Στα 103,9 δισ. δολάρια υπολογίζεται η παγκόσμια αγορά κάνναβης το 2024

Η πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Prohibition Partners παρέχει μια σειρά από στοιχεία που αφορούν στην αναπτυσσόμενη αγορά της κάνναβης. Η Prohibition Partners είναι ιδιωτική εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων με έδρα το Λονδίνο και διευθυντής της είναι o Stephen Murphy τον οποίο γνωρίσαμε στην Ελλάδα ως «διευθυντή ανάλυσης» της εταιρείας APHRIA κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που αφορούσαν στην επένδυση της εταιρείας στην Ξάνθη

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Τα τακτικά ενημερωτικά δελτία της εταιρείας έχουν ως βασικό τους άξονα «τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», διακρίνονται για τον τεχνοκρατικό τους χαρακτήρα και αποτελούν, κάτω από αυτό το πρίσμα, μια σοβαρή πηγή ενημέρωσης μιας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι σχετικές μελέτες σπανίζουν ακόμη και εάν πρόκειται για έρευνες επίσημων φορέων όπως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλπ.

Οι εκτιμήσεις της εταιρείας πραγματοποιούνται με τη χρήση στατιστικών μοντέλων που προβλέπουν την άνοδο σε μηνιαία βάση για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κάθε χώρα και περιοχή έχουν εξεταστεί μεμονωμένα με τον υπολογισμό μεταβλητών όπως η πληθυσμιακή ανάπτυξη, ο εν δυνάμει αριθμός των ασθενών, η τιμολόγηση των προϊόντων κ.α.  Ταυτόχρονα, στατιστικές προσαρμογές έχουν πραγματοποιηθεί ως προς την χρονική και γεωγραφική διακύμανση και την ετερογένεια των δεδομένων.

Σε 103,9 δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικής αναμένεται να ανέλθει η συνολική αγορά της κάνναβης έως το 2024

Η Ευρώπη θα κυριαρχεί (US$39.1 δισ.) ενώ, αν και έχουν χαρακτηριστικά μικρότερο πληθυσμό, η Αμερική και ο Καναδάς θα ακολουθούν (US$37.9 δισ.) καθώς η αγορά τους είναι πιο ώριμη λόγω αφενός της ευκολότερης πρόσβασης των ασθενών στην ιατρική κάνναβη, αφετέρου λόγω του ότι η Ευρώπη καθυστερεί στη νομιμοποίηση της ευφορικής χρήσης του φυτού.

Το συνολικό μέγεθος της αγοράς ευφορικής κάνναβης αναμένεται το 2024 να αγγίξει τα 41.3 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια

Καναδάς και Αμερική αναμένεται να καταλάβουν μέγεθος μεγαλύτερο από εκείνο της Ευρώπης (US$17.7 δις έναντι 16.8 αντίστοιχα). Η πρόβλεψη στηρίζεται στην παραδοχή ότι έως το 2024 ολόκληρη η Αμερική θα έχει νομιμοποιήσει την ευφορική χρήση του φυτού , ενώ στην Ευρώπη θα το έχει πράξει το 43% των κρατών. Αντίστοιχα η Ασία προβλέπεται να προχωρήσει και αυτή με ρυθμούς χαμηλούς σχετικά με τη νομιμοποίηση.

Το μέγεθος της αγοράς ιατρικής κάνναβης υπολογίζεται σε US$62.6 δισεκατομμύρια έως το 2024

Το μέγεθος αυτό καταλαμβάνει το 60% της συνολικής αγοράς κάνναβης, ενώ στις χώρες όπου η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη παράλληλα με την ευφορική της χρήση, το «ευφορικό κομμάτι» καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Ασία και Ευρώπη κυριαρχούν στην αγορά (US$22.3 billion), ακολουθούμενες από τη Βόρειο Αμερική και τον Καναδά (US$20.2 billion).

Η Ωκεανία και η Αφρική καταλαμβάνουν μικρό μέρος της αγοράς (US$1.5 και US$1.3 δις αντίστοιχα), ενώ περίπου το 86% της Ασιατικής αγοράς αντιστοιχεί στην ιατρική κάνναβη καθώς η νομιμοποίηση της ευφορικής χρήσης εκεί δείχνει να κινείται με πιο αργούς ρυθμούς.