Τα μεγέθη και τα δεδομένα της Οικονομίας της Κάνναβης

Εντυπωσιακά είναι τα οικονομικά μεγέθη που αφορούν στην κάνναβη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, σχεδόν το 3,9% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί κάνναβη, με την παράνομη παγκόσμια αγορά της να ξεπερνάει τα 145 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως: δηλαδή πραγματοποιεί σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια ημερήσιο τζίρο – 397 για την ακρίβεια.

[Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο αφιέρωμα της Εφημερίδας των  Συντακτών που επιμελήθηκε η Ιωάννα Σωτήρχου και κυκλοφόρησε με αφορμή την Balkannabis Expo που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του ’18]

Ίσως ύστερα από αυτό να μη φαντάζουν εξωπραγματικά τα δεδομένα για τη νόμιμη παγκόσμια αγορά κάνναβης που δημοσιεύονται σε διάφορες οικονομικές αναλύσεις:

Χορός δισεκατομμυρίων για το παρεξηγημένο φυτό

Στις ΗΠΑ, όπου η φαρμακευτική κάνναβη είναι νόμιμη σε 28 Πολιτείες και σε εννιά εξ αυτών επιτρέ­πεται και η ψυχαγωγική χρήση, οι λόγοι ανάπτυξης της αγοράς περιλαμβάνουν το κύμα νομιμοποίησης, την αύξηση της χρήσης για ιατρικούς σκοπούς, τις υψηλές φορολογικές αποδόσεις, την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογία προ- κειμένου να δημιουργηθούν νέα προϊόντα.

Το 2016, οι νόμιμες πωλήσεις κάνναβης αυξήθηκαν κατά 30%, δημιουργήθηκαν 150.000 νέες θέσεις εργασίας από την αμερικανική αγορά της κάνναβης, ενώ μέχρι το 2020 αναμένεται οι εργαζόμενοι στον τομέα της κάνναβης να ξεπεράσουν εκείνους του κατασκευ­αστικού τομέα.

Η αμερικανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων της αγοράς Brightfield Group υπολόγισε τη νόμιμη αγορά κάνναβης το 2017 στα 7,7 δισεκα­τομμύρια δολάρια -συνυπολογίζοντας φαρμακευτική και ευφορική κάνναβη- κι εκτιμά ότι θα φτάσει τα 31,4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2021.

Η συμ­βουλευτική εταιρεία επενδύσεων Ameri Research Inc ανεβάζει τη νόμιμη αγορά κάνναβης το 2016 στα 14,3 δισ. δολάρια, υπολογίζοντας ότι θα φτάσει τα 63,5 δισ. δολάρια το 2024.

Η εικόνα του άρθρου από το ένθετο της ΕΦΣΥΝ

Στην από δω πλευρά του Ατλαντικού, η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Prohibition Partners προ­βλέπει ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η Ευρώπη θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά νόμιμης κάνναβης στον κόσμο και πως

αν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες νομιμο­ποιήσουν την κάνναβη, η νόμιμη αγορά θα φτάσει τα 56,2 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 35,7 δισ. ευρώ θα αφορούν την ιατρική κάνναβη και 20,5 δισ. ευρώ την ευφορική χρήση

Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου της κάν­ναβης στην Ευρώπη, την επόμενη δεκαετία περισ­σότεροι από 10 εκατομμύρια ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν κάνναβη διαμορφώνοντας μια αγορά 30-40 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, η αγορά των προϊόντων κανναβιδιό­λης (CBD), που αφορά φάρμακα, τρόφιμα και συμπλη­ρώματα διατροφής, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 700% μέχρι το 2020 φτάνοντας τα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η παγκόσμια αγορά των τροφίμων από κάνναβη αποτιμάται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντί­στοιχη ευρωπαϊκή στα 40 εκατομμύρια ευρώ και έχει σταθερά αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.

Τα κεφάλαια που αναμοχλεύονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την κάνναβη έχουν εκτοξευθεί τον τε­λευταίο χρόνο – από τα 218 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2017 ξεπέρασαν το 1,4 δισεκατομμύριο δο­λάρια φέτος.

Η Ε.Ε. με περισσότερους από 739 εκατομμύρια κα­τοίκους και δαπάνες υγειονομικής φροντίδας που ξεπερνούν το 1,49 τρισ. ευρώ θεωρείται η μεγαλύτερη αγορά ιατρικής κάνναβης στον κόσμο.

Σε αυτό το τοπίο εκτιμάται ότι θα καταστεί υπο­λογίσιμη δύναμη η Ελλάδα: έχοντας προσαρμόσει το νομοθετικό της πλαίσιο για την καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων βιομηχανικής και φαρμακευτι­κής κάνναβης, με τη θεμελίωση του ανερχόμενου και προσοδοφόρου βιομηχανικού κλάδου στην ελληνική οικονομία γεννιούνται προσδοκίες για τη δημιουργία ακόμη και 10.000 θέσεων εργασίας, από την αναζω­ογόνηση του αγροτικού χώρου, τη μεταποίηση και την παραγωγή τελικών προϊόντων μέχρι τη διάθεσή τους στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα.

Καθώς μεγαλώνει ο κατάλογος με τις ασθένειες στις οποίες η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να έχει ευεργετικές εφαρμογές αλλά και οι καινοτομίες που αφορούν τα προϊόντα της, τόσο μεγαλώνουν και οι αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει το φυτό.