Στο 24% ΦΠΑ η κάνναβη, τουλάχιστον η Ιαπωνική…

Αναλυτικό κατάλογο με όλες τις αλλαγές ΦΠΑ που πρέπει να γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κάνοντας τους καταναλωτές να αισιοδοξούν μιας και μειώνεται άμεσα η τιμή μιας σειράς βασικών καταναλωτικών ειδών.

Όπως κάθε φορά που γίνεται μετατροπή των σχετικών συντελεστών, μιας και τα προϊόντα είναι πρακτικά άπειρα, έτσι και από την πρόσφατη ανακοίνωση δεν απουσιάζουν τα παράδοξα όπως αυτό της μουστάρδας που παραμένει στον συντελεστή 24% σε αντίθεση με το κέτσαπ που πλέον έχει ΦΠΑ 13%. Όμως και η αναφορά της ΑΑΔΕ στην κατάταξη της κάνναβης στο 24% δημιουργεί κι αυτή απορίες: Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται απλά ως «κάνναβη», η κάνναβη όμως στην οποία πιθανότατα αναφέρεται η ΑΑΔΕ … είναι ιαπωνική.

Για την ακρίβεια, όπως βλέπετε και στην παρακάτω φωτογραφία, στο άρθρο 16 της ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ, η κάνναβη αναφέρεται ως έχουσα ΦΠΑ 24% και συμπεριλαμβάνεται στην Δασμολογική Κατάταξη (ΔΚ) 1211.

Πλην όμως στον πίνακα Δασμολογική Κατάταξης που βρίσκουμε αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, στην κατηγορία 1211, ως κάνναβη αναφέρεται η «ιαπωνική κάνναβη» ευρέως γνωστή ως τζίνσενκ (ginseng), όπως βλέπουμε και στην παρακάτω φωτογραφία.

Πιθανές απορίες προφανώς θα λυθούν από τις κρατικές υπηρεσίες μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ είναι πλέον φανερό ότι οριστικά τα προβλήματα αυτού του είδους θα λυθούν μόνο όταν το φυτό της κάνναβης αντιμετωπιστεί αμετάκλητα… ως φυτό. Χωρίς δηλαδή τη δαιμονολογία που το συνοδεύει επί 80 και πλέον έτη και μετατρέπει την κάνναβη… σε θύμα ρατσιστικής αντιμετώπισης έναντι του κολίανδρου και του φασκόμηλου.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

  • Η δασμολογική κατάταξη στην ιστοσελίδα του Σύνδεσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ (αρχείο pdf)
  • Η ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με την «κάνναβη» στο 24% του ΦΠΑ (αρχείο pdf)