Συγκομιδή κάνναβης στον αγρό του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιου για την ανάπτυξη της καλλιέργειας της κάνναβης στη χώρα μας, Βασίλη Κόκκαλη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου -στον πειραματικό αγρό του ΤΕΙ Θεσσαλίας- η πρώτη για φέτος κοπή-συγκομιδή του φυτού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθερίας της Λάρισσας. Ο στόχος του ερευνητικού προγράμματος του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, είναι μετά από τριετή πειράματα να προκύψουν συμπεράσματα χρήσιμα για τον αγροτικό και βιομηχανικό κόσμο της χώρας.

Με επικεφαλής την καθηγήτρια Ελένη Βογιατζή–Καμβούκου υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και με τη συνδρομή των καθηγητών Δημ. Καλφούντζου (υπεύθυνου διαχείρισης Εδαφο-υδατικών πόρων), Παν. Ηλιόπουλου (καθηγητή Εντομολογίας), των διδακτόρων και συνεργατών Νικ. Γκουγκουλιά και Κυρ. Γιαννούλη, καθώς και των μελών του ειδικού τεχνικού προσωπικού κ. Ηλ. Πλατή και Θεοδ. Παπαθανασίου, εφάρμοσαν διαφορετικές καλλιεργητικές τεχνικές.

Στόχος της καλλιέργειας, που εφέτος συνεχίστηκε για δεύτερη χρονιά, είναι η εξαγωγή τεκμηριωμένων επιστημονικών συμπερασμάτων σχετικά με την απόδοση της κάνναβης σε ίνα και σε αιθέριο έλαιο. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί προσδιορισμός των κανναβινοειδών της συγκεκριμμένης ποικιλίας καθώς και προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής δύναμης των φύλλων του φυτού.

Τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις προσπάθειες του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του ΤΕΙ Θεσσαλίας για αξιοποίηση της κλωστικής κάνναβης στον πρωτογενή τομέα, εξέφρασε ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης στην καθηγήτρια Ελ. Βογιατζή.

Το ΤΕΙ επεκτείνει την έρευνα γύρω από την κάνναβη

Για τα πλεονεκτήματα και τα περιβαλλοντικά οφέλη της κάνναβης μίλησε η καθηγήτρια Ελένη Βογιατζή–Καμβούκου, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και ανέλυσε τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνται:

«Η κλωστική κάνναβη Cannabis sativa spp vulgare περιέχει περί τα 60 κανναβινοειδή και ένα από αυτά η ψυχοτρόπος ουσία THC ανιχνεύεται στα βράκτεια φύλλα σε ποσοστό μικρότερο του 0,2%. Η βιομηχανική κάνναβη είναι φυτό άκρως εκμεταλλεύσιμο, καθώς μπορούν να παραχθούν προϊόντα από την ίνα, ολόκληρο τον βλαστό (μονωτικά υλικά και λοιπά δομικά υλικά), προϊόντα για την αυτοκινητοβιομηχανία (άκαυστο υλικό), τσάι, αιθέριο έλαιο (βιομηχανία καλλυντικών και παραφαρμακευτικών σκευασμάτων).

Η βιομηχανική κάνναβη είναι μια καλλιέργεια χαμηλών εισροών, δεν έχουν παρατηρηθεί εντομολογικές ή άλλες προσβολές και δε χρήζει ζιζανιοκτονίας. Αντίθετα είναι φυτό μελισσοτροφικό και φυτό φυτοεξυγίανσης (απορροφά τα βαρέα μέταλλα).

Η κάνναβη είναι φυτό φιλικά προσκείμενο προς το περιβάλλον, επιβάλλεται η ίδρυση μεταποιητικών μονάδων…

…και η σύγχρονη εφαρμογή του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας.

Στα εργαστήρια του ΤΕΙ θα προσδιορίσουμε φέτος για πρώτη φορά, μέσω της υγρής χρωματογραφίας, τα διάφορα κανναβινοειδή ώστε να γνωρίζουμε την ποιότητα του παραγομένου προϊόντος. Στις προθέσεις μας είναι –και σε συνεργασία και με άλλα εργαστήρια- να διερευνήσουμε τις μηχανικές ιδιότητες των στελεχών, τη θερμογόνο δύναμη, την εφαρμογή σε δομικά υλικά και τη χρήση του φυτού στη Ζωική Παραγωγή».

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Θα στηρίξουμε την καλλιέργεια

«Στις προθέσεις μας ως κυβέρνηση είναι να στηρίξουμε τη νέα και πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια» δηλώνει στο ρεπορτάζ της «Ελευθερίας» ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης και προσθέτει: «Αναζητούμε στοχευμένους τρόπους και συγκεκριμένα κίνητρα, σε συνεργασία πάντα με τη βιομηχανία για να ξεκινήσει η καλλιέργεια και εκτός πειραματικών αγρών. Στην εξάπλωση του φυτού θα συμβάλει αποφασιστικά η παρουσία της βιομηχανίας, η οποία θα απορροφήσει το προϊόν. Υπενθυμίζω πως

οι μεμονωμένοι αγρότες είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμμετέχουν, όμως θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε συνεργατικά σχήματα, σε ομάδες παραγωγών

Ουσιαστικά, θα δίνεται ενιαία έγκριση για μία παραγωγική διαδικασία που ξεκινάει από τον σπόρο και καταλήγει σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν.

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Με την ευκαιρία η κ. Βογιατζή ανακοίνωσε τη λειτουργία -το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019- του 2ου κύκλου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) εξειδίκευσης στο γνωστικό αντικείμενο: «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, από το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, και ειδικότερα από το Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.

Οι εκπαιδευτικές του ενότητες αφορούν στην παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού ΑΦΦ, την καλλιέργεια, συγκομιδή και επεξεργασία ΑΦΦ, θέματα οργανικής χημείας, μεταποίηση σε καλλυντικά, διατροφικά και παρά-φαρμακευτικά προϊόντα και θέματα επιχειρηματικότητας – marketing. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Πηγή : Ελευθερία