Σίμος Δαλκυριάδ ης: “Όλες οι χρήσεις της κάνναβης είναι φαρμακευτικές”, είτε το ξέρεις είτε όχι

Ο Σίμος Δαλκυριάδ ης είναι προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και ασχολείται με το θέμα της κάνναβης από προσωπικό ενδιαφέρον. Έχει μεταφράσει δεκάδες άρθρων και μερικά βιβλία που σχετίζονται με το θέμα.
Συνήθως απλά μεταφράζει άοκνα κείμενα και τα διοχετεύει στις ομάδες και τα κλειστά γκρουπ των ασθενών που διψάνε για έγκυρη πληροφόρηση.
Αυτό είναι το πρώτο κέιμενό του στο οποίο μετά τη σωρεία των μεταφράσεων, καταγράφει και «επίσημα» την άποψή του για το φυτό.
Όπως λέει «πρώτα μαθαίνω όσα μπορώ περισσότερα για ένα θέμα που μου αρέσει και με ενδιαφέρει και μετά γράφω αν έχω κάτι να πω…»
Όταν τον ευχαριστήσαμε για την προσφορά του στην ενημέρωση ασθενών και επιστημόνων μέσω των μεταφράσεών του απάντησε «Χαίρομαι που μπορώ να βοηθήσω, έστω και λίγο. Ίσως αν γίνουμε πολλοί αυτοί που καταλαβαίνουν πραγματικά τι δυναμικό υπάρχει στην κάνναβη, ίσως να μπορέσουμε να σπρώξουμε λίγο πιο μπροστά τα πράγματα και θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος να βοηθηθούν συνάνθρωποι μας που υποφέρουν και περνάνε δύσκολα. Και μια ζωή να γλιτώσει είναι πολύ».
Θα τον βρείτε στο facebook και στο Πειρατικό Παπαγαλάκι.
.
“Όλες οι χρήσεις της κάνναβης είναι φαρμακευτικές”, είτε το ξέρεις είτε όχι

Έχω κάνει μεταφράσεις από τα αγγλικά στα ελληνικά σε δεκάδες άρθρα για την κάνναβη (ετοιμάζω και ένα βιβλίο πολλών σελίδων).

Έχω προσέξει ότι, πρώτα από όλα χρησιμοποιούν επιτηδευμένα, την λέξη “marijuana” όταν θέλουν είτε να δηλώσουν ότι αναφέρονται στην κάνναβη που περιέχει THC και έχει ευφορική επίδραση και την λέξη “hemp” όταν θέλουν να δηλώσουν ότι αναφέρονται στην βιομηχανική/κλωστική κάνναβη που δεν περιέχει αρκετή ποσότητα THC για να δώσει κάποιο ευφορικό αποτέλεσμα. Όταν πάλι θέλουν να φανούν ως πιο “επιστημονικοί” (όχι πάντα) χρησιμοποιούν την λέξη “cannabis” (σκέτη ή συνοδευμένη από τις λέξεις sativa ή indica) λόγω του ότι αυτή είναι και η κανονική επιστημονική ονομασία του φυτού.

Τώρα ανάλογα με το τι θέλει να περάσει ο κάθε αρθρογράφος/συγγραφέας όταν θέλει να αναφερθεί κάπως διαφορετικά στην κάνναβη κολλάει μπροστά από την λέξη “marijuana” και τα επίθετα “medical” (ιατρική) ή “recreational” (ψυχαγωγική).
Φυσικά αυτό συμβαίνει λόγο της 80 και πλέον χρόνων απαγόρευσης και του “στίγματος” που υπάρχει πάνω στην κάνναβη. Την δεκαετία του 1930 ή 1940 είτε έλεγες marijuana, είτε διάβολος ήταν το ίδιο και το αυτό. Αντιμετώπιζες μια αντίδραση κόλαση και από τα δυο….

Ευτυχώς σήμερα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Η κάνναβη (αυτό είναι το σωστό όνομα αναφοράς) είναι ένα φυτό που περιέχει εκατοντάδες χημικές ενώσεις που είναι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος που υπάρχει στο σώμα μας και που ρυθμίζει όλα τα άλλα συστήματα μέσα στον οργανισμό μας.

Δεν υπάρχει διαχωρισμός ιατρικής χρήσης και ψυχαγωγικής γιατί η λειτουργία της στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η ίδια άσχετα αν εμείς την χρησιμοποιούμε για να θεραπευτούμε ή για να νιώσουμε το ευφορικό αίσθημα. Η κάνναβη θα κάνει την δουλειά της και στις δυο περιπτώσεις, όπως θα έκανε ένα οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.

Δεν μπορούμε να λέμε ότι η κάνναβη έχει είτε φαρμακευτική/ιατρική χρήση, είτε ψυχαγωγική χρήση. Τότε θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε την κάθε χρήση της συγκεκριμένα, δηλ. όταν χρησιμοποιούμε προϊόντα διατροφής από κάνναβη (πχ. αλεύρι και λάδι από τους σπόρους της, ακόμα και εδώ λειτουργεί έμμεσα ως “φάρμακο”) τότε θα πρέπει να λέμε η διατροφική χρήση της κάνναβης, όταν χρησιμοποιούμε ρούχα και προϊόντα όπως τσάντες, σάκους κτλ. (από τα νήματα του κορμού της κάνναβης) θα πρέπει να λέμε η ενδυτική χρήση της κάνναβης… δεν έχουν τελειωμό ούτε οι χρήσεις της κάνναβης αλλά ούτε και οι χαρακτηρισμοί αυτών των χρήσεων, άσχετα αν κάποιοι προσπαθούν να διαχωρίζουν τις χρήσεις της σε φαρμακευτική / ιατρική, σε ψυχαγωγική και σε βιομηχανική.

Η κάνναβη είναι μια και στην περίπτωση που την καταναλώνουμε είναι και φάρμακο.

Φυσικά και οι διαφορετικές ποικιλίες της κάνναβης που περιέχουν διαφορετικές ποσοστώσεις και αναλογίες στα βασικά τους κανναβινοειδή (κυρίως γίνεται αναφορά για την δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη, THC [προφέρεται τι-εϊτσ-σι] που είναι η ψυχοδραστική χημική ένωση στο φυτό, αλλά τελευταία αναφέρεται και η κανναβιδιόλη, CBD [προφέρεται σι-μπι-ντι]) και σε όλες τις άλλες χημικές ενώσεις όπως είναι τα τερπένια ή τερπενοειδή και τα φλαβονοειδή, έχουν και διαφορετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Και τα διαφορετικά αντιπυρετικά φάρμακα δεν κάνουν το ίδιο; Ενώ όλα στοχεύουν στην μείωση του πυρετού, έχουν διαφορετικές χημικές συνθέσεις και διαφορετικές επιδράσεις.

Φυσικά όλη η “δαιμονοποίηση” της κάνναβης οφείλεται στην ψυχοδραστική, ευφορική επίδραση που έχει μια μόνο χημική ένωση στην κάνναβη, η THC. Από την μια ήταν ο “δήθεν” πουριτανισμός της αμερικανικής κοινωνίας την δεκαετία του ‘30 που θεωρούσε κάθε διασκέδαση διαβολική και επικίνδυνη για τα χριστά ήθη (μην ξεχνάμε τι έγινε και με την ποτοαπαγόρευση).

Από την άλλη ήταν τα συμφέροντα, τόσο της νεότευκτης βιομηχανίας του πετρελαίου και των προϊόντων του (πχ. πλαστικά) όσο και των φαρμακοβιομηχανιών που είχαν καταλάβει ότι τα μεγάλα κέρδη είναι στις πατέντες και στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των φαρμάκων και επειδή η κάνναβη είναι φυτό και δεν πατεντάρεται, βοήθησαν στο να απαγορευτεί. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολυάριθμα άρθρα για θέμα, όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για την ιστορία της απαγόρευσης της κάνναβης μπορεί να διαβάσει δυο πολύ καλά άρθρα που έχω βάλει στο Πειρατικό Παπαγαλάκι:
1) “Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης και οι πραγματικοί λόγοι της απαγόρευσης” https://is.gd/RDlyXW
2) “Ο Νόμος περί Φορολόγησης της Μαριχουάνας του 1937 των ΗΠΑ” https://is.gd/mucuCJ

Όλα παίζουν ρόλο, η ποικιλία (αναφέρεται και ως chemvar, δηλ. χημικοποικιλία), το προϊόν, η δοσολογία, ο τρόπος λήψης, κτλ. της κάνναβης που παίρνει κάποιος. Ακόμα παίζει ρόλο στο πως θα επιδράσει η κάνναβη και ο διαφορετικός οργανισμός που έχει ο κάθε άνθρωπος, η κατάσταση της υγείας του, το βάρος του, το διαφορετικό ενδοκανναβινοειδές του σύστημα (αναφέρεται και ως ενδοκανναβινοειδής τόνος), η εμπειρία ή απειρία στην χρήση κάνναβης, τα πάντα.

Όμως ότι και να είναι διαφορετικό στην κάνναβη, όταν την λαμβάνουμε θα είναι πάντα φάρμακο, απλά θα έχει διαφορετική επίδραση, όπως άλλωστε κάνουν και όλα τα φάρμακα, θα λειτουργήσει έτσι όπως είναι να λειτουργήσει. Το αν κάποιος παίρνει κάνναβη για “ψυχαγωγικούς σκοπούς” ή για “ιατρικούς σκοπούς” δεν αλλάζει αυτό που είναι η κάνναβη και τις επιδράσεις της, αυτή είτε έτσι είτε αλλιώς θα λειτουργήσει ως φάρμακο.

Οπότε είτε το θέλουμε είτε όχι (ουσιαστικά είτε το γνωρίζουμε, είτε όχι) η κάνναβη είναι φάρμακο, πάντα και παντού και για όποιον σκοπό κάποιος την καταναλώνει.

—–

Μάζεψα μερικές αναφορές που θεωρώ ότι είναι σχετικές με το θέμα που αναφέρω εδώ, μερικές δεν τις μετάφρασα ολόκληρες αλλά κατά μέρος. Είναι μια μελέτη για το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, το άρθρο για την κάνναβη στην wikipedia και η σελίδα για την κάνναβη στο National Institute on Drug Abuse των ΗΠΑ:

Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα ως αναδυόμενος στόχος της Φαρμακοθεραπείας
PAL PACHER, SÁNDOR BÁTKAI και ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΝΟΣ
[pdf αρχείο, 74 σελίδες στα αγγλικά] http://pharmrev.aspetjournals.org/…/pharm…/58/3/389.full.pdf

Περίληψη
Η πρόσφατη ταυτοποίηση των υποδοχέων κανναβινοειδών και των ενδογενών τους λιπιδικών συνδετήρων έχει προκαλέσει μια εκθετική ανάπτυξη μελετών που διερευνούν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και τις ρυθμιστικές του λειτουργίες στην υγεία και στις ασθένειες. Τέτοιες μελέτες διευκολύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή επιλεκτικών ανταγωνιστών υποδοχέων κανναβινοειδών και αναστολέων του ενδοκκαναβινοειδούς μεταβολισμού και της μεταφοράς (σηματοδότησης), καθώς και σε ποντίκια που έχουν έλλειψη υποδοχέων κανναβινοειδών ή την αποκομιδή μέσω ενδοκανναβινοειδούς ενζύμου από την υδρολάση αμιδίου λιπαρού οξέος. Κατά την περασμένη δεκαετία, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα εμπλέκεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό φυσιολογικών λειτουργιών τόσο στο κεντρικό όσο και στο περιφερικό νευρικό σύστημα και στα περιφερειακά όργανα. Το πιο σημαντικό, η ρύθμιση της δραστηριότητας του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος αποδείχτηκε ότι έδινε θεραπευτική υπόσχεση σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων, που κυμαίνονται από τις διαταραχές διάθεσης και άγχους, τις κινητικές διαταραχές όπως η νόσος του Parkinson και του Huntington, τον νευροπαθητικό πόνο, την πολλαπλή σκλήρυνση και την βλάβη σπονδυλικής στήλης έως τον καρκίνο, την αθηροσκλήρωση, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο, την υπέρταση, το γλαύκωμα, την παχυσαρκία / το μεταβολικό σύνδρομο και την οστεοπόρωση, για να αναφέρουμε μερικέ μόνο από αυτές. Ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη των κανναβινοειδών φαρμάκων ήταν οι κοινωνικά μη-αποδεκτές ψυχοδραστικές ιδιότητες φυτικών ή συνθετικών αγωνιστών που μεσολαβούν στους υποδοχείς CB1. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα δεν προκύπτει όταν ο θεραπευτικός στόχος επιτυγχάνεται με θεραπεία με έναν ανταγωνιστή υποδοχέα CB1, όπως στην παχυσαρκία, και μπορεί επίσης να απουσιάζει όταν η δράση των ενδοκανναβινοειδών ενισχυθεί έμμεσα μέσω του αποκλεισμού του μεταβολισμού ή της μεταφοράς τους. Η χρήση επιλεκτικών αγωνιστών υποδοχέων CB2, οι οποίοι δεν έχουν ψυχοδραστικές ιδιότητες, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια άλλη ελπιδοφόρα οδό για ορισμένες συνθήκες. Το δυναμικό κατάχρησης των φυτικών κανναβινοειδών μπορεί επίσης να περιοριστεί μέσω της χρήσης παρασκευασμάτων με ελεγχόμενη σύνθεση και προσεκτική επιλογή της δόσης και της οδού χορήγησης. Ο αυξανόμενος αριθμός προκλινικών μελετών και κλινικών δοκιμών με ενώσεις που ρυθμίζουν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα θα οδηγήσει πιθανώς σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις σε μια σειρά ασθενειών για τις οποίες οι τρέχουσες θεραπείες δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών. Εδώ παρέχουμε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης γνώσης του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος ως στόχου της φαρμακοθεραπείας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Περίληψη
Ι. Εισαγωγή
ΙΙ. Η φαρμακολογία των κανναβινοειδών
Α. Κανναβινοειδείς υποδοχείς και συνδετήρες
Β. Σηματοδότηση υποδοχέα κανναβινοειδών
Γ. Ενδοκανναβινοειδή
III. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα ως θεραπευτικός στόχος σε παθοφυσιολογικές συνθήκες
Α. Ασθένειες ενεργειακού μεταβολισμού
1. Ενδοκανναβινοειδή και ρύθμιση της όρεξης
2. Ενδοκανναβινοειδή και μεταβολισμός της περιφερικής ενέργειας
3. Παχυσαρκία και συναφείς μεταβολικές ανωμαλίες
4. Καχεξία και ανορεξία
Β. Πόνος και φλεγμονή
Γ. Διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος
1. Νευροτοξικότητα και νευροτραύμα
2. Εγκεφαλικό
3. Πολλαπλή σκλήρυνση και τραυματισμός του νωτιαίου μυελού
4. Διαταραχές της κίνησης (διαταραχές των βασικών γαγγλίων)
α. Νόσος του Parkinson και τη δυσκινησία που προκαλείται από τη λεβοντόπα
β. Νόσος του Huntington
γ. Σύνδρομο Gilles de la Tourette, όψιμη δυσκινησία και δυστονία
5. Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση
6. Νόσος του Alzheimer
7. Επιληψία
8. Ψυχικές διαταραχές
α. Σχιζοφρένεια
β. Άγχος και κατάθλιψη
9. Αϋπνία
10. Ναυτία και έμετος
11. Εθισμός στα ναρκωτικά και διαταραχές από το αλκοόλ
α. Οπιούχα
β. Νικοτίνη
γ. Κοκαΐνη
δ. Αλκοόλ
ε. Ψυχοδιεγερτικά
Δ. Καρδιαγγειακές και αναπνευστικές διαταραχές
1. Υπέρταση
2. Κυκλοφορικό σοκ
3. Τραυματισμός του μυοκαρδίου
4. Αθηροσκλήρωση
5. Άσθμα
Ε. Οφθαλμικές διαταραχές (γλαύκωμα και αμφιβληστροειδοπάθεια)
ΣΤ. Καρκίνος
Ζ. Διαταραχές του γαστρεντερικού και του ήπατος
1. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
2. Οξεία και χρόνια ηπατική νόσο (ηπατίτιδα και κίρρωση του ήπατος)
Η. Μυοσκελετικές διαταραχές
1. Αρθρίτιδα
2. Οστεοπόρωση
V. Ενδοκανναβινοειδή και αναπαραγωγικές λειτουργίες
IV. Μελλοντικές κατευθύνσεις
Ευχαριστίες
Βιβλιογραφικές αναφορές

(η συνέχεια στην μελέτη στα αγγλικά…)

Η κάνναβη ως φάρμακο
(Medical cannabis)
Από την Wikipedia, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
https://en.wikipedia.org/wiki/Medical_cannabis

Η κάνναβη ως φάρμακο ή για ιατρική χρήση, είναι η κάνναβη και τα κανναβινοειδή που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς για τους ασθενείς τους. Η χρήση της κάνναβης ως φαρμάκου δεν έχει δοκιμαστεί αυστηρά λόγω των περιορισμών στην παραγωγή και των άλλων κυβερνητικών κανονισμών. Τα περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κάνναβη μπορεί να μειώσει τη ναυτία και τον εμετό κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, να βελτιώσει την όρεξη σε άτομα με HIV / AIDS και να μειώσει τον χρόνιο πόνο και τους μυϊκούς σπασμούς.

Η βραχυπρόθεσμη χρήση αυξάνει τον κίνδυνο τόσο μικρών όσο και σοβαρών δυσμενών επιπτώσεων. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ζαλάδα, αίσθημα κόπωσης, έμετο και ψευδαισθήσεις. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κάνναβης δεν είναι σαφείς. Οι ανησυχίες περιλαμβάνουν τα προβλήματα μνήμης και γνωστικής λειτουργίας, τον κίνδυνο εθισμού, τη σχιζοφρένεια στους νέους και τον κίνδυνο της τυχαίας κατανάλωσης από παιδιά.

Το φυτό της κάνναβης έχει ιστορικό ιατρικής χρήσης που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν σε πολλούς πολιτισμούς. Η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι αμφιλεγόμενη. Ορισμένες ιατρικές οργανώσεις ζήτησαν την απομάκρυνση της από την λίστα των ελεγχόμενων ουσιών του Πίνακα Ι και να γίνει μια συνολική κανονιστική και επιστημονική επανεξέταση. Άλλοι, αντιτίθενται στη νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης.

Η ιατρική κάνναβη μπορεί να χορηγηθεί με τη χρήση ποικίλων μεθόδων, όπως με ρευστά βάμματα, εξάτμιση ή κάπνισμα αποξηραμένων οφθαλμών, κατανάλωσης βρώσιμων προϊόντων, σε κάψουλες, σε υπογλώσσια, δερματικά επιθέματα ή σπρέι για το στόμα ή το δέρμα. Τα συνθετικά κανναβινοειδή είναι διαθέσιμα ως συνταγογραφούμενα φάρμακα σε ορισμένες χώρες. Και είναι οθίες όπως η δροναβινόλη και τη ναβιλόνη. Η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης είναι παράνομη στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, αλλά η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ισπανία και πάνω από τις μισές πολιτείες στις ΗΠΑ. Η Αυστραλία έχει εγκρίνει νόμους που επιτρέπουν τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς σε ορισμένες πολιτείες της. Στις ΗΠΑ, 29 από αυτές και η περιφέρεια της Κολούμπια έχουν εγκρίνει νομοθεσία που επιτρέπει την κατοχή, χρήση και διανομή κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς με κάποιον τρόπο. Παρόλο που η κάνναβη παραμένει απαγορευμένη για οποιαδήποτε χρήση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η τροπολογία Rohrabacher–Farr amendment* τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2014, περιορίζοντας την ικανότητα της ομοσπονδιακής νομοθεσίας να επιβληθεί σε κράτη όπου η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει νομιμοποιηθεί…
https://en.wikipedia.org/…/Rohrabacher%E2%80%93Farr_amendme…

Η Κάνναβη ως Φάρμακο
(Marijuana as Medicine)
National Institute on Drug Abuse, NIDA
(Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ουσιών)
USA / ΗΠΑ
Revised April 2017

https://www.drugabuse.gov/publ…/drugfacts/marijuana-medicine

Τι είναι η ιατρική/φαρμακευτική κάνναβη;
Ο όρος ιατρική/φαρμακευτική κάνναβη αναφέρεται στη χρήση ολόκληρου, μη επεξεργασμένου φυτού της κάνναβης ή των βασικών εκχυλισμάτων του για τη θεραπεία συμπτωμάτων ασθενείας και άλλων καταστάσεων. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration, FDA) δεν έχει αναγνωρίσει ή εγκρίνει το φυτό της κάνναβης ως φάρμακο.

Ωστόσο, η επιστημονική μελέτη των χημικών ουσιών στην κάνναβη, που ονομάζονται κανναβινοειδή, οδήγησε σε δύο εγκεκριμένα από την FDA φάρμακα που περιέχουν χημικά κανναβινοειδή σε μορφή χαπιών. Η συνεχιζόμενη έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα φάρμακα.

Επειδή το φυτό της κάνναβης περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία μιας σειράς ασθενειών και συμπτωμάτων, πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να είναι νόμιμη η χρήση της για ιατρικούς σκοπούς. Στην πραγματικότητα, ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτειών έχει ήδη νομιμοποιήσει τη κάνναβη για ιατρική χρήση.

Γιατί δεν είναι το φυτό της κάνναβης ένα εγκεκριμένο από την FDA φάρμακο;
Η FDA απαιτεί προσεκτικά διεξαγόμενες μελέτες (κλινικές δοκιμές) σε εκατοντάδες έως χιλιάδες ανθρώπους για να προσδιοριστούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι ενός πιθανού φαρμάκου. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δεν έχουν πραγματοποιήσει αρκετές κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας που να δείχνουν ότι τα οφέλη από το φυτό της κάνναβης (σε αντίθεση με τα κανναβινοειδή συστατικά) ξεπερνούν τους κινδύνους που μπορεί να έχουν στους ασθενείς που προορίζεται για θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις διάφορες σωματικές, ψυχικές και συμπεριφορικές επιδράσεις της κάνναβης στο Marijuana DrugFacts[1] (Κάνναβη – Δεδομένα Ουσιών).
[1] https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/marijuana

Μπορεί η νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης να μειώσει τα προβλήματα με τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή;
Ορισμένες προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη χρήση συνταγογραφούμενων οπιοειδών και τους θανάτους από υπερβολική δόση αυτών, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν αυτό το εύρημα. Για παράδειγμα, μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το NIDA πρότεινε μια σύνδεση μεταξύ της νομιμοποίησης της ιατρικής χρήσης της κάνναβης και των λιγότερων θανάτων από υπερβολική δόση από τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή[2]. Αλλά αυτή η μελέτη δεν έδειξε ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης προκάλεσε τη μείωση των θανάτων ή ότι οι ασθενείς με παθήσεις πόνου άλλαξαν τη συμπεριφορά τους[3],[4].
[2] Bachhuber MA, Saloner B, Cunningham CO, Barry CL. Medical cannabis laws and opioid analgesic overdose mortality in the United States, 1999-2010. (Οι νόμοι περί ιατρικής χρήσης της κάνναβης και η θνησιμότητα από υπερβολική δόση οπιοειδών αναλγητικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1999-2010) JAMA Intern Med. 2014;174(10):1668-1673. doi:10.1001/jamainternmed.2014.4005
[3] Finney JW, Humphreys K, Harris AHS. What ecologic analyses cannot tell us about medical marijuana legalization and opioid pain medication mortality. (Τι οι οικολογικές αναλύσεις δεν μπορούν να μας πουν για τη νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης και για την θνησιμότητα από τα οπιοειδή φάρμακα για τον πόνο) JAMA Intern Med. 2015;175(4):655-656. doi:10.1001/jamainternmed.2014.8006
[4] Bachhuber MA, Saloner B, Barry CL. What ecologic analyses cannot tell us about medical marijuana legalization and opioid pain medication mortality–reply. (Τι οι οικολογικές αναλύσεις δεν μπορούν να μας πουν για τη νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης και για την θνησιμότητα από τα οπιοειδή φάρμακα για τον πόνο – Απάντηση) JAMA Intern Med. 2015;175(4):656-657. doi:10.1001/jamainternmed.2014.8027

Μια λεπτομερέστερη ανάλυση που χρηματοδοτήθηκε από το NIDA έδειξε ότι νόμιμα προστατευμένα καταστήματα διάθεσης κάνναβης για ιατρική χρήση, και όχι μόνο οι νόμοι για την ιατρική χρήση της κάνναβης, σχετίζονταν επίσης με μείωση των παρκάτω[5]:
* Συνταγογράφηση οπιοειδών
* Αυτο-αναφορές κατάχρησης οπιούχων
* Εισαγωγές θεραπείας για τον εθισμό στα οπιοειδή
[5] Powell D, Pacula RL, Jacobson M. Do Medical Marijuana Laws Reduce Addiction and Deaths Related to Pain Killers? (Μπορούν οι νόμοι για την ιατρική χρήση της κάνναβης να μειώσουν τον εθισμό και τους θανάτους που σχετίζονται με τα παυσίπονα;) RAND Corporation; 2015. http://www.rand.org/…/working…/WR1100/WR1130/RAND_WR1130.pdfAccessed April 6, 2017.

Επιπλέον, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία με ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να μειώσει τη δόση οπιοειδών που έχουν συνταγογραφηθεί σε ασθενείς με πόνο[6],[7] και μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η διαθεσιμότητα κάνναβης για ιατρική χρήση για τους ασθενείς του Medicare μείωσε τη συνταγογράφηση φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και των οπιοειδών που είναι για τον πόνο[8]. Το NIDA χρηματοδοτεί πρόσθετες μελέτες για τον προσδιορισμό της σχέσης μεταξύ της ιατρικής χρήσης της κάνναβης και της χρήσης ή της κατάχρησης οπιοειδών για τον πόνο. Διάβασε περισσότερα στο Marijuana Research Report (Έκθεση Έρευνας για την Κάνναβη)[9].
[6] Abrams DI, Couey P, Shade SB, Kelly ME, Benowitz NL. Cannabinoid-opioid interaction in chronic pain. (Η αλληλεπίδραση μεταξύ κανναβινοειδών και οπιοειδών για τον χρόνιο πόνο) Clin Pharmacol Ther. 2011;90(6):844-851. doi:10.1038/clpt.2011.188
[7] Lynch ME, Clark AJ. Cannabis reduces opioid dose in the treatment of chronic non-cancer pain. (Η κάνναβη μειώνει τη δόση οπιοειδών στη θεραπεία του χρόνιου μη καρκινικού πόνου) J Pain Symptom Manage. 2003;25(6):496-498.
[8] Bradford AC, Bradford WD. Medical Marijuana Laws Reduce Prescription Medication Use In Medicare Part D. (Οι νόμοι για την ιατρική χρήση της κάνναβης μειώνουν τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο Medicare Part D) Health Aff Proj Hope. 2016;35(7):1230-1236. doi:10.1377/hlthaff.2015.1661
[9] https://www.drugabuse.gov/…/marijuana-safe-effective-medici…

Τι είναι τα κανναβινοειδή;
Τα κανναβινοειδή είναι χημικές ουσίες που σχετίζονται με την κάνναβη, όπως η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το κύριο συστατικό που επιδρά και στον εγκέφαλο και δίνει στους ανθρώπους που την καταναλώνουν το ευφορικό αίσθημα. Το φυτό της κάνναβης περιέχει περισσότερα από 100 κανναβινοειδή. Οι επιστήμονες καθώς και οι παράνομοι παρασκευαστές έχουν παράγει πολλά συνθετικά κανναβινοειδή στο εργαστήριο. Ορισμένα από αυτά τα συνθετικά κανναβινοειδή είναι εξαιρετικά ισχυρά και έχουν οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όταν γίνεται κατάχρηση τους. Διάβασε περισσότερα στο Synthetic Cannabinoids (K2/Spice) DrugFacts[10] (Συνθετικά Κανναβινοειδή (K2/Spice) – Δεδομένα Ουσιών).
[10] https://www.drugabuse.gov/dr…/synthetic-cannabinoids-k2spice

Η CBD και η Επιληψία στην Παιδική Ηλικία
Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την χημική ένωση στην κάνναβη, το κανναβινοειδές κανναβιδιόλη (cannabidiol, CBD) για τη θεραπεία ορισμένων καταστάσεων όπως η παιδική επιληψία, μια διαταραχή που προκαλεί βίαιες επιληπτικές κρίσεις σε παιδιά. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες έχουν ειδικά καλλιεργήσει φυτά κάνναβης (διασταυρώσεις και υβρίδια) και παρασκευάζουν έλαια με CBD για θεραπευτικούς σκοπούς. Αυτά τα φάρμακα δεν είναι δημοφιλή για ψυχαγωγική χρήση επειδή δεν προσφέρουν ευφορική επίδραση.

Το σώμα παράγει επίσης τα δικά του κανναβινοειδή χημικά (τα λεγόμενα ενδοκανναβινοειδή). Παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της απόλαυσης, της μνήμης, της σκέψης, της συγκέντρωσης, της κίνησης του σώματος, της συνειδητοποίησης του χρόνου, της όρεξης, του πόνου και των αισθήσεων (γεύση, αφή, οσμή, ακοή και όραση).

Είναι τα άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία και την ηλικία πιο ευάλωτα στους κινδύνους κάνναβης;
Η εγκεκριμένη από το κράτος ιατρική χρήση της κάνναβης είναι μια αρκετά νέα πρακτική. Για το λόγο αυτό, οι επιδράσεις της κάνναβης στους ανθρώπους που εξασθενούν λόγω ηλικίας ή λόγω ασθένειας εξακολουθούν να είναι σχετικά άγνωστες. Οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από ασθένειες όπως ο καρκίνος ή το AIDS θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτοι στις όποιες επιβλαβείς επιπτώσεις του φαρμάκου, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Πώς μπορούν τα κανναβινοειδή να είναι χρήσιμα ως φάρμακα;
Επί του παρόντος, τα δύο κύρια κανναβινοειδή από το φυτό της κάνναβης που έχουν ιατρικό ενδιαφέρον είναι οι THC και CBD.

Η THC μπορεί να αυξήσει την όρεξη και να μειώσει τη ναυτία. Η THC μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο, τη φλεγμονή (πρήξιμο και ερυθρότητα) και τα προβλήματα μυϊκού ελέγχου.

Σε αντίθεση με την THC, η CBD είναι ένα κανναβινοειδές που δεν δίνει ευφορική αίσθηση. Μπορεί να είναι χρήσιμη στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής, στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων και πιθανώς ακόμη και στη θεραπεία ψυχικών ασθενειών και εθισμών.

Πολλοί ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρηματοδοτούνται από τα National Institutes of Health, NIH (Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας), συνεχίζουν να διερευνούν τις πιθανές χρήσεις των THC, CBD και των άλλων κανναβινοειδών για την ιατρική περίθαλψη.

Για παράδειγμα, πρόσφατες μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι τα εκχυλίσματα κάνναβης μπορεί να βοηθήσουν στη θανάτωση ορισμένων καρκινικών κυττάρων και στη μείωση του μεγέθους άλλων. Τα στοιχεία από μία μελέτη κυτταροκαλλιέργειας με τρωκτικά υποδεικνύουν ότι αιθέρια εκχυλίσματα από ολόκληρο το φυτό της κάνναβης μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων από έναν από τους σοβαρότερους τύπους εγκεφαλικών όγκων. Η έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι η θεραπεία με αιθέρια εκχυλίσματα THC και CBD, όταν χρησιμοποιούνται μαζί με ακτινοβολία, αυξάνουν τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στην εξουδετέρωση του καρκίνου[9].
[9] Scott KA, Dalgleish AG, Liu WM. The combination of cannabidiol and Δ9-tetrahydrocannabinol enhances the anticancer effects of radiation in an orthotopic murine glioma model. (Ο συνδυασμός κανναβιδιόλης και Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης ενισχύει τις αντικαρκινικές επιδράσεις της ακτινοβολίας σε ορθοτοπικό μοντέλο γλοιώματος ποντικού) Mol Cancer Ther. 2014;13(12):2955-2967. doi:10.1158/1535-7163.MCT-14-0402

Οι επιστήμονες διεξάγουν επίσης προκλινικές και κλινικές δοκιμές με κάνναβη και τα εκχυλίσματα της για τη θεραπεία συμπτωμάτων ασθενείας και άλλων καταστάσεων, όπως:
* Ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων:
* HIV / AIDS
* Πολλαπλή σκλήρυνση (Multiple Sclerosis), η οποία προκαλεί σταδιακή απώλεια μυϊκού ελέγχου
* Φλεγμονή
* Πόνο
* Επιληπτικές κρίσεις
* Διαταραχές χρήσης ουσιών
* Ψυχικές διαταραχές

Διάβασε περισσότερα για την έρευνα σχετικά με την κάνναβη στο NIH:
* Η έρευνα για τη κάνναβη και τα κανναβινοειδή στο NIDA https://www.drugabuse.gov/…/marijuana-cannabinoid-research-…
* Η έρευνα των ΝΙΗ για την κάνναβη και τα κανναβινοειδή https://www.drugabuse.gov/…/nih-research-marijuana-cannabin…

Η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη
Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν κάνναβη για να θεραπεύσουν τη σοβαρή ναυτία που έχουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι αυτή η πρακτική είναι ασφαλής και οι γιατροί γενικά δεν το συνιστούν.

Οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν κάνναβη χωρίς να συμβουλεύονται πρώτα τον γιατρό τους. Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι οι μέτριες ποσότητες THC που χορηγούνται σε έγκυα ή θηλάζοντα θηλυκά θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο παιδί, συμπεριλαμβανομένων των μη φυσιολογικών μορφών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων[10] και μαθησιακών προβλημάτων[11],[12].
[10] Trezza V, Campolongo P, Cassano T, et al. Effects of perinatal exposure to delta-9-tetrahydrocannabinol on the emotional reactivity of the offspring: a longitudinal behavioral study in Wistar rats. (Επιδράσεις της περιγεννητικής έκθεσης στη δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη στη συναισθηματική αντιδραστικότητα των απογόνων: διαμήκης μελέτη συμπεριφοράς σε αρουραίους Wistar) Psychopharmacology (Berl). 2008;198(4):529-537. doi:10.1007/s00213-008-1162-3
[11] Antonelli T, Tomasini MC, Tattoli M, et al. Prenatal exposure to the CB1 receptor agonist WIN 55,212-2 causes learning disruption associated with impaired cortical NMDA receptor function and emotional reactivity changes in rat offspring. (Η προγεννητική έκθεση στον αγωνιστή υποδοχέα CB1 WIN 55,212-2 προκαλεί διαταραχή της εκμάθησης που σχετίζεται με τη διαταραχή της λειτουργίας του φλοιώδους υποδοχέα NMDA και τις αλλαγές συναισθηματικής αντιδραστικότητας στους απογόνους αρουραίων) Cereb Cortex N Y N 1991. 2005;15(12):2013-2020. doi:10.1093/cercor/bhi076
[12] Mereu G, Fà M, Ferraro L, et al. Prenatal exposure to a cannabinoid agonist produces memory deficits linked to dysfunction in hippocampal long-term potentiation and glutamate release. (Η προγεννητική έκθεση σε έναν αγωνιστή κανναβινοειδούς παράγει έλλειψη μνήμης που συνδέεται με δυσλειτουργία στην μακροχρόνια ενίσχυση του ιππόκαμπου και απελευθέρωση γλουταμικού) Proc Natl Acad Sci U S A. 2003;100(8):4915-4920. doi:10.1073/pnas.0537849100.
Διάβασε περισσότερα στην Substance Use in Women Research Report (Έκθεση για την Χρήση Ουσιών στην Γυναίκα): https://www.drugabuse.gov/…/substance-use-while-pregnant-br…

Ποια φάρμακα περιέχουν κανναβινοειδή;
Δύο εγκεκριμένα από το FDA φάρμακα, το dronabinol και το nabilone, περιέχουν συνθετική THC. Αντιμετωπίζουν τη ναυτία που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία και αυξάνουν την όρεξη σε ασθενείς με υπερβολική απώλεια βάρους που προκαλείται από το AIDS. Η συνεχιζόμενη έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα φάρμακα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εγκρίνει τα nabiximols (Sativex®), ένα σπρέι στόματος που περιέχει THC και CBD. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα μυϊκού ελέγχου που προκαλούνται από την πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά δεν είναι εγκεκριμένο από την FDA (πιθανόν γιατί χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του φυσικά εκχυλίσματα THC και CBD).

Το Epidiolex, ένα ρευστό φάρμακο με βάση την CBD για τη θεραπεία ορισμένων μορφών παιδικής επιληψίας, εξετάζεται σε κλινικές δοκιμές αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την FDA.

Σημεία για να θυμάσαι:
* Ο όρος ιατρική κάνναβη αναφέρεται στη θεραπεία των συμπτωμάτων ασθένειας και άλλων καταστάσεων με ολόκληρο μη επεξεργασμένο φυτό κάνναβης ή με τα βασικά εκχυλίσματα του.
* Η FDA δεν έχει αναγνωρίσει ή εγκρίνει το φυτό της κάνναβης ως φάρμακο.
* Ωστόσο, η επιστημονική μελέτη των χημικών ουσιών στη κάνναβη που ονομάζονται κανναβινοειδή έχει οδηγήσει σε δύο φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν συνθετικά κανναβινοειδή, που έχουν εγκριθεί από την FDA σε μορφή χαπιών, το dronabinol και το nabilone, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ναυτίας και την όρεξη.
* Τα κανναβινοειδή είναι χημικές ενώσεις στην κάνναβη, όπως είναι η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το κύριο συστατικό της κάνναβης που έχει ψυχοδραστική επίδραση.
* Επί του παρόντος, τα δύο κύρια κανναβινοειδή από το φυτό της κάνναβης που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για ιατρική/φαρμακευτική χρήση είναι η THC και η κανναβιδιόλη (CBD).
* Το σώμα παράγει επίσης τα δικά του κανναβινοειδή.
* Οι επιστήμονες πραγματοποιούν προκλινικές και κλινικές δοκιμές με κάνναβη και τα εκχυλίσματα της για τη θεραπεία συμπτωμάτων ασθενείας και άλλων παθήσεων.

Φωτογραφία του Σίμος Δαλκυριάδης.