Συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα τη δημιουργία Εθνικής Υπηρεσίας Κάνναβης

Ψήφισμα μέσω του οποίου καλούν την κυβέρνηση στη δημιουργία «Εθνικής Υπηρεσίας Κάνναβης» ανάρτησαν στην πλατφόρμα Avaaz δύο σύλλογοι ασθενών και δύο φορείς επαγγελματιών με δραστηριότητα σχετική με το φυτό.

Ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω, ενώ μπορείτε να υπογράψετε εάν επιθυμείτε πατώντας εδώ.

Άμεση δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής. Υπεύθυνες ρυθμίσεις για την Κάνναβη.

Η δημιουργία ενός ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΝΝΑΒΗΣ είναι μία υποχρέωση κάθε χώρας που διαθέτει κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς βάση της Ενιαίας Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά του 1961 . Πέρα όμως από την νομική μας υποχρέωση απέναντι στον ΟΗΕ, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για την δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού.

1 . Η στενή συνεργασία με τους φορείς, όπως είναι οι σύλλογοι ασθενών, είναι απαραίτητη ώστε να μην χάσουμε άλλο χρόνο και να υιοθετηθούν σωστές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην άμεση ανακούφιση για τους ασθενείς αυτής της χώρας. Χρειάζεται να υπάρχει ένα μόνιμο γραφείο με αρχεία και άτομα σωστά ενημερωμένα ώστε να συστήνουν στα υπουργεία τις απαραίτητες κάθε φορά πολιτικές και νομοθετικές αλλαγές.

2. Ο σημαντικός ρόλος που θα διαδραματίσει η κάνναβη στα επερχόμενα χρόνια ως οικονομικό κεφάλαιο και επενδυτικό τομέα στην Ελλάδα
αλλά και ως επαναστατικό φάρμακο και αντικείμενο έρευνας στο χώρο της υγείας, απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και σοβαρό σχεδιασμό από την πλευρά του κράτους.

3. Εξυπηρετεί για την διευκόλυνση της παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης. Με ένα οργανισμό που
είναι υπεύθυνος για την διάθεση των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης, δίνεται η δυνατότητα να παρακαμφθούν πολλά προβλήματα που προκύπτουν με την διάθεση μέσω ΕΟΦ.

4. Η λειτουργία ενός γραφείου που ανήκει σε ένα μόνο υπουργείο δεν είναι αποτελεσματικό καθώς ο έλεγχος για τις διάφορες ρυθμίσεις όσον αφορά την κάνναβη υπάγεται σε πάρα πάνω από 3 υπουργεία. Γι’ αυτό προτείνουμε την δημιουργία μίας ανεξάρτητης διυπουργικής αρχής με πλήρη ευθύνη για όλα τα θέματα που αφορούν την κάνναβη τόσο στην βιομηχανία όσο και στην ιατρική χρήση. Αυτό μας έχει διδάξει η πείρα σε πολλές χώρες που ήδη έχουν προχωρήσει στην διάθεση προϊόντων.

5. Ένας τέτοιος οργανισμός θα λειτουργήσει ως ‘εκκολαπτήριο γνώσης’ και εργαλείο συμμετοχής στα διεθνή γεγονότα, για να προωθεί τις καινούργιες τεχνολογίες και την έρευνα και να γίνει κέντρο αναφοράς η Ελλάδα παγκοσμίως.

6. Η Ελλάδα είναι σε θέση να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο ως προορισμός ιατρικού τουρισμού, με την ανάπτυξη εξειδικευμένων κλινικών και
κέντρων που θα προσφέρουν και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου αλλά και ποικίλων προϊόντων που μπορούν να ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους με σωστό σχεδιασμό και νόμους που θα προωθούν την μικροπαραγωγή με ειδικά προϊόντα και ποικιλίες.

7. Δημιουργία και ελέγχου ενός μητρώου ασθενών με την Θεσμοθέτηση ‘ Κάρτα Ασθενούς’ . Η Κάρτα Ασθενούς είναι ο πιο άμεσος τρόπος να προστατέψουμε τους ασθενείς από την παρανομία και όλες τις συνέπειες που έχει στην υγεία τους και στην ζωή τους. Δημιουργεί με σοβαρότητα ένα πλαίσιο που μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα άτομα που έχουν πρόσβαση έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί για την πάθηση τους χωρίς να αφήσουμε έξω άτομα που έχουν πραγματική ανάγκη αλλά δεν υπάγονται στις παθήσεις που προβλέπονται στις ενδείξεις από τον ΕΟΦ (πχ. παιδιά με επιληψία ή αυτισμό, αυτοάνοσα και άλλα). Έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες παγκοσμίως για την πιο ασφαλή και πλήρη κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Αιτούνται οι φορείς:

ΜΑΜΑΚΑ- ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη
Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης
Ελληνικός Σύνδεσμος Κάνναβης – ΕΣΚΑΝΝΑ
Πανελλαδική Ένωση Παραγωγών Κάνναβης – ΠΕΠΚΑΝΝ