Τα νέα μηχανήματα συγκομιδής της κάνναβης || Video

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, κανένας κατασκευαστής αγροτικών µηχανηµάτων δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά µε την εκµηχάνιση της συγκομιδής της βιοµηχανικής κάνναβης, µε εξαίρεση την εταιρεία HempFlax ολλανδικών συµφερόντων που χρησιµοποιεί τροποποιηµένες αλωνιστικές John Deere για το σκοπό αυτό.

Καθώς όμως οι καπνοπαραγωγικές πολιτείες των ΗΠΑ όπως το Κεντάκι βλέπουν το εισόδηµά τους να συρρικνώνεται λόγω της µείωσης στην κατανάλωση των προϊόντων καπνού, ξεκινούν σταδιακά την αναδιάρθρωση της καλλιέργειάς τους. Και επενδύουν στη βιοµηχανική κάνναβη.

Έτσι λοιπόν, σύµφωνα µε το Forbes, καθώς 200.000 στρέµµατα βιομηχανικής κάνναβης καλλιεργούνται ήδη στο Κεντάκι, οι αγρότες αναζητούν τα εργαλεία που θα ταιριάζουν µε τη νέα αυτή καλλιέργεια.

Η κάνναβη βέβαια έχει ιδιομορφίες: Ανάλογα με τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί τελικά, ο τρόπος συγκοµιδής της αλλάζει. Κατά τη συγκοµιδή που προορίζεται να αξιοποιήσει τις ίνες του φυτού, µπορεί να χρησιµοποιηθεί ένα χορτοκοπτικό για την κοπή των στελεχών και µία χορτοδετική για να συλλέξει τα στελέχη από το χωράφι. Αυτό βέβαια στην περίπτωση που οι ανθοί που πιθανότατα θα καταστραφούν από το μηχάνημα, δεν αφορούν το αγρότη.

Από την άλλη, κατά τη συγκοµιδή των σπόρων, θα µπορούσε να χρησιµοποιηθεί µία θεριζοαλωνιστική μηχανή, αλλά τα σκληρά στελέχη του φυτού πιθανότατα θα κατέστρεφαν το µηχάνηµα.

Προφανώς ο πλέον φιλικός προς το φυτό τρόπος, ο θερισμός δηλαδή με το χέρι, σύντομα θα αποτελεί «μια παραξενιά» ή την ιδιαιτερότητα που θα κάνει κάποιους ενδιαφέροντες παραγωγούς να ξεχωρίζουν από «τους βιομηχανοποιημένους» ανταγωνιστές τους. Επί των ημερών μας ακόμη κι αν κάποιος θέλει να σεβαστεί και να αναδείξει την ομορφιά των ανθών της κάνναβης, αντί να ταλαιπωρηθεί με το «παραδοσιακό ψαλιδάκι» που την κορφολογεί, μπορεί να βάλει ένα ρομπότ να ασχοληθεί με αυτό.

Έτσι μία εταιρεία που φαίνεται να επενδύει κι αυτή στον τομέα των αγροτικών µηχανηµάτων είναι η KIRPY που τροποποίησε τις µηχανές Triminator οι οποίες χρησιµοποιούνταν για τη συγκοµιδή καπνού, ώστε να µπορούν να ανταποκριθούν στις ειδικές ανάγκες της κάνναβης. Το αποτέλεσµα είναι οι συγκοµιστικές KIRPY CBD.

Αντίστοιχα, και η Kennco Manufacturing έχει ξεκινήσει να φτιάχνει ειδικά µηχανήµατα συγκομιδής κάνναβης.

Ταυτόχρονα, οι πρώην καλλιεργητές καπνού και νυν καλλιεργητές κάνναβης στην Αμερική τροποποιούν με πατέντες τις µηχανές τους. Ένα σχετικό παράδειγµα είναι αυτό της Hemp Inc. στη Βόρεια Καρολίνα που μετέτρεψε τα μηχανήματά της ώστε να µπορούν να φυτεύουν κλώνους ή µικρά φυτά σε πλάτη 12 γραµµών, περνώντας πάνω από 40 στρέµµατα σε 45 λεπτά.

Μένει να φανεί αν οι µεγάλες κατασκευάστριες τρακτέρ (AGCO, CNH, John Deere κ.λπ) θα διαλέξουν να επενδύσουν στην εκµηχάνιση ενός από τους πιο ταχέως αυξανόµενους οικονοµικά κλάδους του πρωτογενή τοµέα.

Διαβάστε Περισσότερα:

Τα ρομπότ που «χτενίζουν» την κάνναβη || Slideshow