Συνεχίζονται οι «συλλήψεις προϊόντων κάνναβης» κι o διασυρμός των επαγγελματιών

«Δεν μπορούν να πωλούνται νόμιμα αυτά, δε θα μαστουρώσετε την Ελλάδα εσύ κι άλλοι δέκα, ένας – ένας θα κλείσετε όλοι».

Με τα λόγια αυτά οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος ξεκαθάρισαν στον κ. Καρνέση τις διαθέσεις τους. Διαθέσεις άραγε που αφορούν όλο το Λιμενικό Σώμα και του Υπουργείο στο οποίο ανήκει η υπηρεσία αυτή; Ή μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη «λανθασμένη πρωτοβουλία» των οργάνων της Πολιτείας;

Ο κ. Καρνέσης λόγω της σύλληψής του αυτής έχασε τη δουλειά του ως μηχανικός πλοίων, έκλεισε  όπως λέει το e-shop του που λειτουργούσε νόμιμα ως συμπληρωματική εργασία και απέμεινε τελικά εν μέσω εορτών χωρίς πόρους επιβίωσης και με τα εμπορεύματά του κατασχεμένα. Φυσικά τόσο αυτός όσο και η γυναίκα του παρέμειναν στο κρατητήριο επί έξι ημέρες, ενώ σήμερα αντιμετωπίζουν μια νέα πραγματικότητα μέρος της οποίας αποτελεί το να ρωτάνε τα παιδιά τους στο σχολείο αν ο μπαμπάς τους και η μαμά τους πουλάνε ναρκωτικά…

Ο κ. Καρνέσης υπήρξε ιδιοκτήτης ιστοσελίδας από την οποία γίνονταν πώληση νόμιμων προϊόντων κάνναβης. Ή για να είμαστε σαφείς, γίνονταν πώληση προϊόντων κάνναβης τα οποία σίγουρα δεν είναι παράνομα…

Γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο, στην Ελληνική Επικράτεια η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης είναι νόμιμη. Αφενός όμως ο νομοθετικός δαίδαλος και αφετέρου η ελλιπής ενημέρωση των Αρχών έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα τραγελαφικά. Διότι μπορεί η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης και η συγκομιδή της να είναι νόμιμες, ουδείς όμως έχει με σαφήνεια ορίσει ποια προϊόντα που προκύπτουν από την κατεργασία της νόμιμης αυτής κάνναβης… είναι αποδεκτά.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λιμενικό Σώμα. «Τα προϊόντα ήταν νόμιμα και τα είχα σε δύο χώρους του σπιτιού μέσα σε κούτες, σφραγισμένα και φυλαγμένα σε καθαρές ντουλάπες. Καμία σχέση με το χάος που βλέπετε στο βίντεο«, δηλώνει ο κ. Καρνέσης. 

Στην περίπτωση του Σεραφείμ Κανδύλα και των συλληφθέντων χυλοπιτών -στην οποία είχε και πάλι πρωτοστατήσει το Λιμενικό- είχαμε πλήθος διαμαρτυριών και μια ερώτηση στη Βουλή που υπογράφονταν από 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η υπόθεση απέμεινε να δικαστεί σε πρώτο βαθμό τον Ιανουάριο του 2019.

Ακολούθησε η υπόθεση που έμεινε γνωστή ως «η μεγάλη γκάφα της ΕΛΑΣ» όταν αρχές Ιουλίου του 2018 στην Καρδίτσα κόπηκαν αναίτια καθώς φαίνεται 10.500 δέντρα κλωστικής κάνναβης. Σαν να μην έφταναν αυτά, πριν λίγες ημέρες προστέθηκαν στο μενού και οι συλλήψεις πολιτών που αγόρασαν νόμιμα προϊόντα κάνναβης. Πλέον δεν συλλαμβάνονται φαίνεται μόνο οι νόμιμοι έμποροι προϊόντων αλλά και οι νόμιμοι πελάτες, οι εν λόγω μάλιστα πελάτες παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Η περίπτωση του κ. Καρνέση ο οποίος συνελήφθη μαζί με τη γυναίκα του την περασμένη βδομάδα δείχνει να είναι μια ακόμη υπόθεση στην οποία οι διωκτικές Αρχές θα βρεθούν εκτεθειμένες. Μαζί τους βέβαια εκτίθεται εν γένει η Πολιτεία η οποία ενώ θεωρητικά προσδοκά αναπτυξιακές επενδύσεις από την κάνναβη, στην πράξη κωλυσιεργεί όσο αφορά στη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του χώρου.

Το Δελτίο Τύπου του Λιμενικού

Δεν πέρασαν άλλωστε πολλές ημέρες από την κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών συναρμόδιων Υπουργείων στην οποία χαιρετίστηκαν οι επερχόμενες επενδύσεις της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ εξαγγέλθηκε και η ομαλοποίηση του νομικού πλαισίου που αφορά στην  κλωστική-βιομηχανική κάνναβη. Την κάνναβη δηλαδή της οποίας προϊόντα πωλούσε και ο πρόσφατα συλληφθείς κ. Καρνέσης.

Τα γεγονότα / Συνέντευξη με τον συλληφθέντα 

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου του 2018 το Λιμενικό με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει για τη «σύλληψη ημεδαπών στον Πειραιά για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και επικίνδυνων σκευασμάτων για τη Δημόσια Υγεία». Η Ενημέρωση συνοδεύεται με βίντεο στο οποίο εμφανίζονται φύρδην μίγδην προϊόντα κάνναβης πεταμένα στο πάτωμα ενός ζοφερού υπογείου. Τα περισσότερα Μέσα Επικοινωνίας αναπαράγουν άκριτα το Δελτίο Τύπου του Λιμενικού και το σχετικό βίντεο. Ακολουθούν τα γεγονότα όπως τα περιγράφει ο κ. Καρνέσης:

«Με πήρε τηλέφωνο κάνοντάς μου τον πελάτη ένας λιμενικός από τη Θεσσαλονίκη», μας λέει ο συλληφθείς κ. Καρνέσης. «Μου έκλεισε ραντεβού να του πάω στον Πειραιά μια παραγγελία με προϊόντα που είδε στο site . Μου είπε μάλιστα ότι ενδιαφέρονταν να αγοράσει και ως franchize τον εμπορικό τίτλο kannabis garden που μου ανήκει ώστε να ανοίξει ομώνυμο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, οπότε καλύτερα να τα λέγαμε από κοντά».

Μια εικόνα της κάλυψης της είδησης από τα ΜΜΕ

«Επειδή εργαζόμουν ως Β’ μηχανικός σε καράβι, αυτή είναι η βασική δουλειά μου, δεν μπορούσα να πάω εγώ την ημέρα που ήθελε, οπότε κανονίσαμε να πάει η γυναίκα μου. Η γυναίκα μου πήρε λοιπόν την παραγγελία με σκοπό να την παραδώσει, είχε μαζί και το 15 μηνών παιδί μας μιας κι έπειτα θα πήγαινε απευθείας στο νοσοκομείο για προγραμματισμένο ραντεβού φυσικοθεραπείας»

«Ο λιμενικός, όπως αποδείχθηκε ότι ήταν αργότερα, πλήρωσε τη γυναίκα μου με προσημειωμένα χαρτονομίσματα και τη συνέλαβε. Έπειτα από ένα τέταρτο έγινε και η δική μου σύλληψη στο πλοίο στο οποίο δούλευα.

Μας οδήγησαν στη Σαλαμίνα στο σπίτι μας όπου και έγινε έρευνα από άντρες του λιμενικού και εκπαιδευμένο σκύλο.

Τα προϊόντα είναι νόμιμα, αγορασμένα με νόμιμα παραστατικά και τα είχα σε δύο χώρους του σπιτιού μου μέσα σε κούτες, σφραγισμένα και φυλαγμένα σε καθαρές ντουλάπες. Καμία σχέση με το χάος που βλέπετε στο βίντεο.

Οι λιμενικοί συγκέντρωσαν όλα τα προϊόντα και τα κατέβασαν στο υπόγειο για να μπορέσουν με ησυχία να κάνουν την καταμέτρηση. Άνοιγαν μια κούτα, πέταγαν αριστερά και δεξιά τα χαρτιά, κράταγαν τα προϊόντα που ήθελαν και παράταγαν τα υπόλοιπα πράγματα πεταμένα. Κατασχέθηκαν η ταμειακή μηχανή, τα φορολογικά στοιχεία, τα κινητά μας, ένα λάπτοπ και όλο το εμπόρευμα.

Μετά από πολλές ώρες ταλαιπωρίας και μεγάλης αναστάτωσης που δημιουργήθηκε στο σπίτι κι ενώ πλέον είχε νυχτώσει μας οδήγησαν στο κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά. Μας καταλόγισαν επτά κατηγορίες μεταξύ αυτών εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών. Μείναμε κρατούμενοι 6 ημέρες και τελικά μας άφησαν με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη.»

Η είδηση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο

«Όταν τους ρώτησα γιατί αυτές οι κατηγορίες μου είπαν: «Δεν μπορούν να πωλούνται στη λιανική αγορά νόμιμα, εσύ κι άλλοι δέκα δεν θα μαστουρώσετε την Ελλάδα, ένας ένας θα κλείσετε όλοι».

Όλα τα προϊόντα ήταν νόμιμα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης με αναλύσεις και όλα τα απαιτούμενα έγραφα από τους προμηθευτές μου, καμία σχέση με ναρκωτικά.

Αποτέλεσμα; Έχασα τη δουλειά που είχα ως μηχανικός, έκλεισε το e-shop που λειτουργούσα νόμιμα καταβάλλοντας φόρους στο κράτος, δεν έχω πλέον πόρους να ζήσω την οικογένειά μου. Το βασικότερο; τις έξι μέρες που κρατηθήκαμε δεν μπορούσαμε να πάμε το μωρό μας για τις φυσικοθεραπείες του και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μας, 9 και 7 ετών, τα ρωτάγανε στο σχολείο αν ο μπαμπάς τους και η μαμά τους πουλάνε ναρκωτικά…»