Τα πλαστικά από κάνναβη ως λύση στην οικολογική καταστροφή

Αυτό που γνωρίζουμε ως συνώνυμο της οικολογικής καταστροφής, το πλαστικό, δεν προέκυπτε πάντοτε από την κατεργασία του πετρελαίου και δεν παρέμενε πάντοτε αδιάλυτο ως σκουπίδι επιβαρύνοντας τον πλανήτη επί αιώνες.

Όταν τα πλαστικά παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά αποτελούνταν από οργανικά, μη συνθετικά υλικά. Η κυτταρίνη εκείνη την εποχή αποτελούσε θεμέλιο λίθο της βιομηχανίας πλαστικών.

Η κυτταρίνη με τη σειρά της βρίσκεται σε αφθονία στα φυτά, ενώ ιδιαίτερα πλούσια σε κυτταρίνη είναι και η κάνναβη καθώς το φυτό περιέχει περίπου 65-70% κυτταρίνη (το ξύλο περιέχει περίπου 40%, το λινάρι 65-75% και το βαμβάκι έως και 90%).

Στις μέρες μας, πλαστικά που έχουν βάση τους την κάνναβη και όχι τα προϊόντα του πετρελαίου χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα από την αυτοκινητοβιομηχανία, έως τα είδη συσκευασίας και την οικοδομική βιομηχανία.

Οι εκτιμήσεις μιλάνε για περίπου 500.000 τόνους ετησίως βιο-πλαστικής παραγωγής και παρουσιάζουν διψήφια ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πλαστικό που κατασκευάζεται από κάνναβη μπορεί να είναι έως και 100% βιοδιασπώμενο, ενώ καθώς το φυτό αναπτύσσεται ταχύτερα από τα περισσότερα είδη δέντρων και απαιτεί λιγότερα φυτοφάρμακα από το βαμβάκι ή το λινάρι, τα οφέλη από την εξοικονόμηση φυσικών πόρων πολλαπλασιάζονται.

Το «κάνναβο-πλαστικό» μπορεί να είναι πέντε φορές σκληρότερο και 2,5 φορές ισχυρότερο από το πλαστικό πολυπροπυλενίου (PP), δεν δημιουργεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ήδη υπάρχουσες μηχανές χύτευσης χωρίς να χρειαστεί να γίνουν ιδιαίτερες τροποποιήσεις σε αυτές.

Τα προτερήματα του φυτού για την παραγωγή πλαστικού είναι τόσο πολλά ώστε δείχνει να έχουμε κάθε λόγο να το προτιμήσουμε. Αν βέβαια δε συνεχίσουμε να ζούμε την ιδιόμορφη «δικτατορία του πετρελαίου» και των παραγώγων του.

 

 

Πηγές/ Διαβάστε Περισσότερα:

Cannabisw News: ΤΕΙ Λάρισας: έρευνες ώστε η κάνναβη να αντικαταστήσει τις καλλιέργειες βαμβακιού

Sensiseeds: How are hemp plastics made?

Hempwaterbottles: Hemp Plastic Water Bottles