Πυρκαγιές στην Αττική: Οδηγός για τους πληγέντες και όσους επιθυμούν να βοηθήσουν

Πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα για τους πληγέντες αλλά και για όσους επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια, μέσα από 11 ερωτοαπαντήσεις.

1. Αγνοείται κάποιο συγγενικό μου πρόσωπο, τι να κάνω;

Για δήλωση αγνοουμένων από τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές μπορείτε να καλέσετε στο 199, ενώ άνοιξε γραμμή βοήθειας στο 108. Και η ευρωπαϊκή γραμμή για τις εξαφανίσεις 116000, θα είναι διαθέσιμη για πληροφορίες σχετικά με αγνοούμενους.

Επίσης, υπάρχει ανοικτή Βάση Δεδομένων Αναζήτησης Αγνοουμένων από τις περιοχές Μάτι και Ραφήνα στο εν λόγω link: https://missingpeople.audax.gr

2. Που μπορώ να βρω στέγη;

Για τους πληγέντες της πυρκαγιάς στην Κινέτα, παρέχουν βοήθεια το γραφείο δημάρχου Μεγαρέων, τα ΚΑΠΗ Μεγάρων και Κινέτας και το Πνευματικό κέντρο Ραφήνας

Δημοτικό κτίριο Νέας Μάκρης 22943-20582

Δωρεάν στέγη και φαγητό από το La Playa Marathon

Δωρεάν στέγη στο ξενοδοχείο Νηρέα (Νέα Μάκρη 2294091214)

Το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Θεοδώρων προσφέρει στέγη μέχρι νεωτέρας

3. Που μπορώ να βρω τρόφιμα και νερό;

Το κεντρικό σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης στη Ραφήνα παρέχει νερό και τρόφιμα

Στο κέντρο του Πικερμίου, οι καφετέριες EVEREST και Γρηγόρης Μικρογεύματα προσφέρουν δωρεάν νερό και φαγητό

4. Ποιες επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες;

Η Α.μ.Κ.Ε ΙΑΣΙΣ βρίσκεται δίπλα στους πυρόπληκτους του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη, καθαρό ρουχισμό μέσω του προγράμματος Fabric Republic και ομάδα εθελοντών μέσω του CONNECT ATHENS.

Η COSMOTE στηρίζει τους συνδρομητές της στην Ανατολική Αττική και την περιοχή της Κινέτας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και, για τις αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας τους, προσφέρει δωρεάν: 1.500 λεπτά προς όλα τα εθνικά δίκτυα, σε όλους τους συνδρομητές κινητής – συμβολαίου, καρτοσυμβολαίου και καρτοκινητής – από σήμερα 24/7 έως και τις 31/7. 1GB σε όλους τους συνδρομητές κινητής -συμβολαίου, καρτοσυμβολαίου και καρτοκινητής – από σήμερα 24/7 και για τις επόμενες πέντε ημέρες. Οι δικαιούχοι συνδρομητές θα ενημερωθούν για την ενεργοποίηση των δωρεάν λεπτών ομιλίας και του πακέτου Internet, μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS. Επίσης, αναστέλλεται κάθε διαδικασία για – οριστική ή προσωρινή – φραγή για όλες τις συνδέσεις COSMOTE σταθερής, κινητής και τηλεόρασης στις πληγείσες περιοχές, μέχρι και τις 24/9/18. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των παραπάνω περιοχών θα μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν δωρεάν όλα τα διαθέσιμα καρτοτηλέφωνα, για κλήσεις προς αστικά, υπεραστικά και κινητά, έως και τις 31/7.

Ο Όμιλος Ευρωκλινικής θέτει την Ευρωκλινική Παίδων στη διάθεση των οικογενειών τους. Συγκεκριμένα, η Ευρωκλινική Παίδων ανοίγει το τμήμα επειγόντων περιστατικών σε όλα τα παιδιά των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την Αττική. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως αναπνευστικά, εμπύρετα, θερμοπληξία κ.α. μπορούν να προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών της κλινικής στη διεύθυνση Αθανασιάδου 7 – 9, Αμπελόκηποι (Μετρό Αμπελοκήπων). Για πληροφορίες τηλέφωνο 2106416600. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παιδιά με εγκαύματα.

Οδηγοί ΤΑΞΙ θα μεταφέρουν δωρεάν έγκυες γυναίκες και παιδιά σε νοσοκομεία ή οτιδήποτε άλλο. ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6973221156 6944888427 2152157938.

Ο Δήμος Ζωγράφου διέθεσε στο Δήμο Ραφήνας, τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσής του στη Ραφήνα, για τη φιλοξενία συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Η Vodafone στηρίζει έμπρακτα όλους τους συνδρομητές της στην Ανατολική Αττική και την περιοχή της Κινέτας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, στις αυξημένες τους ανάγκες για περισσότερη επικοινωνία αυτές τις δύσκολες ώρες.

Οι συνδρομητές της Vodafone και της Cyta, 100% θυγατρικής του ομίλου Vodafone, Ιδιώτες & Επαγγελματίες, συμβολαίου κινητής και καρτοκινητής που ζουν στις πληγείσες περιοχές και συγκεκριμένα στις περιοχές της Νέας Μάκρης Αττικής – Μάτι, Νέου Βουτζά, Ραφήνας, Πικερμίου, Κινέτας, Καλλιτεχνούπολης και Πεντέλης, θα έχουν στη διάθεση τους για χρήση, έως την επόμενη Τρίτη 31 Ιουλίου, επιπλέον:

1500 λεπτά ομιλίας προς όλους
500 SMS προς όλους και
1 GΒ Mobile Internet

Παράλληλα, όλοι οι συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας στις παραπάνω περιοχές θα έχουν στη διάθεση τους 1500 λεπτά ομιλίας προς εθνικά κινητά, για το ίδιο διάστημα.

Επιπλέον, Vodafone και Cyta διακόπτουν τη διαδικασία φραγής εισερχόμενων και εξερχόμενων κλήσεων σε όλες τις συνδέσεις συμβολαίου κινητής και σταθερής για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, έως και 31 Αυγούστου

Οδηγοί ΤΑΞΙ θα μεταφέρουν δωρεάν έγκυες γυναίκες και παιδιά σε νοσοκομεία ή οτιδήποτε άλλο. ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6973221156 6944888427 2152157938.

5. Θέλω να δώσω αίμα για τους τραυματίες, σε ποια νοσοκομεία μπορώ;

Όποιος θέλει να δώσει αίμα για τους τραυματίες μπορεί να μεταβεί στο Σισμανόγλειο, στο Θριάσιο και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Σήμερα και αύριο η Αιμοδοσία του Θριασίου θα παραμείνει ανοικτή από τις 09.00 μέχρι τις 20.00 (Η διέλευση από τα διόδια είναι δωρεάν).

6. Που μπορώ να απευθυνθώ για τα κατοικίδια / αδέσποτα ζώα;

Για όσους βρίσκονται Κινέτα υπάρχει ανοιχτή αυλή στους Αγίους Θεόδωρους για τα αδέσποτα ζώα που κινδυνεύουν. Αν δείτε ζώο κοντά στην πυρκαγιά μαζέψτε το και καλέστε στο 6975664142. Για περίθαλψη ζώων μπορείτε να καλέσετε και στο 2108013302.

Τηλέφωνα εθελοντών που βρίσκονται σε Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι και Νέο Βουτζά Αττικής για παροχή βοήθειας σε ζώα Τηλέφωνα: 6934396816, 6945597792

Η Vets4Life δέχεται ΔΩΡΕΑΝ τα ζώα που μας χρειάζονται αδέσποτα ή δεσποζόμενα για τις πρώτες βοήθειες στο ιατρείο. Τηλ. 2106043335. Λεωφόρος Μαραθώνος 24, Πικέρμι.

7. Θέλω να βοηθήσω τους πληγέντες προσφέροντας χρήματα. Που μπορώ να απευθυνθώ;

O Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού τραπεζικού λογαριασμού σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανακούφισης και ενίσχυσης των πυρόπληκτων συμπολιτών μας:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αριθμός Λογαριασμού: 5186092291418 ΙΒΑΝ: GR20 0172 1860 0051 8609 2291 418

8. Ποια είδη πρώτης ανάγκης χρειάζονται να προσφέρω;

Η λίστα ειδών πρώτης ανάγκης έχει ως εξής:

Εμφιαλωμένα νερά

Χυμούς

Τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και κατά προτίμηση να είναι άμεσης ανάλωσης (κονσέρβες, συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, κ.λπ.)

Γάλατα μακράς διάρκειας, τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου, π.χ. εβαπορέ

9. Θέλω να βοηθήσω τους πληγέντες προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης. Που μπορώ να απευθυνθώ;

Ο δήμος Μαραθώνος συγκεντρώνει τρόφιμα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης στο δημοτικό κατάστημα της Νέας Μάκρης, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος 104.

Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό κ.ά.) στα θύματα των πυρκαγιών, μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 210-4819001 του Κέντρου Logistics της Περιφέρειας Αττικής ή στους οικείους Δήμους.

Σημείο συγκέντρωσης: Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής στην Εσπλανάδα – Πλατεία Νερού δίπλα στο Τάε Κβο Ντο του Φαληρικού – Δεν χρειάζονται άλλα είδη ρουχισμού.

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και παροχής βοήθειας σε πυρόπληκτους τηλ. 215 5601656 Αθηνάς & Αβέρωφ 44 Κορυδαλλός

Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τα θύματα της πυρκαγιάς και στο κτίριο του ΚΕΕΠΝΟ (Αγράφων 3-5 στο Μαρούσι) και στο Όλοι Μαζί Μπορούμε ( Ποσειδώνος και Λοκρίδος στο Μοσχάτο). Oι ανάγκες αυτήν τη στιγμή: Πάνες, μωρομάντηλα, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, fucidin και betadin. Aν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να πάει στο Μαρούσι, μπορεί να τα αποστείλει δωρεάν μέσω Γενικής Ταχυδρομικής προς ΠΑΡΕΑ (Νικηταρά 31 Μεταμόρφωση ΤΚ 14451) και να τα παραδώσουν εκείνοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Οι τουριστικοί πράκτορες της χώρας, συγκεκριμένα η ομοσπονδία Fedhatta συγκεντρώνει στα γραφεία της στο Σύνταγμα, Ξενοφώντος 14, είδη πρώτης ανάγκης, όπως αυτά ζητήθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΙΑΣΙΣ συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης όπως βρεφικές πάνες, τρόφιμα μακράς διάρκειας καθώς και φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη όπως Fucidin και Betadine στο χώρο της Αχαρνών 297, Αθήνα καθημερινά από τις 10 εως τις 8. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν βοηθώντας είτε υλικά είτε εθελοντικά μπορούν να επικοινωνήσουν στο 2108655039.

Καλούνται οι δημότες Πειραιά που επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια, να φέρουν στο Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Πειραιά στην πλατεία Κοραή: φάρμακα, γάζες, betadine, fucidin, fucicort, μάσκες, μωρομάντηλα, καθώς και σνακς όπως μπισκότα, κρουασάν, φρυγανιές, παξιμάδια κ.α, προκειμένου να αποσταλούν στις πληγείσες περιοχές. Το Γραφείο Εθελοντισμού θα παραμείνει ανοικτό για το σκοπό αυτό από σήμερα έως την Πέμπτη 26/7 και θα λειτουργεί από τις 8:00 έως τις 20:00.

Ο Δήμος Ζωγράφου συγκεντρώνει εμφιαλωμένα νερά, γάλα εβαπορέ, τρόφιμα μακράς διάρκειας & άμεσης κατανάλωσης στο Δημαρχείο Ζωγράφου, καθημερινά εκτός Σαββάτου & Κυριακής από τις 7:30 μέχρι τις 19:00. (στο ισόγειο του κτιρίου).

Το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen ξεκινά την άμεση συγκέντρωση ρούχων, ξηράς τροφής, ειδών πρώτης ανάγκης (πάνες, μωρομάντηλα, χαρτιά υγείας) και φαρμάκων για την ενίσχυση των πληγέντων των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, μετά από επικοινωνία με τους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Ν. Μάκρης. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα μεταφερθεί στις κατασκηνώσεις του Δήμου Μαραθώνος.

Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται στο ισόγειο του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen (δίπλα στα Goody’s), από τις 10.00 έως τις 20.00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο Γραφείο Πληροφοριών στο τηλέφωνο 210 66 30 830 / 840.

10. Καταστράφηκε η επιχείρησή μου, που πρέπει να απευθυνθώ;

Επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φωτιές μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΕΒΕΑ στο 210-3622158, για την καταγραφή των ζημιών. Η περιφέρεια Αττικής, με ανακοίνωση της, ενημερώνει ότι για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Ανατολικής Αττικής, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής στα τηλέφωνα: 213 2005301, 213 2005289, 213 2005305, 213 2005288, 213 2005292. Ήδη πραγματοποιούνται αυτοψίες. Οι πληγέντες μπορούν να ενημερώνονται και από τους κατά τόπους δήμους.

11. Έχω αφήσει προσωπικά αντικείμενα στην προσπάθειά μου να διαφύγω, που μπορώ να απευθυνθώ για να τα βρω;

Εάν κάποιος έχει χάσει αντικείμενα σε ακτές μπορεί να απευθυνθεί στο Λιμεναρχείο Ραφήνας, τηλ 2294 321202

Πηγή: TVXS