Τα αναλυτικά στοιχεία της Γ.Γ. Βιομηχανίας για τις «άδειες φαρμακευτικής κάνναβης»

H Ελλάδα έχει κερδίσει έδαφος στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης έναντι των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα άλλωστε και με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας κ Π. Καλλίρης στον Τύπο «υπάρχουν αυτήν την στιγμή 80 αιτήσεις αδειοδότησης για φαρμακευτική κάνναβη κι έχουν προχωρήσει σε άδεια εγκατάστασης 15 εταιρίες. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά κι από εταιρίες που δραστηριοποιούνται διεθνώς, από το Ισραήλ και τον Καναδά ενώ έχει υπολογιστεί ότι μέσα σε μια δεκαετία οι επενδύσεις θα είναι πάνω από 11 δισ.».

Τη συνολική εικόνα αλλά και όλο το νομοθετικό πλαίσιο προδιαγραφών αδειοδότησης – εγκατάστασης- παραγωγής – επιτήρησης – ελέγχου μονάδων φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και της εμπειρίας του ενός χρόνου από τη/χορήγηση των πρώτων αδειών, έδωσε στην δημοσιότητα ο προϊστάμενος του τμήματος Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Κωδικοποίησης Διαδικασιών (Γ. Γ. Βιομηχανίας) Οδυσσέας Γεώρμας, αναφέροντας ότι:

  • Έχουν εγκριθεί 25 άδειες εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με επενδύσεις συνολικού ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ. Θα δημιουργηθούν 2.250 νέες θέσεις εργασίας ενώ θα κατασκευαστούν 430.000 τμ θερμοκηπίων για την καλλιέργεια και 100.000 τμ για βιομηχανικά κτίρια για την παραγωγή των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Σύμφωνα με τον κ. Γεώρμα, η διαδικασία από την υποβολή των δικαιολογητικών μέχρι την έγκριση και δημοσίευση στο ΦΕΚ στις τελευταίες άδειες που χορηγήθηκαν μειώθηκε στον ένα μήνα.
  • Εφτά από τις αδειοδοτημένες μονάδες βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία (τέσσερις εκ των οποίων στο Κιλκίς), 7 στην Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Εύβοια, Φωκίδα, Ανατ. Αττική), 5 στην Πελοπόννησο, ενώ οι υπόλοιπες 6 είναι διάσπαρτες σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Εκτιμάται πως αν αυτές οι μονάδες λειτουργήσουν πλήρως και προστεθούν και άλλες που έχουν αιτηθεί (σ.σ. συνολικά 80), οι άμεσες επενδύσεις θα ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ , οι θέσεις εργασίας θα είναι πάνω από 5000 (εξειδικευμένο προσωπικό), οι εξαγωγές θα αυξηθούν όπως και τα κρατικά έσοδα.

Σύμφωνα άλλωστε με κάποιες από τις εκτιμήσεις Ευρωπαϊκών εταιρειών εμπλεκομένων με την αγορά του φυτού «η ευρωπαϊκή αγορά των 742 εκατ. πολιτών και συνολικού ακαθάριστου προϊόντος 15,3 τρισ. ευρώ το 2017, εκτιμάται, ότι θα αποτελεί το 2028, την μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης με μέγεθος 55,2 δισ. ευρώ και 30 εκατομμύρια ασθενείς που θα λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη».

Όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση με θέμα «Απλούστευση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προοπτικών», το 2018 περισσότερες από 6 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα δημιούργησαν νομοθετικό πλαίσιο για την νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ το 2028 η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κρατών θα έχει νομοθετικό πλαίσιο για την φαρμακευτική κάνναβη.

Νεότερες μάλιστα εκτιμήσεις «ανεβάζουν» κι άλλο τους δείκτες των επενδυτικών προοπτικών, καθώς εκτιμάται ότι η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης θα αυξηθεί από 7,2 δισ. δολάρια το 2017, σε 55 δισ. δολάρια το 2024, παρουσιάζοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR): 36%. Μάλιστα, η γερμανική αγορά φαρμακευτικής κάνναβης θα παρουσιάσει την περίοδο 2017-2024 σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR):49,5%.

«Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν θεσπίσει νομοθετικό πλαίσιο για την φαρμακευτική κάνναβη», είπε ο κ. Γεώρμας και «αποτελεί ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις σ’ αυτήν, με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, φθηνό ενεργειακό κόστος, προσιτή αγορά γης, κλίμα και φυσικούς πόρους που ευνοούν την συγκεκριμένη καλλιέργεια σε σχέση με άλλες χώρες και ως κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει για τους ξένους επενδυτές πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά».

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν από την λειτουργία των υποψηφίων προς αδειοδότηση μονάδων, ο κ. Γεώρμας κατέληξε ότι «θα υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας σχετικά με την καλλιέργεια και την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από τις ξένες εταιρίες (από Καναδά, Ισραήλ, ΗΠΑ κ.α.) που θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Η έρευνα για τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης θα δημιουργήσει συνέργειες με τα ελληνικά πανεπιστήμια και οφέλη για τους φοιτητές, μέσω της εκπόνησης πτυχιακών και διδακτορικών διατριβών, ενώ θα προκύψουν και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες όπου θα λειτουργούν οι μονάδες (αύξηση απασχόλησης, έσοδα κ.ά.).

Σημεία εξαγωγών για προϊόντα της φαρμακευτικής κάνναβης έχουν οριστεί μόνο το τελωνείο του Πειραιά και η Ελεύθερη Ζώνη Θεσσαλονίκης. Η Γ.Γ Βιομηχανίας για τις εγκρίσεις εγκατάστασης και λειτουργίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εισαγωγή σπόρου, ο ΕΟΦ για τις ειδικές εγκρίσεις παραγωγής και κυκλοφορίας και η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας της ΕΛΑΣ για την έγκριση μεταφοράς τελικού προϊόντος, είναι οι αρμόδιες αρχές που εμπλέκονται, βάσει της νομοθεσίας, στην αλυσίδα παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Δείτε όλη την σχετική παρουσίαση του κ. Γεώρμα (αρχείο pdf) όπως αυτή φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, πατώντας επάνω στην εικόνα ή εδώ

Μπορείτε να μεταφορτώσετε (download) την παρουσίαση του κ. Γεώρμα σε αρχείο pdf πατώντας επάνω στην εικόνα ή εδώ