήσης του αλκοόλ», δηλώνει ο κ. Barry.

 

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα: