Στα φαρμακεία της Αγγλίας τα πρώτα δύο σκευάσματα κάνναβης

 Ξεκινάει στα φαρμακεία της χώρας η διάθεση δύο φαρμακευτικών προϊόντων που βάση τους έχουν την κάνναβη, σύμφωνα και με τις σχετικές ανακοινώσεις της βρετανικής υπηρεσίας για την υγεία, της NICE.

Προφανώς η πίεση επιστημόνων, η κατακραυγή των ασθενών και η πίεση της κοινής γνώμης, ακόμη και της αστυνομίας για το θέμα, έπιασαν τόπο. Έτσι η Αγγλία προχωράει άμεσα σε αυτό το μετέωρο και θολό βήμα.

[Toυ Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Δεν δείχνει άλλωστε τυχαίο ότι η ανακοίνωση για τα δύο σκευάσματα τα οποία εφεξής θα υπάρχουν στα φαρμακεία. έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση ότι ξεκινάει στην Αγγλία η δημιουργία της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων σχετικά με τη χρήση της κάνναβης ως φαρμάκου. Ανακοίνωση που με τη σειρά της προέκυψε ως αντίδραση μιας σειράς επιστημονικών φορέων στο έντονο πρόβλημα της έλλειψης σχετικών σκευασμάτων.

Το πόσο άργησαν τα φάρμακα κάνναβης να φτάσουν στα ράφια των αγγλικών φαρμακείων, μπορεί κανείς να το αντιληφθεί μόνο εάν συνυπολογίσει ότι ακόμη και η Εκκλησία της Αγγλίας επενδύει πλέον στη φαρμακευτική κάνναβη, ενώ ήδη το 63% των κατοίκων του Λονδίνου δηλώνει υπέρ της νομιμοποίησης και της ευφορικής χρήσης του φυτού.

To πράγμα έφτασε πλέον στα όρια της παρωδίας όταν προ ημερών ακόμη και μια από τις υπουργούς της κυβέρνησης παρότρυνε μια μητέρα που το παιδί της χρειάζονταν φάρμακα κάνναβης, να τα φέρει παράνομα από το εξωτερικό.

Sativex και Epidiolex

Εγκρίθηκαν έτσι για διάθεση από τα φαρμακεία τα σκευάσματα Sativex (με CBD και THC) που σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες ενδείκνυται για θεραπεία της σπαστικότητας στην πολλαπλή σκλήρυνση, και Epidiolex (με CBD) που ενδείκνυται για τις επιληπτικές κρίσεις που σχετίζονται με το σύνδρομο Lennox Gastaut και το σύνδρομο Dravet.

Το γεγονός «από μόνο του» είναι προφανώς ελπιδοφόρο για χιλιάδες ασθενείς. «Με την παρέα του» όμως… όχι και τόσο.

Κουτσή έγκριση, εκτός των ενδείξεων ο χρόνιος πόνος

Η NICE σε προηγούμενες οδηγίες της για τα κανναβινοειδή δεν τα συνιστούσε για τη σπαστικότητα της πολλαπλής σκλήρυνσης, επειδή κρίνονταν οικονομικά ασύμφορα. Τώρα οι οδηγίες προτείνουν τη δοκιμαστική χρήση του σπρέι Sativex για τέσσερις ημέρες και αν επιτευχθεί «τουλάχιστον 20% μείωση των συμπτωμάτων» να συνεχιστεί η θεραπεία. Αυτό μάλιστα θα γίνεται μόνο σε περιστατικά που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.

Για το Epidyolex, η NICE είχε προηγουμένως ζητήσει μείωση της τιμής του, κάτι που έγινε αποδεκτό από την εταιρεία που το παράγει… κι έτσι η ζωή προχώρησε. Όχι βέβαια για όλους μιας και η NICE επιμένει στην άποψή της ότι δεν μπορούν τα κανναβινοειδή να χορηγούνται για τον χρόνιο πόνο, παρά μόνο στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής για αυτή την ένδειξη.
.
Ήδη μάλιστα στο Βρετανικό Τύπο έχουν κάνει την εμφάνισή τους άρθρα που μιλάνε για «παράλογη και απάνθρωπη συμπεριφορά» απέναντι στους ασθενείς με το σχετικό πρόβλημα.
.
Κατά τα άλλα, ο επικεφαλής του βρετανικού συλλόγου φαρμακοποιών Gino Martini δήλωσε ικανοποιημένος από την είδηση και είπε πως οι φαρμακοποιοί μπορούν να παρέχουν συμβουλές στους ασθενείς σχετικά με τα κανναβινοειδή και να διασφαλίζουν την ασφαλή χορήγηση των προϊόντων αυτών στους ασθενείς. Σημείωσε πάντως ότι «θα πρέπει να δημιουργηθούν μητρώα θεραπειών με κανναβινοειδή για την καταγραφή των κλινικών αποτελεσμάτων και των ανεπιθύμητων ενεργειών που παρατηρούνται σε πραγματικά περιστατικά».