Σε ποιο πρόγραμμα πλένουμε την κάνναβη;

Και πρώτα-πρώτα, η κάνναβη πλένεται;

Φυσικά πλένεται -όχι βέβαια στο πλυντήριο. Όπως γράφει το YouMaySay…  και η κάνναβη έχει ανάγκη το λουσιματάκι της ώστε να φύγουν από επάνω της τα χώματα, οι διαφόρων ειδών ρύποι, τα ζιζάνια και τα μαμούνια που καλοπερνάνε στους ανθούς και τα φύλλα της. Με δυό λόγια, και η κάνναβη χρειάζεται πλύσιμο όπως χρειάζονται τα μαρούλια, τα λάχανα και τα μπρόκολα. Η διαδικασία συνήθως αναφέρεται ως «Bud Washing».

Κάθε έμπειρος καλλιεργητής κάνναβης γνωρίζει ότι υπάρχουν πολυάριθμες ζωντανές και μη οντότητες που αλληλεπιδρούν με το φυτό κατά τη φάση της ανθοφορίας, είτε αυτό καλλιεργείται σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο. Από τα σωματίδια του εδάφους, τη βρωμιά και τα έντομα, έως τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, διάφορες προσμείξεις προσκολλώνται στα κολλώδη άνθη της κάνναβης. Οπότε, καλύτερα να χρησιμοποιεί κανείς μια «καθαρή κάνναβη», μια κάνναβη που δεν περιέχει αυτές τις προσμείξεις, καθώς αυτές θα επηρεάσουν τη γεύση και την αποτελεσματικότητά της.

«Δεν θα χαλάσει, με το πλύσιμο;»

Ένας κοινός φόβος των καλλιεργητών του φυτού είναι ότι τα σημαντικά κανναβινοειδή και τα τερπένιά του θα χαθούν, «θα ξεπλυθούν» με τη βύθισή του στο νερό, ότι τελικά οι ανθοί θα χάσουν τη γεύση τους και τα ευεργετικά κανναβινοειδή τους συστατικά.

Τα σημαντικά  κανναβινοειδή όμως, όπως η THC και η CBD είναι υδροφοβικά -δεν απορροφούν το νερό- και λιποδιαλυτά. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα άνθη κάνναβης βυθίζονται στο νερό, τα στοιχεία τους αυτά δεν «χαλάνε», δεν διαλύονται. Το ίδιο ισχύει και για τα τερπένια που έχουν σημαντικό ρόλο στη γεύση και το άρωμα του φυτού και συνδέονται με τις κολλώδεις ρητίνες του. Με άλλα λόγια, εάν η διαδικασία της πλύσης γίνει προσεκτικά και σωστά, τίποτε χρήσιμο δεν θα χαθεί.

Σε ποιό πρόγραμμα να πλύνω;

Φυσικά σε πρόγραμμα για ευαίσθητα. Μερικοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν απλά νερό, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένες φόρμουλες συστατικών για την μπουγάδα τους:

Λεμόνι και μαγειρική σόδα – Η οξύτητα του λεμονιού και η αλκαλικότητα της μαγειρικής σόδας τα καθιστούν μια καλή λύση για τον αποτελεσματικό καθαρισμό των μπουμπουκιών χωρίς τη χρήση συνθετικών προϊόντων.

Αραιωμένο Υπεροξείδιο του Υδρογόνου – Το οξυζενέ έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που το καθιστούν αποτελεσματικό στην απομάκρυνση διαφόρων βακτηρίων που μπορεί να προσκολλήθηκαν στα άνθη της κάνναβης.

Νερό αντίστροφης ώσμωσης – Αυτός είναι σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες ο καλύτερος τύπος νερού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των μπουμπουκιών. Η αντίστροφη ώσμωση είναι μια διαδικασία καθαρισμού νερού που χρησιμοποιεί μια μερικώς διαπερατή μεμβράνη για να διαχωρίσει τα ιόντα, τα ανεπιθύμητα μόρια και τα μεγαλύτερα σωματίδια από το πόσιμο νερό. Η αντίστροφη όσμωση είναι πιο γνωστή για τη χρήση της στην παραγωγή πόσιμου νερού από θαλασσινό νερό, αφαιρώντας το αλάτι και άλλα απόβλητα από τα μόρια του νερού.

Η διαδικασία πλυσίματος

Κάθε καλλιεργητής ακολουθεί συνήθως τη δική του μέθοδο για το πλύσιμο της συγκομιδής του. Στο παρακάτω βίντεο, ο καλλιεργητής ακολουθεί τη διαδικασία πλύσης με νερό αντίστροφης όσμωσης στο οποίο έχουν προστεθεί σόδα και χυμός λεμονιού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του, θα χρειαστείτε καθαρούς κάδους (3× 5 γαλόνι), 45 λίτρα νερό σε θερμοκρασία δωματίου (νερό αντίστροφης όσμωσης αν είναι δυνατόν), ¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα και ¼ φλιτζάνι από χυμό λεμονιού.

Βήμα 1

Τοποθετήστε τους καθαρούς κάδους τον έναν δίπλα στον άλλον σε στυλ γραμμής παραγωγής. Ο πρώτος κάδος θα περιέχει το διάλυμα καθαρισμού ενώ ο δεύτερος κάδος θα περιέχει το πρώτο διάλυμα ξεβγάλματος. Ο τελευταίος κάδος θα περιέχει το δεύτερο διάλυμα έκπλυσης. Οι κάδοι με τα διαλύματα έκπλυσης χρησιμεύουν ως σταθμοί έκπλυσης κατά μήκος της γραμμής παραγωγής.

Βήμα 2

Γεμίστε κάθε κουβά με 4 γαλόνια νερού αντίστροφης όσμωσης που είναι αρκετό για να πλύνετε τα μπουμπούκια χωρίς να πιτσιλίσετε το νερό γύρω. Προσθέστε τη μετρημένη ποσότητα μαγειρικής σόδας και χυμού λεμονιού στον πρώτο κάδο και ανακατέψτε σωστά. Αυτό χρησιμεύει ως το διάλυμα καθαρισμού για να ξεκινήσει το πλύσιμο των μπουμπουκιών.

Βήμα 3

Βουτήξτε ένα μπουμπούκι με το κλαδί του στον πρώτο κουβά και ανακινήστε το για 30 δευτερόλεπτα. Μετακινήστε το κλαδί στον δεύτερο κουβά και όπως και στον πρώτο κουβά, βουτήξτε το κλαδί στον κουβά και ανακινήστε το για 30 δευτερόλεπτα. Τέλος, μετακινήστε το κλαδί στον τρίτο κάδο, βουτήξτε και ανακινήστε το για 30 δευτερόλεπτα για να αφαιρέσετε όλα τα ίχνη υπολειμμάτων.

Βήμα 4

Αφαιρέστε κάθε μπουμπούκι από το κλαδί πριν το στεγνώσετε σε στεγνωτήριο βοτάνων ή στεγνώσετε ολόκληρο το κλαδί κρεμώντας το από μια γραμμή στεγνώματος -ένα σχοινί σαν αυτό της απλώστρας για τα ρούχα. Συνεχίστε να στεγνώνετε το φυτό σε σκοτεινό δωμάτιο με καλό αερισμό και επιθυμητή σχετική υγρασία 45-55%.

Η παρατεταμένη περίοδος στεγνώματος είναι ένα από τα μειονεκτήματα του πλυσίματος των ανθών. Εάν η υγρασία δεν αφαιρεθεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μούχλας που είναι επιβλαβής για το φυτό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @docbudshighbrix

Πηγή: Cannabis Net, YouMaySay…