Μετρώντας αντίστροφα για την κατάθεση του θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή ιατρικής κάνναβης, απαντήσεις στα φλέγοντα αυτά ερωτήματα δίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην κυριακάτικη Αυγή.

Κε Κούλογλου, τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύ λόγος στην Ελλάδα για το θέμα της ιατρικής κάνναβης. Ποια είναι η θέση της ευρωομάδας της Αριστεράς; Έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΚ για την νομιμοποίηση της;

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο για την κάνναβη, είτε για την ιατρική είτε για την ψυχαγωγική χρήση. Περίπου 14 χώρες έχουν αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει την κάνναβη κυρίως για ιατρική χρήση.  Άλλες δείχνουν ανεκτικότητα κι άλλες έχουν ανακοινώσει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα. Αξίζει, όμως, να παρατηρήσει κανείς το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που αποποινικοποιώντας την χρήση κάνναβης κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία σχεδόν να εξαλείψει το σοβαρότατο πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών στις πόλεις της.

Έχετε επισημάνει ότι η φαρμακευτική και η κλωστική κάνναβη μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Ποια είναι η διεθνής εικόνα;

Από την Ουρουγουάη, το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Χιλή, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Ισραήλ, έως τα γειτονικά μας Βαλκάνια και την Ευρώπη, η κινητικότητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ιατρική – φαρμακευτική, διατροφική και βιομηχανική αξιοποίηση της κάνναβης είναι εντυπωσιακή. Η παγκόσμια αγορά της ιατρικής κάνναβης το 2015 άγγιξε τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 55,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αγορά των προϊόντων κανναβιδιόλης (CBD) που αφορά σε φάρμακα, τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 700% μέχρι το 2020, φτάνοντας τα 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η παγκόσμια αγορά των τροφίμων από κάνναβη αποτιμάται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή στα 40 εκατομμύρια ευρώ και έχει σταθερά αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.

Στις ΗΠΑ, το 2016, οι νόμιμες πωλήσεις κάνναβης αυξήθηκαν κατά 30% και έφτασαν τα 6.7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021. Δημιουργήθηκαν επίσης 150.000 νέες θέσεις εργασίας από την Αμερικανική αγορά της κάνναβης και μέχρι το 2020 αναμένεται οι εργαζόμενοι στον τομέα της κάνναβης στις ΗΠΑ να είναι περισσότεροι από εκείνους του κατασκευαστικού τομέα. Στην Ελλάδα αναμένονται το προσεχές διάστημα επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις θα δημιουργηθούν 7.000 νέες θέσεις εργασίας, συν περίπου 2000 ακόμη στην ύπαιθρο για την καλλιέργεια του φυτού.

Διακρίνετε μια εντονότερη δαιμονοποίηση της ιατρικής κάνναβης στην ελληνική κοινωνία από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Θεωρείτε πως η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να υποδεχθεί την ιατρική κάνναβη;

Στην Ελλάδα, πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Όπου έχει συμβεί αυτό η παρανομία και η εγκληματικότητα έχουν μειωθεί δραματικά. Στην χώρα  νέοι καταλήγουν στην φυλακή για μικροποσότητες και καταστρέφεται η ζωή τους, ενώ οι σχετικές υποθέσεις επιβαρύνουν το έργο της Δικαιοσύνης, που καθυστερεί τις αποφάσεις της και την απονομή δικαιοσύνης σε σοβαρά εγκλήματα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης των νέων λέγοντας ότι η λύση δεν κρύβεται στα ναρκωτικά και ότι, ειδικά στους έφηβους, η υπερβολική χρήση κάνναβης μπορεί να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα.

Πηγή: TVXS