Δηλώσεις Τσιρώνη, Θεοδωράκη και Δένδια περί αποποινικοποίησης της κάνναβης

Μέσω της σελίδας του στο facebook τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού στο θέμα της κάνναβης, με αφορμή τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή σέρνοντας το χορό, ενώ ακολούθησαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια  στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

Ο Γιάννης Τσιρώνης επανέλαβε την άποψη περί γλάστρας στο μπαλκόνι, ενώ έκπληξη δημιούργησε και η συγκρατημένη και «φιλελεύθερη» άποψη και του κ. Δένδια «να μην δαιμονοποιηθεί καμιά άποψη για το θέμα αυτό».

Σταύρος Θεοδωράκης: Να συζητήσουμε και την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης από ενήλικες

Ακολουθεί το κείμενο της σχετικής δημοσίευσης.

«Η καλλιέργεια κάνναβης στην Ελλάδα διεκόπη στις αρχές του 20ου αιώνα έπειτα από πιέσεις της βρετανικής διπλωματίας. Αν οι Έλληνες δεν σταματούσαν την εξαγωγή χασίς, οι Βρετανοί δεν θα αγόραζαν πλέον ελληνική σταφίδα.

Σήμερα είμαστε μπροστά στον αντίστροφο δρόμο. Οι βόρειοι αναζητούν στο νότο, κάνναβη καλής ποιότητας. Ήδη οι μισές πολιτείες της Αμερικής έχουν επιτρέψει τη φαρμακευτική της χρήση, ενώ 4 πολιτείες επιτρέπουν και την ψυχαγωγική. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχει αποποινικοποιηθεί η κατοχή μικροποσότητας χασίς (στο Βέλγιο μέχρι 3 γραμμάρια, στην Εσθονία μέχρι 7.5). Στην Ισπανία ο χρήστης μπορεί να καλλιεργεί την ποσότητα που καταναλώνει, ενώ στην Ολλανδία το όριο έχει τεθεί στα 5 φυτά ανά χρήστη. Στη Γερμανία τα δημόσια ταμεία καλύπτουν πλέον τα προϊόντα κάνναβης για σοβαρούς ιατρικούς λόγους, ενώ οι αστυνομικοί τους, μαζί με τους Πράσινους, ζητούν την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης.

Διαβάστε επίσης: Τι φέρνει τελικά ο νόμος για την κάνναβη; || Όσα περιλαμβάνονται (και όσα δεν περιλαμβάνονται) στο νομοσχέδιο

Και τώρα ήρθε η ώρα και για την Ελλάδα να αποφασίσει. Τις επόμενες μέρες η Βουλή θα συζητήσει για τη φαρμακευτική χρήση κάνναβης. Στην γνωμοδότηση της ιατρικής Ομάδας Εργασίας αναφέρεται ότι «η σχέση κλινικού οφέλους – ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκή για μια σειρά από νόσους, όπως η καχεξία, η ανορεξία στο HIV/AIDS, η επιληψία, ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η ναυτία, καθώς και έμμεσα στη ναυτία της χημειοθεραπείας, στην σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.».

Το Ποτάμι θα υπερασπιστεί αυτή την αλλαγή. Αν και θα έπρεπε να κάνουμε ένα πιο τολμηρό βήμα και να συζητήσουμε χωρίς ταμπού και για την ψυχαγωγική της χρήση από τους ενήλικες. Να μην συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην ανεξέλικτη και παράνομη χρήση χασίς. Η αποποινικοποίηση θα βοηθούσε κυρίως τα παιδιά που πάντα έλκονται από το απαγορευμένο.

Πιστεύω ότι θα βρεθούν βουλευτές από όλες τις πτέρυγες να τοποθετηθούν σοβαρά επί του θέματος χωρίς να φοβούνται – και εδώ!- το πολιτικό κόστος. Αυτός είναι ο λόγος που ο Γρηγόρης Ψαριανός κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου στην αρμόδια Επιτροπή. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από τη συμμαχία των προοδευτικών, των ενημερωμένων, των τολμηρών. Και αφού δεν μπορούμε να την πετύχουμε στην κορυφή, ας το επιχειρήσουμε σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.»

Γιάννης Τσιρώνης: Αποποινικοποίηση και γλάστρα στο μπαλκόνι

«Θεωρώ επιβεβλημένη την αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης. Η αποποινικοποίηση των ψυχοτρόπων ουσιών έρχεται να προσφέρει στα θύματα αυτής της εξάρτησης, ενώ η ποινικοποίηση είναι αυτή που άνδρωσε το λαθρεμπόριο και την εξάρτηση. Η ποινικοποίηση δεν πρόσφερε τίποτα απολύτως. Η ποινικοποίηση είναι η καταπακτή που οδηγεί χιλιάδες νέους ανθρώπους στα δόκανα του λαθρεμπορίου».

Επίσης, ο κ. Τσιρώνης συμφώνησε και με την παλιότερη πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να μπορεί όποιος θέλει να καλλιεργεί στο μπαλκόνι του 1-2  γλάστρες με κάνναβη.

«Για την αισθαντική κάνναβη, για τη φούντα όπως λέμε, ο πιο δυνατός τρόπος για να πατάξουμε το λαθρεμπόριο είναι να μπορεί να ιδιοκαλλιεργείται. Να μπορεί να καλλιεργεί κάποιος με γλάστρα στο μπαλκόνι του. Αλλά να υπάρχει έλεγχος από το κράτος.

Είμαι υπέρ της ιδιόχρησης, δηλαδή το να καλλιεργούνται 1-2 γλάστρες στο μπαλκόνι, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα δηλώνονται στην πολιτεία με κάποιο ειδικό τρόπο ώστε ο άλλος δεν θα έχει κανένα λόγο να μην το δηλώσει. Η ινδική κάνναβη δεν είναι εξαρτησιογόνα ουσία, δεν έχει σύνδρομο εξάρτησης. Ο εφιάλτης στους δρόμους αυτή τη στιγμή είναι καινούργιες ουσίες οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες. Προτιμώ μία πραγματικότητα να την έχω υπό  τον έλεγχο της πολιτείας παρά υπό  τον έλεγχο του λαθρεμπορίου».

Νίκος Δένδιας: Να μην δαιμονοποιηθεί καμιά άποψη

Λίγο αργότερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας την πρόταση Τσιρώνη εμφανίστηκε ανοιχτός στο να γίνει ένας διάλογος χωρίς να δαιμονοποιηθεί καμιά πρόταση. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτή είναι η προσωπική του άποψη και δεν δεσμεύει τη Νέα Δημοκρατία

«Θα συνηγορούσαν σε έναν ειλικρινή διάλογο για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα, δεν θα δαιμονοποιούσα από την αρχή καμιά άποψη. Θα ήμουνα έτοιμος να ακούσω οτιδήποτε, όποιος θα μπορούσε να μου δώσει μια ελπίδα προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Υπάρχει ένας εκτεταμένος διεθνής διάλογος που τέμνει τις πολιτικές απόψεις. Ο διάλογος αυτός με επιχειρήματα αναλύει  το πιθανό σενάριο νομιμοποίησης της χρήσης  ορισμένων ουσιών.

Ο πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών είναι ένας πόλεμος ο οποίος  για να είμαστε ειλικρινείς δεν πάει πολύ καλά. Σε αυτό το πλαίσιο είναι λογικό να έχει ανοίξει μια συζήτηση αλλαγής των μεθόδων αντιμετώπισης.

Αδικείται αυτή η άποψη εάν θεωρηθεί ότι είναι μία άποψη που ενθαρρύνει τη χρήση ναρκωτικών. Είναι μία άποψη που λέει ότι πιστεύει πως θα πρέπει να αλλάξει η μέθοδος. Οι αστυνομικοί μέθοδοι έχουν  αποτύχει δημιουργούν  μαύρο χρήμα, δυνατότητα εξαγοράς συστημάτων και ακυρώνουν επί της ουσίας το στόχο τον οποίο καλούνται  να υπηρετήσουν.

Αυτή είναι μία προσωπική μου άποψη και όχι η άποψη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας».

Διαβάστε όλα τα άρθρα του αφιερώματος εδώ ή πατώντας επάνω στην εικόνα.