Rolling Stone: Πως να μιλήσεις στην οικογένειά σου για την κάνναβη

Το άρθρο της Amanda Chicago Lewis  δημοσιεύτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2017 με τίτλο “Medical Marijuana: A Beginner’s Guide”, σα να λέμε «Ιατρική Κάνναβη, ένας οδηγός για αρχάριους».
Δεν είναι μόνο το χιούμορ της συντάκτριας που το κάνει ενδιαφέρον, αλλά και η γλαφυρή εικόνα που μεταφέρει από τη μακρινή για εμάς Αμερική και τη σημερινή σχέση της με το φυτό.
Μέσω της ανάγνωσής, αντιλαμβάνεται κανείς αφενός πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να διανύσουμε στην Ελλάδα και αφετέρου πως καμιά φορά τα εύκολα γίνονται δύσκολα και το αντίστροφο…
Το κείμενο είναι στηριγμένο στη μετάφραση του Σίμου Δαλκυριάδη τον οποίο ευχαριστούμε.

Αυτή την εβδομάδα, τελικά έπεισα τον πατέρα μου να δοκιμάσει μια κρέμα τοπικής χρήσης με κάνναβη για την αρθρίτιδα του.

Θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι μετά από τέσσερα χρόνια που ασχολούμαι με αρθρογραφία για τον κόσμο της κάνναβης, θα είχα σημειώσει πρόοδο σε αυτό το θέμα εδώ και πολύ καιρό.

Άλλωστε, όπως και το 85% των Αμερικανών, έτσι και ο μπαμπάς μου υποστηρίζει γενικά την κάνναβη για ιατρική χρήση και παραπονιέται για τα προβλήματα στις αρθρώσεις του εδώ και αρκετά χρόνια. Τα σκευάσματα τοπικής χρήσης δεν προκαλούν ευφορική επίδραση και έτσι δεν “δυσκολεύει” η αποδοχή τους, αλλά για κάποιο λόγο δεν κατάφερα ποτέ να τον πείσω μέχρι τώρα.

Και έτσι, το δοκίμασε και την Κυριακή το πρωί, μου έστειλε μήνυμα κειμένου: “Βάζω την κρέμα στα γόνατά μου. Λειτουργεί!”

“Ωραία!” απάντησα. Η κάνναβη είναι ένα ισχυρό φάρμακο, ακόμη και αν μέχρι τώρα γνωρίζουμε πολύ λίγα για το με ποιους τρόπους λειτουργεί. Καθώς οι baby boomers όπως ο πατέρας μου παλεύουν να γερνούν χαριτωμένα, είναι πολύ πιθανό ότι η νόμιμη κάνναβη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση πολλών πόνων και ενοχλήσεων, από τη χημειοθεραπεία έως τον πόνο στην πλάτη.

Ωστόσο, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών είναι και οι λιγότερο πιθανό[2] να υποστηρίξουν τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Δεν πρόκειται κάθε γιαγιά να κρατήσει στοργικά ένα bong[3] και να μετατραπεί σε ένα αστέρι της κάνναβης του YouTube.

Ακόμη και οι άνθρωποι που αισθάνονται εντάξει με την κάνναβη, συχνά δεν γνωρίζουν και πολλά για το πώς θα μπορούσαν να ενσωματώσουν την κάνναβη στην δική τους ρουτίνα ευεξίας.

Έτσι θέλησα να προσφέρω και εγώ λίγη από τη σοφία που κατάφερα να συγκεντρώσω κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μου με όλους αυτούς τους επιστήμονες, τους γιατρούς, τους ασθενείς και τους παρόχους που έχω μιλήσει τα τελευταία χρόνια.

Ακριβώς όπως έλπιζα λίγες εβδομάδες πριν ότι οι σύντροφοί μου χρήστες κάνναβης θα βοηθούσαν να εξαπλωθεί το ευαγγέλιο για το πώς να γίνεις «ένας καλός πολίτης κάνναβης»[4] στους φίλους τους που είναι περίεργο, έτσι και αυτός ο οδηγός στοχεύει να παράσχει τα εργαλεία που θα βοηθήσουν στο να μπει κάποιος στον κόσμο της κάνναβης για ιατρική χρήση.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν παντού διαδικτυακά σχετικά με την κάνναβη και την ιατρική της χρήση, παραθέτω ένα είδος καταλόγου για όποιον προσπαθεί να συζητήσει με διστακτικούς γονείς, συγγενείς και φίλους.

Ίσως αφού υποστείς τις ατελείωτες λεπτομερείς περιγραφές της γιαγιάς σου σχετικά με την ψωρίαση της, να αισθανθείς θαρραλέος και να της μιλήσεις προτείνοντας της μια καλή κρέμα με κάνναβη.

Ίσως να μπορέσεις να μιλήσεις με τον θείο σου που ταλαιπωρείται από αϋπνίες για το πώς μπορεί να αποκτήσει έναν ατμιστή-στυλό[5]. Μπορεί να ακούγεται και να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά να θυμάσαι: το να αφιερώσεις μερικά λεπτά για να κάνεις αυτήν την συζήτηση θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής κάποιου.

Ξεκινά απλά: μίλα για τις ιατρικές ιδιότητες της κάνναβης

Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι ο χαρακτηρισμός “ιατρική / φαρμακευτική” σχετικά με την κάνναβη είναι ένας ευφημισμός –απλά μια δικαιολογία / σύνθημα για τη νομιμοποίηση της, έτσι ώστε οι χίπις και οι χρήστες της να έχουν την δυνατότητα να την καπνίζουν χωρίς να παραβαίνουν τον νόμο.

Σε κάποιο βαθμό, αυτό μπορεί να είναι πολιτικά αληθές. Οι ακτιβιστές στη δεκαετία του 1990 γνώριζαν ότι οι ασθενείς με AIDS και καρκίνο ήταν πιο συμπαθητικοί στην κοινή γνώμη από ότι ήταν όλοι οι νεαροί μαύροι άνδρες που γέμιζαν τις φυλακές λόγω της εντατικοποίησης του πολέμου κατά των ναρκωτικών.

Έτσι χρησιμοποίησαν το επίθετο “ιατρική και φαρμακευτική” μπροστά από την λέξη μαριχουάνα ελπίζοντας να απεμπολήσουν το στίγμα που είχε η κάνναβη από την απαγόρευση του 1937 και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την πλήρη νομιμοποίηση στην Καλιφόρνια.

Είχαν δίκιο, αλλά αφήνοντας τους διάφορους “γιατρούς” να κάνουν συστάσεις για την θεραπεία των πάντων, από το άγχος μέχρι και τα σπασμένα δάχτυλα, κατάφεραν να πείσουν πολλούς ανθρώπους ότι η “ιατρική” κάνναβη ήταν ένα αστείο.

Ως αποτέλεσμα, μέχρι πρόσφατα είχαμε δημοσιογράφους σε μεγάλες εφημερίδες που ακόμα έθεταν ηλίθιες ερωτήσεις του τύπου “Υπάρχει ένας νόμιμος λόγος για τους ανθρώπους να πάρουν ιατρική μαριχουάνα;”[6]

Ακριβώς επειδή η Καλιφόρνια είχε μια de facto αγορά για ψυχαγωγική χρήση για δύο δεκαετίες κάτω από την σκέπη της ιατρικής χρήσης, δεν σημαίνει ότι η ιατρική χρήση της κάνναβη στο σύνολό της είναι πλαστή.

Υπενθύμισε στους ανθρώπους ότι πολλά ισχυρά φάρμακα –ειδικά τα οπιοειδή– μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην ανακούφιση του πόνου όσο και στο ότι κάποιοι τα χρησιμοποιούν για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η ηρωίνη καταστρέφει ζωές, αλλά η μορφίνη εξακολουθεί να είναι ένα πολύτιμο φάρμακο.

Εάν οι άνθρωποι με τους οποίους μιλάς δεν πείθονται ακόμα ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι πραγματική, βάλτους να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ “Weed”[7] από τον Sanjay Gupta, ένα πολύ πειστικό ντοκιμαντέρ του 2013 για το πώς ο επικεφαλής ιατρικός ανταποκριτής του CNN άλλαξε γνώμη για τη θεραπευτική χρήση της κάνναβης.

Τόνισε ότι τα μειονεκτήματα και οι παρενέργειες είναι ελάχιστα

Ακόμα κι αν δώσεις στον μπαμπά σου ένα τρίτης κατηγορίας “χόρτο” από κάποιον έμπορο που προμηθεύεται από ένα μεξικάνικο καρτέλ, δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να προκληθούν αρνητικές συνέπειες στην υγεία του.

Εδώ είναι αυτό που γνωρίζουμε στα σίγουρα: η κάνναβη είναι πολύ λιγότερο εθιστική[8] από ότι σχεδόν κάθε άλλη ουσία ναρκωτικό ή φάρμακο εκεί έξω, νόμιμο ή παράνομο.

Δεν πρόκειται να σε σκοτώσει, σε καμία των περιπτώσεων. Δεν είναι ένα “ναρκωτικό πύλη”, «ναρκωτικό εισόδου» σε πιο σκληρές ουσίες.

Ένας ψεκασμός με βάμμα κάνναβης δεν πρόκειται να οδηγήσει την από τον καρκίνο χτυπημένη θεία σου να θέλει την δόση της σε μεθαμφεταμίνη.

Και να κάτι που μπορείς να αναφέρεις στους συγγενείς σου και να το καταλάβουν: η κάνναβη είναι 114 φορές[9] λιγότερο επιβλαβής από το αλκοόλ.

Όμως, εξοικειώσου και με τα μειονεκτήματα

Επομένως, προτού παραθέσω κάποια πιθανά ζητήματα ασφάλειας με την κάνναβη, θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι πολλές συνομιλίες με εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια των ετών με οδήγησαν στο να πιστεύω ότι κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν είναι αρκετά σημαντικό για να αποτρέψει ένα πραγματικά άρρωστο άτομο να αναζητήσει ανακούφιση από την κάνναβη.

Σκέψου τον μακρύ κατάλογο παρενεργειών στο τέλος των περισσότερων διαφημίσεων για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ακόμη και η χειρότερη κάνναβη που θα μπορούσες να βρεις δεν είναι τόσο κακή

Κι αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό, εδώ είναι οι ανησυχίες που μπορεί να θέλεις να λάβεις υπόψη:

Α) Η υπερβολική κατανάλωση με το ξεκίνημα μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ, πολύ άβολη κατάσταση. Αν κάποιος είναι άπειρος, δεν πρέπει να πάρει συνολική δόση περισσότερο από μερικά χιλιοστόγραμμα THC κατά την πρώτη του φορά (και για αρκετές πρώτες φορές θα έλεγα).

Β) Η κατανάλωση βρώσιμων ή οι κάψουλες ή τα βάμματα με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσουν κάποια δυσφορία. Οποιοσδήποτε νέος σε αυτά τα σκευάσματα κάνναβης μπορεί να χρειαστεί πρώτα να φάει κάτι.

Γ) Αυτό το χρυσαφένιο, παχύρρευστο υγρό[10] που βλέπει κάποιος στις αμπούλες για ατμιστές είναι ένα συμπύκνωμα κάνναβης και μπορεί να περιέχει και συμπυκνωμένες ουσίες που δεν είναι καλές, μάλιστα λόγω συμπύκνωσης μπορεί να προκαλέσουν πολλές παρενέργειες, οι ουσίες αυτές μπορεί να είναι φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες, γι’ αυτό να προτιμούνται σκευάσματα που έχουν περάσει σωστό εργαστηριακό έλεγχο.

Προσοχή λοιπόν στο τι καταναλώνουμε και πώς το καταναλώνουμε, καλό είναι να αποφεύγεται η αλλαγή του ενδεδειγμένου τρόπου χρήσης του κάθε σκευάσματος.

Το υλικό για κάπνισμα το καπνίζουμε και δεν το τρώμε, το υγρό για άτμισμα το ατμίζουμε με το ειδικό εργαλείο και δεν το καπνίζουμε, είναι καλό να αποφεύγουμε μίξεις φυτικού υλικού με καπνό τσιγάρων, κτλ.

Να θυμάσαι ότι οι γιατροί δεν λαμβάνουν στο Πανεπιστήμιο εκπαίδευση για την κάνναβη

Δυστυχώς, οι περισσότεροι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για τους υποδοχείς στο σώμα που ανταποκρίνονται στις δραστικές ενώσεις της κάνναβης, ούτε και για το ποιο είδος/ποικιλία κάνναβης είναι κατάλληλη για ποιες ασθένειες.

Αν η μητέρα σου περιμένει το πράσινο φως από το γιατρό της προτού να αρχίσει να χρησιμοποιεί κάνναβη για να αντιμετωπίσει το γλαύκωμα της, ενημέρωσε την ότι μάλλον θα πρέπει να περιμένει για πολύ, πάρα πολύ καιρό

Μπορεί αν θέλει να ρωτήσει τον γιατρό της και να ζητήσει την γνώμη του, αλλά να ξέρεις ότι πιθανότατα δεν είναι θα είναι ενημερωμένος για την σχετική έρευνα.

Ακόμη και σε Πολιτείες με νόμιμες αγορές, πολλοί γιατροί φοβούνται να συστήσουν την χρήση της κάνναβη, επειδή παραμένει παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ζούμε σε τρελές εποχές και είναι εντελώς παράλογο το ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ότι η κάνναβη δεν έχει καμιά ιατρική αξία, ενώ η πλειονότητα των πολιτειών έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για ιατρική χρήση και ο FDA βρίσκεται σε διαδικασία ταχείας[11] δοκιμής ενός φαρμάκου με κάνναβη.

Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη, αλλά ιδανικά σε μια δεκαετία θα έχουμε πολύ περισσότερη έρευνα, περισσότερες ρυθμίσεις και νόμιμη πρόσβαση σε αυτό το πολύ σημαντικό φυτό. Μετά, και μόνο τότε, οι περισσότεροι γιατροί θα προτείνουν τη χρήση της κάνναβης.

Σταμάτα να μιλάς για κάνναβη “ιατρικής ποιότητας”. Αυτός ο χαρακτηρισμός δεν σημαίνει απολύτως τίποτα

Ένας φίλος μου τηλεφώνησε πέρυσι, αφού η μητέρα του είχε διαγνωστεί με καρκίνο. Ρώτησε αν θα έπρεπε να αγοράσει κάνναβη από έναν έμπορο (της μαύρης αγοράς) στην Πολιτεία του ή αν άξιζε να κάνει ένα ταξίδι στο Cali για να αγοράσει κάποια “ιατρικής ποιότητας” κάνναβη.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάνναβη ιατρικής ποιότητας. Τα καταστήματα διάθεσης στις πολιτείες που είναι νόμιμη η κάνναβη για ιατρική χρήση έχουν να προσφέρουν τα ίδια ακριβώς λουλούδια με αυτά που διαθέτουν οι έμποροι στο Μπρούκλιν ή την Ατλάντα ή το Ντάλλας.

Εάν μιλάμε για την υπερβολικά ισχυρή κάνναβη που είναι διαθέσιμη τις τελευταίες δεκαετίες, όπως αυτή με περιεκτικότητα 25 έως 30% THC, πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτή υπάρχει επειδή η μαύρη αγορά ώθησε τους καλλιεργητές κάνναβης σε καινοτομίες παραγωγής όλο και ισχυρότερης κάνναβης. Δεν είχε καμία σχέση με “ιατρικές αγορές” ή γιατρούς.

Τώρα, είναι πολύ πιθανό να βρεις ισχυρότερη κάνναβη σε ένα νόμιμο κατάστημα παρά στον έμπορο.

Οι καλλιεργητές και τα καταστήματα διάθεσης, μερικές φορές, προσπαθούν να παραπλανήσουν για προωθήσουν σκάρτη κάνναβη σε ασθενείς και πελάτες. Επομένως, θα ήταν σωστό να αποσυρθεί αυτή η φράση από το λεξιλόγιο μας και να γνωρίζουμε ότι εάν προσπαθούμε να βοηθήσουμε κάποιον να τα βγάλει πέρα με την χημειοθεραπεία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει μέχρι το Κολοράντο.

Η κατανάλωση κάνναβης δεν πρέπει να σημαίνει εξ ορισμού και βήχα

Πολλοί άνθρωποι απλά μισούν την αίσθηση του καπνίσματος.

Ευτυχώς, υπάρχουν τώρα άπειρες επιλογές για όσους ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν κάνναβη. Τα άτομα με πρόσβαση σε νόμιμα καταστήματα μπορούν να πάρουν μέντες με εκχύλισμα[12], βάλσαμα[13], τρούφες[14] ή βάμματα[15] κάνναβης.

Και ακόμα κι αν ο εξάδελφος σου, ο βετεράνος του Ιράκ, ζει σε κάποια πολιτεία που δεν ισχύει η νομιμοποίηση και μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο σε φυτικό υλικό, δεν χρειάζεται απαραιτήτως ένα bong για να ανακουφιστεί από το PTSD. Θα μπορούσε να δοκιμάσει έναν εξατμιστήρα λουλουδιών, όπως το PAX[16], ή να αγοράσει ένα Nova[17] ή ένα Magic Butter[18] μηχάνημα και να φτιάξει τα δικά του βρώσιμα.

Δεν οδηγούν όλες οι επιλογές της ιατρικής κάνναβης σε ψυχοτρόπο επίδραση

Στο μέλλον, πιθανότατα θα σκεφτόμαστε την αγορά των προϊόντων κάνναβης όπως σκεφτόμαστε τώρα την αγορά παγωτού σε ένα παγωτατζίδικο.

Θα πηγαίνουμε σε ένα κατάστημα με τους φίλους μας και ο καθένας θα επιλέγει τις γεύσεις που θέλει και τις γαρνιτούρες από πάνω και θα είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς ότι ουσιαστικά καταναλώνουμε το ίδιο προϊόν.

Το παγωτό μπανάνα με σιρόπι και κομματάκια σοκολάτας δεν είναι ίδιο με το παγωτό σοκολάτα παρφέ και σιρόπι καραμέλας με αμύγδαλα.

Με τον ίδιο τρόπο, η κάνναβη μπορεί να χωριστεί σε ξεχωριστές ενώσεις που δημιουργούν διαφορετικές οσμές και εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες. Η THC, η χημική ένωση που φέρνει την ευφορική επίδραση, είναι το πιο διάσημο από τα συστατικά του φυτού, αλλά πολλές άλλες ενώσεις έχουν τεράστιο ιατρικό δυναμικό και δεν είναι ψυχοδραστικές.

Το CBN, για παράδειγμα, φαίνεται να βοηθά τους ανθρώπους να κοιμηθούν. Το THC-V φαίνεται να καταστείλει την όρεξή σου. Η CBD φαίνεται να είναι ένα ισχυρό αναλγητικό και αντισπασμωδικό.

Έτσι, αν ο θείος σου υποφέρει από κάποια μη αντιμετωπίσιμη ιατρική κατάσταση όπως την νόσο του Parkinson ή από πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά φρικάρει εντελώς με την προοπτική της χρήσης κάνναβης, μίλησέ του και εξήγησε του ότι δεν είναι όλα τα είδη κάνναβης “αμαρτωλά”.

Επίσης, θα το ξαναπώ γιατί είναι σημαντικό: δεν μπορείς κάποιος να έχει ευφορική επίδραση από ένα σκεύασμα κάνναβης τοπικής χρήσης, όπως μια κρέμα για το δέρμα ή μια αλοιφή επάλειψης που περιέχει THC, είναι απολύτως ασφαλές για οποιονδήποτε να τα χρησιμοποιήσει.

Όταν ψάχνεις πληροφορίες για την κάνναβη διαδικτυακά, να εξετάζεις την πηγή

Όπως συμβαίνει με όλες τις έρευνες στο ιντερνετ, θα πρέπει πάντα να ψάχνεις λίγο παραπάνω για το ποιος κάνει διαθέσιμες τις πληροφορίες που βρήκες. Μήπως είναι ο ίδιος που πουλάει κάτι;

Πολλοί από τους ανθρώπους που κάνουν προπαγάνδα υπέρ της κάνναβης[19] στο διαδίκτυο, το κάνουν επειδή οι ίδιοι είναι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κάνναβης και φυσικά θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Τίποτα δεν είναι νόμιμο και στις 50 Πολιτείες

Ορισμένα προϊόντα σήμερα, ειδικά αυτά που περιέχουν CBD που προέρχονται από την βιομηχανική κάνναβη, διαφημίζονται ως νόμιμα σε όλες τις 50 πολιτείες. Συμβουλή: ακόμα και επειδή προέρχονται από κάνναβη, αυτές οι ενώσεις είναι παράνομες[20]. Η DEA το έχει κάνει ξεκάθαρο αυτό[21].

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο παππούς σου πρόκειται να πάει φυλακή γιατί έκανε παραγγελία προϊόντων CBD online. Σχεδόν σίγουρα δεν πρόκειται – όχι μόνο επειδή οι περισσότερες από τις συντηρητικές πολιτείες που δεν έχουν ακόμα νόμιμη κάνναβη έχουν κάποιους νόμους που επιτρέπουν τη χρήση της CBD.

Αλλά ακόμα, δεν θα πρέπει να πεις ψέμματα στον παππού σου για το τι είναι νόμιμο και το τι όχι. Αυτό δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους σου, ούτως ή άλλως.

Μείωσε τις προσδοκίες σου, καθώς και τις προσδοκίες των γύρω σου

Μην δίνεις μεγάλες υποσχέσεις. Πολλοί άνθρωποι μιλούν για την κάνναβη λες και είναι ένα είδος μαγικής θεραπείας, δεν είναι, αλλά έχει πάρα πολλές δυνατότητες, τόσο για τα μικρά πράγματα, όπως για την αντιμετώπιση της ακμής, αλλά και για μεγάλα πράγματα, όπως στο να εξαλείψει τις ημικρανίες σου και ακόμα ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις να σώσει και την ζωή σου, όχι όμως πάντα και όχι για οτιδήποτε.

Θέλω να πω, μπορεί η κάνναβη να πετύχει κάποια από αυτά. Αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι το εγγυημένο. Έτσι, όταν προτείνεις την κάνναβη σε έναν φίλο σου ή στον πατέρα σου ή στον πατέρα κάποιου φίλου σου και τους παρουσιάζεις τις ιατρικές χρήσεις της, μην είσαι υπερβολικός.

Δώστε έμφαση στο γεγονός ότι λειτουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις, σε μερικούς ανθρώπους, ορισμένες φορές –όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα φαρμακευτικά προϊόντα.

Πρέπει να το καταλάβεις, τα ποντίκια δεν είναι άνθρωποι

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα σχετικά με την κάνναβη για ιατρική χρήση είναι ότι έχουμε κάποιες αποδείξεις και πολλές ελπιδοφόρες έρευνες σε ποντίκια, αλλά όχι πολλές κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο.

Και πολλές από τις κλινικές δοκιμές που έγιναν αφορούσαν εξαιρετικά μικρούς πληθυσμούς. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι δύσκολο για τους λογικούς ανθρώπους να συμφωνήσουν για τα πραγματικά και απροσδόκητα οφέλη του φυτού.

Το αγαπημένο μου ακραίο παράδειγμα είναι ότι μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κάνναβη θεραπεύει τον καρκίνο[22] και άλλοι πιστεύουν ότι η κάνναβη προκαλεί καρκίνο[23].

Για να είμαι ειλικρινής, μετά από χρόνια που ακούω ιστορίες και βλέποντας τα στοιχεία στα ποντίκια, είμαι πεπεισμένος ότι ένας συνδυασμός κανναβινοειδών θα μπορούσε να μειώσει τους όγκους, αλλά ποτέ δεν θα προσπαθούσα να πιέσω κανέναν να το πιστέψει ή να ανοίξω μια συζήτηση για την ιατρική χρήση της κάνναβης πάνω σε αυτό, επειδή απλά οι άλλοι δεν έχουν ούτε την εμπειρία αλλά ούτε και τις γνώσεις που έχω εγώ και πολύ πιθανό στα αυτιά τους να ακούγομαι λίγο τρελαμένη.

Οι άνθρωποι που περιφέρονται και ευαγγελίζονται της ικανότητα της κάνναβης να “θεραπεύει” οτιδήποτε, πόσο μάλλον μια από τις μεγαλύτερες ασθένειες της εποχής μας, είναι πιθανό να διώξουν περισσότερους ανθρώπους από όσους θα προσελκύσουν.

Επιπλέον, σε αυτό το σημείο, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε κάτι σίγουρο, οπότε μην υπερεκτιμάς την περίπτωσή σου (αν έχεις ο ίδιος δει αποτελέσματα σε εσένα) όταν μιλάς σε κάποιον για να δοκιμάσει την κάνναβη για ιατρικούς λόγους.

Οι υπερβολικές απαιτήσεις δεν φαίνονται και πολύ καλά στα μάτια του άλλου. Είναι πολύ καλύτερο να μην υποσχεθείς τίποτα μεγάλο και να έχεις μεγάλα αποτελέσματα, παρά να πεις μεγάλα λόγια και να διαψευστείς.

Και αν νομίζεις ότι θα βοηθήσει τους σκεπτικιστές συγγενείς σου, εξήγησε τους ότι γνωρίζουμε τόσα λίγα για την κάνναβη και το δυναμικό της γιατί είναι εδώ και 80+ χρόνια παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο και ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την διεξαγωγή έρευνας σχεδόν αδύνατη.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα / Σύνδεσμοι: