ΡΑΚ: Το ελληνικό κόμμα της αποποινικοποίησης

13 Ιουνίου 1999, Ευρωεκλογές. Η χώρα ζει μεταξύ της οργής που προκάλεσε τον Φεβρουάριο η εικόνα του Οτσαλάν να παραδίδεται στους διώκτες του με τα μάτια σφραγισμένα με μαύρη ταινία και της θλίψης από τις δολοφονίες χιλιάδων αμάχων στη Γιουγκοσλαβία. Οι βομβαρδισμοί σταματούν μόλις τρεις ημέρες πριν τις εκλογές.

Πρόκειται για το πρώτο και το μοναδικό μέχρι σήμερα ελληνικό πολιτικό κόμμα που είχε ως κεντρικό αίτημά του την αποποινικοποίηση της κάνναβης

Φωτογραφίες: Σπύρος Τσακίρης, Ρεπορτάζ: Μαρία Κάτσιου, Κείμενο: You May Say… team, από το δεύτερο τεύχος του free press περιοδικού You May Say…

 Δείτε που θα βρείτε το περιοδικό ανά την Ελλάδα εδώ ή κάντε το download από εδώ]

«Αν και ζούμε την ισοπέδωση των ιδεολογιών, το όραμα για μια ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία ενεργών αυτοκαθοριζόμενων πολιτών, παραμένει», επισημαίνουν τα μέλη του ΡΑΚ στη συνέντευξη τύπου, όπου παρουσιάζεται το κόμμα Ριζοσπαστική Αντιαπαγορευτική Κίνηση. Πρόκειται για το πρώτο και το μοναδικό μέχρι σήμερα ελληνικό πολιτικό κόμμα που είχε ως κεντρικό αίτημά του την αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Το ΡΑΚ απολαμβάνει στις εκλογές την προτίμηση του 0,33% του εκλογικού σώματος με 21.274 ψήφους, ξεπερνώντας κόμματα όπως το ΜΕΡΑ, οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί και το Μ-Λ ΚΚΕ.

Στο πρώτο άρθρο του καταστατικού του, το κόμμα-κίνημα αναφέρει ότι θα αυτοδιαλυθεί εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι του. Μέλη του είναι επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, γιατροί, νομικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και ηθοποιοί, ενώ με το ψηφοδέλτιό του υποψήφιοι ευρωβουλευτές είναι οι: Κλεάνθης Γρίβας, Λίνα Καρανασοπούλου, Γιώργης Οικονομόπουλος, Δημήτρης Τσιγγάνης, Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, Ελένη Κεσίδου, Σωτηρία Λεονάρδου και Βασιλική Παπάλη.

Έδρα της πολιτικής κίνησης ήταν η Θεσσαλονίκη και αρχικά συνυπέγραψαν το καταστατικό της 50 μέλη. «Επισημάναμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ζουν τραγωδίες εξαιτίας του ισχύοντος νομικού καθεστώτος για τις ψυχότροπες ουσίες, ότι δημιουργούνται εκατομμύρια εν δυνάμει υπόδικοι και γιγαντώνεται ο αριθμός των χρηστών σε νεαρές ηλικίες», θυμάται ο Γιώργης Οικονομόπουλος.

Βασικοί σκοποί της κίνησης που έμβλημά της είχε τη φιγούρα του Δον Κιχώτη, ήταν «η ριζική αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος και η δημιουργία ενός άλλου, που θα προϋποθέτει το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών».

«Υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση όχι μόνο απέτυχε να προστατέψει την κοινωνία, αλλά αποδεικνύεται η κύρια γενεσιουργός δύναμη του κατασκευασμένου προβλήματος των ναρκωτικών, που δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ, για να ελέγχονται κράτη και πολιτισμοί με στρατιωτικές επεμβάσεις κατά το δοκούν», αναφέρει στο ρεπορτάζ της στην «Ελευθεροτυπία» η Άννα Στεργίου. Όλα αυτά, είκοσι σχεδόν χρόνια πριν η Αμερική εγκαταλείψει το δόγμα «του πολέμου κατά των ναρκωτικών», αποδεχόμενη έστω και ανεπίσημα την καταστροφή που επέφερε η επιβολή του.

Είχα φυτέψει μια κανναβουριά, που την εζήλευε όλη η γειτονιά

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, το κόμμα πραγματοποιεί κεντρική εκδήλωση στο Πάρκο Ελευθερίας, το πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ, όπου η παρέα των παρευρισκόμενων προχωράει σε μια συμβολική κίνηση: φυτεύει μια κανναβουριά που είχε δεν είχε ύψος 30 εκατοστών. Υποψήφιοι ευρωβουλευτές και συνοδοιπόροι συγκεντρώνονται γύρω από το δεντράκι και τραγουδούν «είχα φυτέψει μια κανναβουριά, που την εζήλευε όλη η γειτονιά» στη μελωδία της «Μαργαρίτας Μαγιοπούλας», του γνωστού τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη. Γιώργος Βότσης και Περικλής Κοροβέσης πασχίζουν να πιάσουν τον τόνο για να κάνουν τις δεύτερες φωνές. Ο Δημήτρης Παπαχρήστος απευθύνεται στον σεκιουριτά του παρακείμενου Μεγάρου Μουσικής που έσπευσε επιτόπου: «να μας το προσέχεις το δέντρο, μόνο λίγο νεράκι χρειάζεται και θα γίνει πανύψηλο, θα φτιάξει μια σκιά χάρμα».

Ο Γιώργης Οικονομόπουλος θυμάται «την πολυδάπανη προεκλογική εκστρατεία» του ΡΑΚ: «Τρεις μέρες πριν τις εκλογές σταθήκαμε στους σταθμούς των διοδίων προς Λαμία και Κόρινθο και κάναμε μόνοι μας την προεκλογική εκστρατεία, μοιράζοντας φυλλάδια, χωρίς προπαγάνδα, χωρίς διαφημίσεις. Κεντρικό μας σύνθημα: Είστε ροκ και το γνωρίζετε, είστε ΡΑΚ και δεν το γνωρίζετε».

Βασικό αίτημα του ΡΑΚ η νομιμοποίηση της κάνναβης

Το ΡΑΚ διεκδίκησε τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς και θεραπευτικούς λόγους και της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της κάνναβης σατίβα για κατασκευαστικούς-βιομηχανικούς σκοπούς. Ταυτόχρονα αιτούνταν «τα ελεγχόμενα εξαρτησιογόνα να διατίθενται σε όλους τους εξαρτημένους χρήστες που τα έχουν ανάγκη, είτε με ελεγχόμενη ιατρική συνταγογράφηση, είτε μέσω ειδικών προγραμμάτων, με βάση την επιλογή των ίδιων των χρηστών». Άλλωστε στο πλευρό του κόμματος δήλωναν και 57 κρατούμενες στον Κορυδαλλό «για ναρκωτικές ουσίες».

Την πρώτη διακήρυξη της κίνησης συνυπέγραψαν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Βότσης, Χριστόφορος Κάσδαγλης και ο συγγραφέας-αρθρογράφος Περικλής Κοροβέσης, καθώς και, ανάμεσα σε άλλους, οι: Μαρία Αλεξίου (δικηγόρος), Γιώργος Ατματζίδης (μουσικός), Δημήτρης Βακόντιος (οδοντίατρος), Γρηγόρης Βαλλιανάτος (δημοσιογράφος), Γεωργία Βασιλάκη (φοιτήτρια Ψυχολογίας), Παναγιώτης Βασιλείου (εκπαιδευτικός), Χάρης Βασιλόπουλος (ενδοκρινολόγος), Σωτήρης Γαργανίδης (επιχειρηματίας), Ελένη Γιόκαρη (σκηνοθέτης), Βασιλική Γουνελά (δικηγόρος), Ιωάννης Γουσίδης (δικηγόρος), Μαρία-Μυρτώ Γρίβα (φοιτήτρια), Βασίλης Γρίβας (δικηγόρος), Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου (παθολόγος), Πάνος Ηλιόπουλος (δημοσιογράφος), Γιούλη Καλοφωλιά (επιχειρηματίας), Αλέξανδρος Καλοφωλιάς (μουσικός), Παναγιώτης Κανελλάκης (δικηγόρος), Τζένη Καπερνάρου (οικονομολόγος), Ματθαίος Καπίρης (υπάλληλος), Ιωάννης Καραλιώτας (εκπαιδευτικός), Νικόλαος Καρατζάς (εκδότης), Δημήτριος Καταλιάκος (κινηματογραφιστής), Λέλα Κεσίδου (δημοσιογράφος), Χάρης Κολυτάς (εμποροβιοτέχνης), Αγγελος Κουράγιος (επιχειρηματίας), Νικόλαος Κουραμπής (εκπαιδευτικός), Θεόδωρος Κούτσης (δημοσιογράφος), Σωτηρία Λεονάρδου (τραγουδίστρια), Γιώργος Λυκουρέζος (μουσικός παραγωγός), Θωμάς Μαραθιώτης (οδοντίατρος), Μαρία Ματέ (οργανώτρια καλλ. εκδηλώσεων), Ηλίας Μπαρμπίκας (δημοσιογράφος), Βάσω Πάπαλη (εκπαιδευτικός), Στέργιος Πασχάλης (εκδότης), Λεωνίδας Πολιτίδης (ψυχολόγος), Χρήστος Ρογκότης (ψυχίατρος), Παντελής Σαββίδης (δημοσιογράφος), Αυγή Σιούνα (παιδίατρος), Ελεάνα Στούφη (οδοντίατρος), Ιωάννης Τσέγκος (ψυχίατρος), Μαρία Τσομπανέλλη (χορογράφος), Κωνσταντίνος Χούλης (γυναικολόγος), Σταύρος Ψυλλάκης (σκηνοθέτης).