Συνεχίζονται… οι συλλήψεις προϊόντων κάνναβης

Στα περίεργα του νεοελληνικού κράτους, αυτά που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει έως και ελαφρώς αστεία εάν δε σηματοδοτούσαν την ταλαιπωρία τόσο των επαγγελματιών του χώρου της κάνναβης στην Ελλάδα όσο και αρκετών πολιτών, ανήκει και η συνέχεια των διώξεων που ασκούν οι Αρχές… σε προϊόντα κάνναβης.

Παρά τη δημοσιότητα που έλαβε η περίπτωση του Σεραφείμ Κανδύλα όταν την άνοιξη που μας πέρασε το Λιμενικό συνέλαβε σαπούνια και χυλοπίτες, αλλά και την αποκαλούμενη πλέον «γκάφα της δεκαετίας» όπου η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τον περασμένο Ιούλιο ως μεγάλη επιτυχία τη σύλληψη μιας σοδειάς νόμιμης κλωστικής κάνναβης στην Καρδίτσα οι συλλήψεις και οι προσαγωγές νόμιμων προϊόντων κάνναβης συνεχίζονται.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Κι όλα αυτά παρά και την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή τον Απρίλιο 48 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και αφορούσε στις συλλήψεις που έμελλε να μείνουν στην ιστορία ως «συλλήψεις της χυλοπίτας», αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης «για το παράλογο του πράγματος».

Πρόσφατο περιστατικό αυτό της προηγούμενης Τετάρτης, όπου σε ελληνικό νησί, πολίτες που είχαν παραγγείλει νόμιμα προϊόντα κάνναβης από κατάστημα της Αθήνας, βρήκαν στο ταχυδρομείο να τους αναμένει η Αστυνομία. Οι πολίτες ενημερώθηκαν ότι παραπέμπονται σε τακτική δικάσιμο και τα προϊόντα παραπέμφθηκαν σε περαιτέρω εξετάσεις και αναλύσεις για να διαπιστωθεί ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά τους.

Επρόκειτο όμως για καθόλα νόμιμα προϊόντα κλωστικής κάνναβης που ακολουθούν το γράμμα του νόμου και πωλούνται σε όλη την Ευρώπη. Ήταν συσκευασμένα και συνοδεύονταν από απόδειξη αγοράς, μάλιστα στη συσκευασία τους αναγράφεται αναλυτικά η περιεκτικότητα των συστατικών που περιέχουν.

Προφανώς για τα συγκεκριμένα προϊόντα, υπάρχουν και οι αναγκαίες εργαστηριακές αναλύσεις (μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ και εδώ) και η Πολιτεία δε θα όφειλε να μας χρεώσει με την επανεξέτασή τους στα κρατικά εργαστήρια.

Αλαλούμ νόμων και διατάξεων για την κλωστική κάνναβη

Η αδυναμία της Πολιτείας να προχωρήσει σε σαφείς ρυθμίσεις και διευκρινήσεις σχετικά με το τι είναι νόμιμο και τι όχι με την ταχύτητα που απαιτείται, δημιουργεί γόνιμο έδαφος για παρεξηγήσεις εκ μέρους των Αρχών… ακόμη και ηθελημένες.

Οι καταγγελίες για εισαγγελείς που δεν υπήρξαν επαρκώς ενημερωμένοι και για υπηρεσίες που δεν γνωρίζουν ακόμη πως να διαχειριστούν τα θέματα αυτά, προφανώς δεν αρκούν.

Η κάνναβη έχει επιλεγεί ως ένας από τους τομείς όπου η κυβέρνηση προσφεύγει για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας και οι κρατικές υπηρεσίες δε δείχνουν να κινούνται με τους αναγκαίους ρυθμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τροπολογία που ρυθμίζει τα σχετικά με τη διάθεση βρώσιμων προϊόντων κάνναβης. Αν και η τροπολογία ψηφίστηκε τον Απρίλιο που πέρασε, για να τεθεί σε εφαρμογή χρειάζεται μια Κοινή Υπουργική Απόφαση. Τέτοια απόφαση όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει.

Ένα μόλις μήνα πριν, προέκυψε αναταραχή με την εφαρμογή εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας που απαγορεύει την πώληση υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου με Κανναβιδιόλη-CBD. Παρά το παράδοξο της εγκυκλίου αυτής, η οποία επιτρέπει την κυκλοφορία σχετικών υγρών μόνο εάν αυτά περιέχουν νικοτίνη δημιουργώντας έτσι «ένα λογικό παράλογο», η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα τηρεί σιγή ιχθύος.

Και η παράδοξη νεοελληνική ιστορία της κάνναβης, συμπληρώνεται διαρκώς με νέα κεφάλαια και περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα:

Αφιέρωμα: Η παράδοξη νεοελληνική ιστορία της κάνναβης