Συνέντευξη || Φίλοι της Κάνναβης Κύπρου: “Nα αποκτήσουμε κοινό σχέδιο για την κάνναβη”

Πριν λίγες ημέρες, η είδηση ότι στην Κύπρο ξεκίνησε η νόμιμη παροχή φαρμακευτικής κάνναβης σε καρκινοπαθείς δημιούργησε αίσθηση και στην Ελλάδα όπου η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται εδώ και μήνες χωρίς να υπάρχει από το Υπουργείο σαφής απάντηση για το πότε και πως θα τεθεί σε εφαρμογή.

Το ενδιαφέρον των ασθενών που πάσχουν από ασθένειες στις οποίες η κάνναβη έχει ευεργετικά αποτελέσματα είναι μεγάλο, ενώ μεγάλη είναι και η αγωνία τους να λάβουν το φάρμακό τους μέσω της νόμιμης οδού και βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών.

Η ανακοίνωση του Κυπριακού Συλλόγου Φίλοι της Κάνναβης για το θέμα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου καταγράφοντας μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που συνοδεύουν τη νομιμοποίηση εάν αυτή δεν ακολουθείται από σθεναρό κρατικό σχεδιασμό. Θέματα όπως η τιμή των χορηγούμενων σκευασμάτων αλλά και η εκπαίδευση των γιατρών για τη συνταγογράφηση του φαρμάκου, είναι μερικά μόνο από αυτά.

Με αφορμή λοιπόν το πρώτο αυτό -και μετέωρο ακόμη- βήμα της Κύπρου προς τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, επικοινωνήσαμε με τα μέλη του Συλλόγου Πέτρο Ευδόκα (βιολόγο) και Σόλωνα Αντάρτη (δάσκαλο).

Συνέντευξη των Σόλωνα Αντάρτη και Πέτρου Ευδόκα στον Αποστόλη Καπαρουδάκη

* Πόσοι είναι οι ασθενείς που καλύπτονται στην Κύπρο μετά την αλλαγή του νόμου, πόσοι είναι οι καρκινοπαθείς στους οποίους έχει συνταγογραφηθεί ήδη το φάρμακο;

Ο νόμος δεν έχει μέχρι στιγμής αλλάξει – βρίσκεται σε στάδιο τελικής επεξεργασίας – και οι άδειες έχουν δοθεί μέσα από την διακριτική ευχέρεια που παρέχει το Σύνταγμα στον υπουργό Υγείας. Οι μικρές μας νίκες μέχρι στιγμής είναι μέσα στα δεδομένα της ισχύουσας νομοθεσίας. Μέχρι στιγμής στην Κύπρο έχει συνταγογραφηθεί λάδι Κάνναβης για 60 περίπου καρκινοπαθείς που έχουν λάβει άδεια Ιατρικής Κάνναβης.

Μικρό κορίτσι στην Αμερική λαμβάνει κανναβέλαιο για τη θεραπεία της από τις επιληπτικές κρίσεις που τη βασάνιζαν (φωτό από το σχετικό αφιέρωμα του National Geographic)

* Το φάρμακο σε ποιό βαθμό καλύπτεται από τα Ταμεία; Πληρώνουν οι ασφαλισμένοι συμμετοχή για την αγορά του;

Δυστυχώς προς το παρόν πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς. Έχουμε όμως την δέσμευση του υπουργείου (ανακοινώθηκε δημοσίως) ότι με τον νόμο που θα ψηφιστεί η Ιατρική Κάνναβις θα παρέχεται δωρεάν σε όλους τους ασθενείς.

* Έχετε στοιχεία για το πόσοι είναι οι ασθενείς στην Κύπρο που παραμένουν ακάλυπτοι; που δεν συνταγογραφείται και σε αυτούς το σχετικό φάρμακο αν και το έχουν ανάγκη;

Ακριβή στοιχεία δεν έχουμε. Η Κάνναβις είναι αναγνωρισμένο φάρμακο για πλέον των 250 παθήσεων, φάσμα που συμπεριλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες ασθενείς στην Κύπρο – που τώρα οι πλείστοι είναι ακάλυπτοι και αναγκάζονται στην παρανομία. Γνωρίζουμε ότι δεκάδες ασθενείς με αυτοάνοσες και άλλες ασθένειες έχουν υποβάλει αίτηση στον Υπουργό χωρίς μέχρι στιγμής να πάρουν οποιανδήποτε απάντηση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Κρον, λύκο, χρόνιο πόνο, οστεοπόρωση και μεσογειακή αναιμία.

Η Kim Clark’s κι ο γιός της Caden 11 ετών που ακολουθεί θεραπεία με κάνναβη, από το αφιέρωμα του Cannabis News «Η επιστήμη προσπαθεί να ξεκλειδώσει τα μυστικά της κάνναβης»

* Διαβάσαμε σε ανακοίνωση του Συλλόγου σας ότι εισαγωγέας και οι φαρμακοποιοί που ανέλαβαν την διανομή του κανναβινέλαιου, αρνήθηκαν να εισπράξουν κέρδος. Πρόκειται για συλλογική απόφαση ή για προσωπική πρωτοβουλία κάποιων ανθρώπων;

Πρόκειται για την ανθρωπιστική πράξη συγκεκριμένων προσώπων για την οποία και τους συγχαίρουμε!

* Σημαίνει αυτή η κίνηση κάτι παραπάνω από ανθρώπινη αλληλεγγύη; Συνδυάζεται μήπως με την ευρύτερη κουλτούρα γύρω από το φυτό;

Η άποψη μας είναι ότι η πράξη αυτή είναι μέσα στα πλαίσια της ανθρωπιάς που διακατέχει αρκετούς από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Είναι επίσης αποτέλεσμα των δράσεων του κινήματος, της ενημέρωσης, και των ανθρωπιστικών αρχών και αξιών που το κίνημα προάγει μέσα από τις δραστηριότητες του.

«Ο κλάδος της Ιατρικής Κάνναβης  ίσως τελικά δομηθεί χωρίς την βοήθεια του κράτους…»

O βιολόγος Πέτρος Ευδόκας μέλος του Σωματείου Φίλοι Της Κάνναβης

* Έχετε γνώση αν το Υπ. Υγείας της Κύπρου προγραμματίζει να κάνει σεμινάρια σε γιατρούς για τον τρόπο συνταγογράφησης των κανναβινοειδών; Πως θα λυθεί το κενό στην επιστημονική ενημέρωση των γιατρών; Ποιοί και με ποιά διαδικασία θα διδάξουν;

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επίσημη κίνηση προς αυτό. Το Σωματείο μας παρέχει εθελοντικά την τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη προς το υπουργείο και κάποιους γιατρούς ώστε οι παραγγελίες, οι συνταγές, οι ποσότητες και μέθοδοι χορήγησης να ανταποκρίνονται στις βέλτιστες πρακτικές και την επιστημονική γνώση που διέπουν την Ιατρική με Κάνναβη. Και αρχίσαμε να βοηθούμε ώστε κάποιοι επαγγελματίες υγείας να λάβουν κάποια θεμελιώδη εκπαίδευση στον τομέα – φαίνεται πως ο κλάδος της Ιατρικής Κάνναβης τελικά ίσως θα δομηθεί χωρίς την βοήθεια του κράτους.

Ήδη κτίστηκαν αρκετές βάσεις στην παρανομία, και σιγά-σιγά αυτό το οικοδόμημα βγαίνει στο φώς και κτίζεται ανοικτά πλέον με νόμιμες διαδικασίες.

Το μήνυμα προς τα υπουργεία Υγείας της Ελλάδας και Κύπρου θα πρέπει να είναι ότι «υπάρχει λύση και είναι στη φύση»

* Μπορείτε να μας μεταφέρετε μια πρώτη εικόνα από τα θετικά που έφερε η έστω και λειψή για την ώρα αλλαγή του νόμου; Υπάρχουν ασθενείς και οικογένειες που ωφελήθηκαν ήδη;

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ο νόμος δεν έχει ακόμη αλλάξει. Η δράση μας όμως και ο ανθρωπισμός που επέδειξε ο νυν υπουργός κινεί τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Και σαφέστατα υπάρχουν ασθενείς και οικογένειες που έχουν ήδη ωφεληθεί. Οι ιστορίες τους φτάνουν πολύ συχνά στο σωματείο μας και αποτελούν φάρο ελπίδας για το μέλλον.

Το μήνυμα προς τα υπουργεία Υγείας της Ελλάδας και Κύπρου θα πρέπει να είναι ότι «υπάρχει λύση και είναι στη φύση». Η ποιότητα των ιθαγενών ποικιλιών και το κλίμα καθιστούν τους τόπους μας ιδανικούς χώρους παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας Κάνναβης. Είναι κρίμα να μένει αυτός ο τομέας αναξιοποίητος τη στιγμή που ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα τα οποία δεν παρέχουν την ανακούφιση και την φροντίδα που παρέχει η Κάνναβις. Τα δύο κράτη θα μπορούσαν να εκπονήσουν ένα κοινό σχέδιο παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης των προϊόντων του φυτού. Θα μπορούσαμε να συναποτελέσουμε μαζί ένα καλύτερο «Άμστερνταμ του νότου» στους τομείς της υγείας και της αγωγής της ψυχής.

«Να ιδρυθεί ένα πανελλαδικό Παρατηρητήριο για την Ιατρική Κάνναβη»

* Τι κινήσεις προγραμματίζετε στα αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να προχωρήσει το θέμα της αποποινικοποίησης της κάνναβης για φαρμακευτική ή/και ψυχαγωγική χρήση.

Προγραμματίζουμε διάφορες συναντήσεις και ημερίδες για τη διαφώτιση του κοινού και ομάδων ασθενών καθώς και επαφές με τους τομείς του κράτους που ασχολούνται με το θέμα με την ευχή και την ελπίδα να δημιουργηθούν οι δομές που θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση ιατρών, νοσηλευτών, ασθενών και ενδιαφερομένων στην ορθή θεραπευτική χρήση του φυτού. Ταυτόχρονα μέσα από τις παρεμβάσεις μας προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ευρύτερη κοινότητα φίλων της κάνναβης από την άδικη και αδικαιολόγητη δίωξη που υπόκειται μέχρι σήμερα.

Δημοσιεύουμε επίσης συχνά ενημερωτικό υλικό και κριτική για την άδικη δαιμονοποίηση του φυτού. Συμμετέχουμε επίσης σε νομικούς αγώνες οι οποίοι στρέφονται ενάντια στην άδικη καταδίωξη της κοινότητας των φίλων της κάνναβης.

* To Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης πότε ιδρύθηκε και πόσα μέλη έχει σήμερα;

Το Σωματείο ιδρύθηκε το 2013. Αποτελείται από ένα μικρό πυρήνα μελώνΣυναντιόμαστε σε εβδομαδιαία βάση αναλαμβάνοντας ποικίλες δραστηριότητες και εργασίες. Γύρω από αυτό τον πυρήνα υπάρχει ένα δίκτυο δεκάδων υποστηρικτών σε διάφορες εκφάνσεις της κοινωνίας μέσα και έξω από το κράτος και τους θεσμούς, ενώ η δράση του παρακολουθείται από χιλιάδες μέλη της κυπριακής κοινωνίας.

* Πως λειτουργεί το Σωματείο;

Το Σωματείο μας λειτουργεί με συναντήσεις εργασίας, σχεδόν κάθε εβδομάδα. Ταυτόχρονα διοργανώνουμε δημόσιες συναντήσεις ανοικτές στο κοινό. Συμμετέχουμε σε ημερίδες και διαβουλεύσεις που αφορούν τα θέματα Κάνναβης. Λειτουργούμε συλλογικά και αμεσοδημοκρατικά χωρίς προεδρείο ενθαρρύνοντας όλα τα μέλη μας να συμμετέχουν εξίσου σε όλες τις δραστηριότητες και καθήκοντα.

Λόγω της δίωξης και του κοινωνικού στιγματισμού, τα πλείστα από τα μέλη καθώς και οι υποστηρικτές μας αναγκάζονται να παραμένουν ανώνυμοι. Προστατεύουμε την ταυτότητα ανθρώπων μας, και για αυτό τον λόγο μόνο μερικά από τα μέλη μας είναι γνωστά δημοσίως.

O δάσκαλος Σόλων Αντάρτης μέλος του Σωματείου Φίλοι Της Κάνναβης

* Υποστηρίζει το Σωματείο την αποποινικοποίηση της χρήσης του φυτού μόνο για φαρμακευτικούς ή και για ψυχαγωγικούς σκοπούς;

Υποστηρίζουμε την πλήρη και χωρίς όρους Νομιμοποίηση της κάνναβης και την ομαλοποίηση της παρουσίας της μέσα στην κοινωνία μέσα από την Παιδεία για την χρήση της. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα αυτοκαλλιέργειας και αξιοποίησης του φυτού με όλους τους δυνατούς τρόπους για όλο το φάσμα στο οποίο δρα: Θεραπευτικά, πνευματικά, ιερατικά και ψυχαγωγικά – κυριολεκτικά, ως αγωγή της ψυχής – καθώς και ως εργαλείο προσωπικής και συλλογικής αυτογνωσίας. Συν τις βιομηχανικές του χρήσεις.

* Βρίσκεστε σε επαφή με ανάλογες προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα;

«Η απόσταση δεν μας βοηθά, αλλά έχουμε συμψυχία και κάποιες συνεργασίες με τους ελλαδίτες συναγωνιστές. Συνεργαστήκαμε με τον γιατρό Κλεάνθη Γρίβα , είμαστε σε σύμπνοια και συνεργασία με την ομάδα Ηλιόσποροι και τον Μιχάλη Θεοδωρόπουλο , τον σύλλογο Μαμάδες για την Κάνναβη και την Ζακλίν Πόιτρας , το γιατρό Γιώργη Οικονομόπουλο , συμβάλλουμε στην προσπάθεια να ιδρυθεί ένα πανελλαδικό Παρατηρητήριο για την Ιατρική Κάνναβη, είμαστε σε επαφή με άτομα που λειτουργούν σημαντικές ιστοσελίδες όπως ο Ηρακλής Τσαγκαράκης , και μας εμπνέουν η πάλη, οι αγώνες, η αντοχή και η πορεία του Χρήστου Ριγανά και του Κωνσταντίνου Σύρου .