Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μοντέλο δείχνει να ακολουθεί η χώρα της νότιας Ασίας όσο αφορά στη νομιμοποίηση του φυτού, την καλλιέργειά του και την αξιοποίησή του για φαρμακευτικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με τον Forbes η κυβέρνηση της χώρας, πρόκειται σύντομα να επιτρέψει στους κατοίκους της, την καλλιέργεια έξι φυτών κάνναβης ανά νοικοκυριό. Οι κάτοικοι μάλιστα θα μπορούν τα φυτά τους να τα πωλούν στο κράτος ώστε να δημιουργούνται με αυτά έλαια που θα προορίζονται για θεραπευτική χρήση. Η χώρα παραμένει υπό Βασιλεία και ταυτοχρόνως υπό το καθεστώς στρατιωτικής διακυβέρνησης το οποίο δείχνει να περνά πλέον την εξουσία του στα χέρια της νεοεκλεγείσας, μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2019, κυβέρνησης.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αλλαγής του νόμου ώστε να επιτρέψουμε την ιατρική χρήση της κάνναβης» δήλωσε ο νεο-διορισθείς υπουργός Υγείας Anutin Charnvirakul στα μέσα Νοεμβρίου του 2019, προσθέτοντας «είμαστε σίγουροι ότι η κάνναβη θα αναδειχθεί σε ένα από τα πλέον σημαντικά αγροτικά προϊόντα της χώρας μας. Βρισκόμαστε στη διαδικασία της αλλαγής των νόμων, έχουμε βέβαια αρκετή δουλειά ακόμη μέχρι την οριστικοποίησή τους».
Από το Σεπτέμβριο ο Υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι σύντομα οι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν να καλλιεργούν στις αυλές τους κάνναβη όπως μπορούν να καλλιεργούν και οποιοδήποτε άλλο φυτό, ενώ η χώρα έχει ήδη δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στη νότια Ασία, μονάδα στην οποία καλλιεργούνται ήδη 12.000 φυτά.
Ο αντίστοιχος ΕΟΦ της Ταϊλάνδης (Government Pharmaceutical Organization -GPO) φιλοδοξεί μέσω της φυτείας αυτής να παράξει ένα εκατομμύριο φιάλες ελαίου κάνναβης των 5 ml έως τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς η καλλιέργεια ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019.
Αν και ο Υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι «η κάνναβη δεν είναι ένα πολιτικό θέμα, αλλά ένα θέμα υγείας» ο ίδιος εξελέγη ως μέλος ενός μικρού κόμματος που πλέον συμμετέχει στον κυβερνητικό σχηματισμό με βασική υπόσχεση την νομιμοποίηση της καλλιέργειας 6 φυτών κάνναβης ανά νοικοκυριό.
Η πώληση μάλιστα των δέντρων κάνναβης των οικιακών καλλιεργειών στο κράτος προς $2,225 έκαστο, θα αποφέρει $13,350 σε κάθε νοικοκυριό της χώρας όπου το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι μόνο $8,200
Προφανώς το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο, καθώς ναι μεν η κάνναβη φυτρώνει και μεγαλώνει εύκολα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι και κάθε φυτό μπορεί να φτάσει εύκολα την αναγκαία για ιατρική αξιοποίηση ποιότητα ώστε να αγοραστεί από το κράτος. Η εκπαίδευση των εκκολαπτόμενων αγροτών καθώς και ο αναγκαίο εξοπλισμός επίσης κοστίζουν, όμως σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας η αξιοποίηση του φυτού για ευφορική χρήση θα μειώσει τα σχετικά προβλήματα και θα αυξήσει τα κέρδη των πολιτών, μετατρέποντας την καλλιέργεια κάνναβης σε αποδοτικότερη αυτής του ρυζιού ή της ταπιόκας!
Η χώρα έγινε το 2018 η πρώτη της Νοτιοανατολικής Ασίας που νομιμοποίησε την ιατρική χρήση του φυτού. Η ευφορική χρήση του φυτού τυπικά παραμένει παράνομη, ο Υπουργός όμως ευελπιστεί ότι η Ταϊλάνδη γρήγορα θα φτάσει να εξάγει εννέα υψηλής ποιότητας ποικιλίες κάνναβης… Προφανώς αφού οριστικοποιηθούν και τυπικά τα περί νομιμοποίησης και της ευφορικής χρήσης του φυτού.
Το Πανεπιστήμιο Maejo μάλιστα, έχει ήδη παράξει την ποικιλία “Issara”, που σημαίνει ανεξαρτησία και περιέχει αναλογία 1:1 Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και Κανναβιδιόλη (CBD), σύμφωνα με τους Asia Times.